Řešení audiosystému ve větší místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jaroslav Nekuda 19. 9. 2023 20:27

Zdravím Vás,

už jsem relativně zoufalý se svou snahou o to nějak vyřešit kompletní audiosystém ve svém obývacím pokoji, proto se obracím na Vás, zda byste mi neporadili nějakou formu kompletního řešení. Autorovi nejlepšího řešení jsem ochoten i případně něco zaplatit.

Jedná se o obývací pokoj o rozměrech cca 5 x 6,5m s vestavěnou dřevěnou stěnou.

V současnosti mám na zdi TV Samsung 75" QLED 4K Q60R (nemá eARC).

Zároveň mám po tchánovi systém Revox Evolution (http://www.thevintageknob.org/revox-EVOLUTION.html).
V tomto mám připojeny tyto pasivní reproduktory - Quadral Argentum 430 a 520 (třípásmové dole, dvoupásmové nahoře).

Revox je připojen k TV přes klasické cinche a přes převodník optical - cinch.

Dvoupásmové Quadraly jsou přímo v dřevěné stěně (ty obdélníky jsou vyřízlé díry v překližkovém krytu přetáhnutém krémovým textilem).

Poslechové místo je přímo na konci místnosti na gauči, tj. cca těch 6 metrů.

Problémy jsou tyto:
- Revox má jen výstupy na 4 reproduktory - nelze připojit žádný subwoofer.
- Streamovat hudbu do něj lze defacto jen z televize.
- Video obsah má s puštěným Revoxem delay, takže se na to nedá moc koukat.
- Obecně zvuk stojí dost za houby (nicméně když jsem se snažil získat poradenství v hifi obchodě, tak na Revox koukali jak zjara a ujistili mě, že ať pořídím jakoukoliv náhradu, bude to mít horší zvuk, než ten Revox). Zahuhlaný, bez šťávy, nekonkrétní, prostě o ničem.
- Možná za to může umístění reproduktorů - nevím no. Jedno z prvních řešení mě napadá výrazné zvětšení otvorů v překližkovým krytu a naklonění horních reproduktorů dolů pod úhlem, kterým by zvuk měl směřovat přímo na poslechové místo.

Co bych chtěl vyřešit:
- Líbil by se mi systém, který se dá ovládat jen z telefonu, se streamováním z cloudu (spotify connect, případně tidal atp.)
- Případné přidání soundbaru za účelem vytvoření nějakého prostorového zvuku pro filmy
- Chtěl bych asi, aby i v rámci řešení bylo možné používat reproduktory, které mám.
- Ten Revox - s tím asi nic neudělám, ten asi bude muset pryč.
- Napadlo mě řešení se Sonos Port k připojení Revoxu, plus přidat Arc a nějaký subwoofer a surroundy (třeba symfonisk obrazy) dozadu, ale co jsem se dočetl, tak u Portu bude delay s TV zvukem, tak nevím.
- Dál jsem špekuloval nad nějakým řešením od Denonu - HEOS, ale soundbar Home 550 je prý dost špatný.
- No celkově jsem v tom ztracen jak Alenka v Říši..

Využití hudba / filmy cca 70/30.

Pro úplnost posílám fotky místnosti.
Strašně moc děkuji za nápady. JN
Přílohy
image1.jpeg
Jaroslav Nekuda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 19. 9. 2023 21:29

V prní řadě by sis měl ujasnit, zda ti bude stačit stereo nebo zda chceš budovat standardní multikanál. Na nějaké doplňování sterea sounbarem zapomeň.
Pokud stereo, pak mně nedává smysl kombinovat dva páry reprobeden. Ten horní pár menších beden bych odpojil, najde místo třeba v jiném pokoji.
Hlavně ale bych poslal toho Revoxe někam do muzea, kde mu bude lépe, a pořídil síťový stereoreceiver s HDMI arc, který ti zajistí potřebnou konektivitu. Např.:
DENON DRA-800H
Onkyo TX-8270
Ten stereoreceiver můžeš koupit na zkoušku, pokud se ti nebude něco zdát, vrátíš ho.
Pokud budeš postrádat basy, v dalším kroku můžeš začít experimentovat se subwooferem.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jaroslav Nekuda 19. 9. 2023 21:38

Moc děkuji za odpověď.

Asi by se mi líbil multikanál, kde bych případně mohl ty menší repro použít jako left/right high kanál nebo co.
Když nad tím tak přemýšlím, tak bych možná mohl zkusit něco jako Denon x2800h. Akorát tedy ty bedny mají 4Ohm 80W, tak nevím, jestli to utáhne..

Že bych k tomu přikoupil nějaký bezdrátový subwoofer a center (třeba z té řady Denon Home Sub + Home 250 jako center)...

To s tím Revoxem do muzea právě pořád tak nějak zvažuji, ale bojím se, že mě tchán zabije :) je hroznej audiofil a pořád opakuje, jak ta stará technika je nepřekonatelná...
Jaroslav Nekuda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 19. 9. 2023 22:06

Pokud nemáš ujasněno, zda stereo nebo multikanál, tak bych pořídil AVR, který můžeš také provozovat ve stereo režimu.
Líbí se mně Yamaha RX-V6A, která je univerzálně vybavená.
Menší bedny bych v případě multikanálu dal dozadu.
Toho Revoxe můžeš odstavit zatím někam do garáže, tchán si časem třeba zvykne.
A na ty ohmy nehleď.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jaroslav Nekuda 19. 9. 2023 22:26

ještě se zeptám, mně se hrozně líbí ta možnost mít ty reproduktory strčené ve zdi, aby nezavazely v prostoru (děcka atd...)
kdybych je dal nahoru a naklonil je, aby směřovaly směrem dolů, dostanu v pohodě zvuk jako by byly na stojáka takto, nebo je lepší je mít postavené ve výšce uší tak, jak jsou a neexperimentovat s umístěním ve vestavbě?

z hlediska zvuku tam totiž trochu zavazí ta vitrína...
Jaroslav Nekuda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 9. 2023 23:15

Ja myslim, ze nejvetsi problem je akustika a umisteni repro. Chapu, ze moznosti asi budes mit omezene, ale mas tam na jedne strane obri okno, na druhe strane rovne plochy od nabytku a skla, obri TV a do toho repro umistene v rohu, coz je asi to nejhorsi mozne umisteni. To je primo smrtici kombinace, navic jeste multikanal, tam ty odrazy musej litat jak svina. Ale to je jen tak odhad podle fotky, muzu se klidne mylit.

Pokud se ale nemylim, tak pokud mas nejake moznosti, investuj do akustickych uprav a bude to jiste nejlepsi pomer cena / vykon. Nebo aspon vymysli lepsi umisteni repro dal od zdi. A pokud nic z toho nepujde, tak se koukej alespon po zarizenich, co dokazou kalibrovat zvuk podle mistnosti. Vetsinou to v sobe maji prave AVR, byt tam bude u tech levnejsich kvalita kalibrace pochybna, tak furt lepsi nez nic. Nebo treba zapojit do retezce neco lepsiho, jako treba Dirac / miniDSP.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jaroslav Nekuda 19. 9. 2023 23:29

Díky moc za odpověď, co takhle kdybych dal jeden reproduktor namísto xboxu a druhý místo té kytky vedle křesla?...

nebudou ty kanály R/L až příliš blízko sebe?
Jaroslav Nekuda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 20. 9. 2023 06:53

Nemáš možnost to přeházet tak, aby televize byla na té delší stěně? Jasně, bude pak proti oknu, ale řekl bych, že už teď to do ní slušně pere. Ale zas nevím, jestli je to "jenom" okno, nebo balkon, a tak.

Kdyby to nešlo, tak bych zkusil prosadit aspoň posunutí gauče blíž, obzvláště, pokud půjdeš do multikanálu. Šest metrů je dost daleko tak, jako tak, a měl bys zadní repro přímo někde u hlavy.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 20. 9. 2023 07:33

Tak to dopadá, když se zařizuje pokoj bez ohledu na audiovizuální potřeby, kterým nakonec bude zejména sloužit. Ale co už, kostky jsou vrženy a pokoj nejspíš nyní nebudeš přebudovávat, zejména je-li v něm nábytek na míru.
Ale vidím v něm koberec, členitý nábytek, záclony a závěsy až k zemi, tak to snad s tou akustikou nebude tak špatné.
Bedny nech v prvním kroku tak, jak jsou, ty horní odpoj, rozhodni se pro AVR nebo síťový stereoreceiver a vyzkoušej s korekcemi (případně s kalibrací, bude-li to nakonec AVR), jak ti to po novu hraje. Konec konců, změnit pak můžeš cokoliv a poslechnout si to, my tady na dálku toho víc nevymyslíme.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 20. 9. 2023 09:59

Koberec - muze a nemusi pomoct. Pokud je celoplosne jako tady, tak je to vetsinou spis na skodu.
Clenity nabytek - to tam moc nevidim, spis vidim spoustu rovnych odrazovych ploch
Zaclony a zavesy - z me zkusenosti to spis zhorsuji. Zvlast tady, kdy je vlevo nabytek, tak kdyz se napravo zatahnou zavesy, tak to ovlivni pravolevou vyvazenost. V tomhle pripade to bude lepsi bez zavesu podle me.

Nejvetsi problem vidim umisteni repro, takze tim bych zacal. Zamyslel bych se nad celkovym rozmistenim v mistnosti tak, aby repro mohlo byt vic v prostoru, dal od zdi.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 20. 9. 2023 10:50

Trochu jsem se na to díval... nemáš originální reprosoustavy? Jedno zapojení je i se subwooferem.

Budu tradičně pokračovat otázkami.

Píšeš o zahuhlaném, nekonkrétním zvuku. Máš v pořádku reproduktory? Hrají výškové repro ve všech bednách? Jak máš nastaveny korekce v zesilovači, nejsou zde třeba zdůrazněné basy a potlačené výšky? Proč máš zapojené 4 přední bedny, tak to jistě výrobcem nebylo myšleno, opravdu je ten druhý pár spíše do jiné místnosti, a proč jsou u stropu? Můžeš dát foto poslechového gauče, vypadá to, že bude úplně u zdi, kde budou třeba zdůrazněny basy? Používáš na TV korekci zpoždění zvuku? Chceš umístit reprosoustavy jako na diskotéce, proč? Vy bydlíte s tchánem dohromady? Mně přijde interiér jako typické retro, tak to fakt chcete mít? V jakém hifi obchodě jsi byl?

-- 20. 9. 2023 12:01 --

Pro doplnění posílám odkaz na návod k tomu Revoxu: RevoxEvolutionNavod.pdf
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jaroslav Nekuda 20. 9. 2023 14:57

Ahoj,

posílám rychlé fotky, co jsem naklikal, omlouvám se za bordel (děcka no) a za kvalitu fotek :D, jak jsem to vzal, tak jsem to nechal.

všechny reproduktory ve všech bednách hrají, to je v pohodě. korekce v zesíku jsem nastavoval různě, abych to trochu vylepšil, ale nakonec jsem stejně zůstal na flat korekci (eq v revoxu funguje jen jako treble a bass).

interiér je trochu enhancnutý původní po dědovi a babičce a chtěl bych to pokud možno ponechat z nostalgických důvodů a protože mi to přijde takové nadčasové.

to umístění horních repro se mi líbí hlavně z toho důvodu, že to ty reproduktory schová a jak je vidět z fotek, není tam moc příležitostí, kam jinam je umístit, leda že bych to celý přeboural, což nechci.. tchán s náma nebydlí, ale občas se staví, takže se musím připravit na přípruz :)

hifi obchod na Údolní v Brně (https://www.hifimedia.cz/)

díky moc, JN
Přílohy
image6 (1).jpeg
image9.jpeg
image8.jpeg
image7 (1).jpeg
image3 (1).jpeg
image2 (1).jpeg
image1 (3).jpeg
Jaroslav Nekuda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Yiakubou 20. 9. 2023 15:32

Cili repro mas na jedne strane u zdi a v rohu, poslechove misto podel druhe zdi. To proste nikdy nebude hrat dobre i s dobrym vybavenim, tak radsi moc neutracej...
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 20. 9. 2023 17:47

Ideální rozmístění je zde nereálné.
Z mého pohledu by bylo nejpraktičtější celou místnost otočit. Tedy místo sedačky dát TV na zeď. Pak by se musela zrušit vestavěná skříň a sedačku umístit do prostoru- aby za ní vzniklo místo, kde se bude odehrávat zvuk efektových repro.
Tím pádem by byl posluchač v pomyslném trojúhelníku podle definice Dolby.
Ale tohle všechno je nereálné- tedy do ničeho se raději nepouštět...
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod Denkez 20. 9. 2023 22:26

Díl viny na "zahuhlaným, bez šťávy, nekonkrétním zvuku prostě o ničem" může jít na vrub dlouhým a tenkým reprokabelům.
Denkez
Pokročilý

Další stránka