Subwoofer do 16 m² místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Josef07 9. 1. 2024 09:14

Zdravím, měl bych dotaz. Mám obyvák o velikosti 16 m². Sloupové reproduktory Polk S55e a zesilovač Denon 4310. Zvuk využívám ze 70% na filmy a 30% na hudbu.
Sháním nějaký subwoofer. Moc se v tom nevyznám. Dle recenzí je dobře hodnocený SVS SB-1000 Pro. Pak jsem koukal i na větší a silnější SVS PB-1000 Pro. (viz. https://www.l-e.cz/svs-sb-1000-pro-bily-lak a https://www.l-e.cz/svs-pb-1000-pro
Máte nějaké doporučení, co by se vyplatilo pořídit? Děkuji
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod miromen4 9. 1. 2024 09:46

Oba jsou to určitě vyborni kandidati v cenove kategorii a pokud převažuji filmy jak pišeš tak je určitě vhodnějši otevřena varianta.
Jinak v připadě koupě bych zkusil oslovit LE a řict si o slevu. Mě se podařilo od nich dostat 10%.
Jinak zde davaji slevu, alespoň 6% s kodem "SLEVA6"...
https://www.yamaha-shop.cz/SVS-PB-1000-Pro-d3727.htm
Naposledy upravil miromen4 dne 9. 1. 2024 10:08, celkově upraveno 1
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 9. 1. 2024 09:47

Do takhle malý místnosti a navíc k takhle základním repro nemají takovýhle subwoofery valnej smysl. K tvým repro koukni spíš na subwoofery jako jsou tyhle:
https://subwoofery.heureka.cz/polk-audi ... west_price
https://subwoofery.heureka.cz/polk-audi ... west_price
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 9. 1. 2024 09:56

A proč by to nemělo jako cenu si pořidit kvalitnějši SW ? Přitom doporučiš stejně velky jen ne tak kvalitni SW.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 9. 1. 2024 11:03

Zaprvé, dal jsem odkaz na jeden stejně velkej a na jeden menší subwoofer. A i když velikost není všechno, tak nějakou minimální velikost subwoofer mít musí. Ale Josef07 má malou místnost a nějak závratně výkonnej subwoofer tudíž není vysloveně nutnej. Zadruhé, má základní nijak extra kvalitní repro za nějakých 13 000,-, kupovat k nim už celkem slušnej subwoofer za 20 000,- nebo i víc nemá valnej smysl. K takovýmu subwooferu to chce repro alespoň taky tak od těch 20 000,- a vejš. Větší smysl má pořídit repro za 20 000,- a k nim levnější subwoofer, než naopak.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 9. 1. 2024 11:49

Ale SW přeci neni o vykonu respektive jen o něm. Prostě pokud nema problem dat vic financi tak proč ne. Byť to vypada neadekvatně ke zbytku repro.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 9. 1. 2024 12:09

Hledas SVS 1000. Pokudnajdes neco lepsi, informuj ostatni.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 9. 1. 2024 12:16

Ahoj, řešil jsem něco podobného. Mám repro Focal Aria 906 v místnosti cca 20m2 a chtěl jsem k nim SW. Po dlouhém bádání nakonec padla volba na REL T/5x a jsem nadmíru spokojený. Bas je hlubší a krásně to rozšířilo celou hudební scénu. O efektech ve filmech ani nemluvě.

https://lepsizvuk.cz/product/5413-rel-t-5x-cerna
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 9. 1. 2024 13:59

miromen4 píše:Ale SW přeci neni o vykonu respektive jen o něm. Prostě pokud nema problem dat vic financi tak proč ne. Byť to vypada neadekvatně ke zbytku repro.

A Já někde tvrdím, že subwoofer je jen o výkonu? Netvrdím.
A nevypadá to neadekvátně ke zbytku repro, je to neadekvátní. Repro dělají ovlivňují zvuk aparatury největší měrou, v poměru k subwooferu hrajou víc než 98% frekvenčního rozsahu, kdežto subwoofer jen ani ne 2%. Nedává smysl kupovat k repro za 13 000,- subwoofer za 20 000,- nebo dokonce ještě za víc. To repro dělají ten zvuk, ty jsou nejdůležitější částí aparatury, subwoofer má jen protáhnout jejich frekvenční rozsah, nic víc.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dm602 9. 1. 2024 15:16

kazdopadee ja si neviem kino predstavit bez wofru mam stlpovove repro napriek tomu co dokaze v mojom pripade qacoustic q12 vykuzlit je niekdy neskutocne otazka ovoreny s bazreflexom alebo uzyvrety ja tazko zuhodnotit nakolko ja ho pouzivam aj na hudbu a tammje uzavrety urcite lepsi a s basreflexom v kine urobi vacsi bordel ale mne sa to paci takto nemam rad ked nieco dominuje az privelmi ano da sa to nastavit ale uzavreta konstrukcia je bna stereo lepsia ja ti odporucam svs tusim si taj nejaky pisal 1000 nebudes lutovat
Oled tv Panasonnic
Qled Samsung
Bowers and Wilkins 600
Marantz AV
Monster Cable
Yamaha Mcr D670D
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 9. 1. 2024 16:01

Jestli uzavřený nebo otevřený je úplně jedno (oboje má svoje výhody i nevýhody a oboje lze udělat dobře i špatně) a nelze říct, že je jedno nebo druhý lepší na hudbu nebo na kino, stejně jako v případě repro.
A subwoofer nemá dělat bordel, subwoofer má jen protáhnout frekvenční rozsah repro, nemá zdvojovat/posilovat to co ještě repro zahrajou sami, má na repro jen navázat na spodní hranici jejich frekvenčního rozsahu a hrát to co už samotný repro nezahrajou. Subwoofer nemá hrát hlasitějc než repro, má hrát s nimi, ne je přehlušovat.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 10. 1. 2024 08:49

Děkuji všem za rady. No nejvíc se mi líbí SVS SB-1000 Pro a SVS PB-1000 Pro. Hlavně kvůli tomu, jaké jsou na to super recenze.
Co jsem tak pochopil, tak PB bude "dunět více" a "SB" bude laicky řešeno přesnější? a kompaktnější. Obecně mám rád basy a "dunění".
Dle rozměrů by se mi menší SB vešel vedle stolku na TV a PB bych musel dát za křeslo.
A tím jsem se chtěl zeptat, kdybych dal otevřený reproduktor na druhou stranu místnosti od TV. Dal bych ho do rohu ke zdi a před ním by byl gauč (takže by měl ze stran zeď, zeď, gauč, křeslo, + nějaké to místo okolo něj), vadilo by to?
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 09:49

Josef07 píše:Obecně mám rád basy a "dunění".
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dal bych ho do rohu ke zdi a před ním by byl gauč (takže by měl ze stran zeď, zeď, gauč, křeslo, + nějaké to místo okolo něj), vadilo by to?

Jo, to by teda vadilo. Ale jestli máš rád dunění (subwoofer má ale basovat, nesmí dunět), tak OK, takhle umístěnej subwoofer to bude dunění a hukot jako hrom, ale basy od toho nečekej. Pořídit už takhle slušnej subwoofer a takhle ho zabít naprosto nevhodným umístěním, to jsou vysloveně vyhozený prachy. A to nehledě na to, že k tvým repro je takovejhle subwoofer dost přestřelenej, kdybys měl repro za 30 000,- atp. tak fajn, ale takhle to nemá valnej smysl.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 1. 2024 11:11

Asi už máš vybrané, ale ja len pridám, že SW je fajn kúpiť určite od firiem, ktoré sa naň špecializujú. Takže REL, SVS, Velodyne... Oproti vyššej lige je u nich možné dostať za férové peniaze vynikajúci subwoofer. A ver mi, je veľký rozdiel mať SW, ktorý duní a naproti tomu SW ktorý urobí z kvalitnej hudby veľkú hudbu. Duniaci bas je bolehlav, ale ak ti SW dodá k akýmkoľvek repro impozantný, rýchly, detailný, vrstevnatý bas, už nikdy nebudeš chcieť inak. Nebudeš chcieť dunenie ale budeš chcieť ten bas, ktorý bude znieť ako keď udrie hrom a ty budeš počuť každý detail toho hromu.

Tie polemiky nad tým, čo je alebo čo nie je prestrelené, sú úplne nepodstatné. Ak na to máš, vždy je lepšie kúpiť lepší produkt a to aké máš repro alebo či samotné repro sú alebo nie sú v podobnej cenovke, je irelevantné. Kúp si to, čo sa ti bude páčiť a čo si môžeš dovoliť. Ten SVS bude fajn a ak niekedy budeš chcieť zlepšiť aj repro, tak SW už budeš mať dostatočne kvalitný. Ten SVS alebo aj REL, budú to SW, ktoré už v tejto cenovke budú na míle vzdialené tomu, čo poznáš možno z nejakých lacných zostáv domáceho kina a podobne.

Josef07 píše:Co jsem tak pochopil, tak PB bude "dunět více" a "SB" bude laicky řešeno přesnější? a kompaktnější. Obecně mám rád basy a "dunění".

Určite zober ten, ktorý bude "laicky řešeno přesnější". Nedostatku basu sa nemusíš vôbec obávať.

Kamasu píše:Pořídit už takhle slušnej subwoofer a takhle ho zabít naprosto nevhodným umístěním, to jsou vysloveně vyhozený prachy.

S týmto súhlasím.

Kamasu píše:A to nehledě na to, že k tvým repro je takovejhle subwoofer dost přestřelenej, kdybys měl repro za 30 000,- atp. tak fajn, ale takhle to nemá valnej smysl.

A naopak s týmto vôbec.

-- 10. 1. 2024 11:14 --

Kamasu píše:Repro dělají ovlivňují zvuk aparatury největší měrou, v poměru k subwooferu hrajou víc než 98% frekvenčního rozsahu, kdežto subwoofer jen ani ne 2%. Nedává smysl kupovat k repro za 13 000,- subwoofer za 20 000,- nebo dokonce ještě za víc. To repro dělají ten zvuk, ty jsou nejdůležitější částí aparatury, subwoofer má jen protáhnout jejich frekvenční rozsah, nic víc.

2% hovoríš? SW dokáže dokáže kompletne zmeniť celkový zážitok z počúvania a to veľmi zásadne. Dovolím si tvrdiť že radikálne. Hovoriť tu o nejakých 2% je scestné.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 10. 1. 2024 11:32

Naprosty souhlas a to se všim...jinak nad těmi 2% jsem taky kroutil hlavou.

Jinak ja koukal na nějake testy a zkušenosti zrovna u těch SVS a jejich rozdilnost. No a jeden to rozebiral dost podrobně a zhodnotil to tak, že ten otevřeny tedy PB je lepši koupě než uzavřeny SB. SB doporučoval tehdy pokud někdo řeši rozměry a umistněni a když trva na větši přesnosti. Jinak PB jasně lepši, kdy přesnost zhodnotil nepatrně horši než SB s rozdilem o kterem si troufal tvrdit, že drtiva většina posluchaču ani nepozna a naopak u filmu, kdy je jasně přesvědčivějši což pozna okamžitě každy.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Další stránka