Samsung Q990c nebo stereo AVR + Polk S55E/S60E

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod DropQb 6. 11. 2023 17:12

Zdravím,
rád bych poprosil o vaše názory, jelikož se sám nemůžu rozhodnout..

Po updatu PS5, kdy je nyní dostupný Dolby Atmos jsem začal přemýšlet o investici do zvuku k televizi, PS5 a k poslechu hudby. Použití vidím tak 50% hudba a 50% hry nebo filmy. Po pročtení mnoha recenzí jsem dospěl k rozhodnutí jít do soundbaru Samsung Q990c, kde má být skvělý prostorový dojem k hrám a filmům a relativně ok poslech hudby.
Pak jsem četl další a další názory, kde zaznívalo, že soundbar prostě klasické repro nenahradí. Tak jsem se začal dívat na repro a AVR. Zalíbily se mi Polk S60E, které se prý obejdou i bez subwooferu nebo slabší Polk S55E a k tomu nějaký Atmos AVR a případně investovat v budoucnu dále do dalších repro. Jenže prý je lepší koupit stereo AVR (např. Denon DRA-800h), jelikož multikanálové AVR, které jsou kvalitní začínají až někde od 40k. Bohužel stereo AVR se pak do budoucna moc rošířit nedá, možná maximálně o subwoofer.

A tak se nemůžu rozhodnout mezi soundbarem Q990c, který je za nějakých 22k, má Atmos a prý kvalitní zvuk a vynikající dojem z filmů/her a nebo jít cestou stereo AVR a sloupové repro, kde se dostanu podle mě na nějakých 35k a nebudu mít prostorový zvuk, ale skvělý poslech hudby.

Je to s Q990c pro hudbu opravdu tak špatné, že byste do toho nešli? Případně je stereo u AVR + sloupů tak dobré, že filmy a hry jsou super i bez Atmosu? A nebo se to prostě nedá kombinovat a nejlepší je mít Atmos na filmy a hry a sloupy na hudbu?

Díky.
DropQb
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 11. 2023 20:37

Ber to tak, že pokud máš teď zvuk z TV, bude i soundbar na hry a filmy velký skok, na hudbu si to úplně říct netroufám, ale lepší by to být mělo.

Samozřejmě, pokud do toho ty prachy vrazíš, tak je nejlepší to rozdělit AVR + set repro na filmy a hry / stereo + sloupy na hudbu, ale to je pořád naráz slušná raketa, i když se budeš držet při zemi.

Zásadní otázka tedy je, kolik do toho jsi ochoten vrazit, osobně bych šel pro začátek cestou multi AVR kolem 20k + odpovídajícího setu beden (nedávno jsme tu řešili něco podobného, a maník si vzal set Auror 700 - viewtopic.php?f=1711&t=1332212), a až Ti to přestane stačit, můžeš začít přemýšlet o stereu.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DropQb 6. 11. 2023 22:06

Cenově jsem myslel tak do 30k. Což jak tak vidím je asi nereálné.

Teď mě napadlo jestli to fakt nerozdělit a mít na filmy a hry Q990c, kde je Atmos a pokud by soundbar byl na hudbu nepoužitelný, tak došetřit a později pořídit něco jako Denon Ceon (RCDN-10) a k tomu nějaké sloupy a mít to jen na poslech hudby.

Asi to jinak nepůjde, protože sestava AVR s prostorovými repro sety je cenově úplně jinde a kdyby to mělo být více než 5+1, tak je to cenově ještě dále..
DropQb
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod eviljack 7. 11. 2023 13:38

No tak muzes vzit i nejake zakladni Sony, to je cca 14k za AVR a bedny koupit z bazaru, pokud netrvas na novych.

https://av-prijimace.heureka.cz/sony-st ... /#prehled/ - hele, tak na Mallu je dokonce za 11.990, ale to bych hadal, ze pujde z Polska, kdyz jsou ted vlastne Allegro...

edit: hele, i na datartu je za stejnou cenu
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý