Subwoofer do 16 m² místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod S4nt4 10. 1. 2024 13:06

Portovana verze zacina hrat myslim trochu niz. Obe kostrukce maji vyhody i nevyhody. Audiofil oceni vlastnosti SB, PB pro filmare udela o trochu vetsi hukot. Brutalni bas chce aspon 15" membranu.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 13:39

zino333 píše:
Kamasu píše:A to nehledě na to, že k tvým repro je takovejhle subwoofer dost přestřelenej, kdybys měl repro za 30 000,- atp. tak fajn, ale takhle to nemá valnej smysl.

A naopak s týmto vôbec.

To samozřejmě můžeš, ale tím se na věci nic nemění, aparaturu je potřeba mít vyváženou, pokud za investovaný paníze chceme dostat odpovídající kvalitu. Pokud takovejhle sub, tak to k němu chce lepší repro.
zino333 píše:
Kamasu píše:Repro dělají ovlivňují zvuk aparatury největší měrou, v poměru k subwooferu hrajou víc než 98% frekvenčního rozsahu, kdežto subwoofer jen ani ne 2%. Nedává smysl kupovat k repro za 13 000,- subwoofer za 20 000,- nebo dokonce ještě za víc. To repro dělají ten zvuk, ty jsou nejdůležitější částí aparatury, subwoofer má jen protáhnout jejich frekvenční rozsah, nic víc.

2% hovoríš? SW dokáže dokáže kompletne zmeniť celkový zážitok z počúvania a to veľmi zásadne. Dovolím si tvrdiť že radikálne. Hovoriť tu o nejakých 2% je scestné.

Ano, říkám ani ne 2%. A ne, není to zcestný, je to prostej fakt. Já mluvím o tom jakej podíl z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu hraje subwoofer a jakej repro, ne o tom jakou měrou dokáže přítomnost či nepřítomnost hlubokých basů ze subwooferu změnit zážitek z poslechu hudby. Čti co píšu, ne co chceš vidět. Ve skutečnosti subwoofer ani zdaleka nehraje ani ty 2%. Správně sladěnej a nastavenej subwoofer hraje ani ne 0,5% z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu 20 Hz až 20 kHz. Subwoofer hraje jen posledních pár desítek Hz tam hluboko dole.

-- 10 led 2024 13:49 --

miromen4 píše:...jinak nad těmi 2% jsem taky kroutil hlavou.

V tom případ taky nečteš co píšu, ale co chceš vidět, jako zino333.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 1. 2024 15:07

Kamasu píše:Ano, říkám ani ne 2%. A ne, není to zcestný, je to prostej fakt. Já mluvím o tom jakej podíl z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu hraje subwoofer a jakej repro, ne o tom jakou měrou dokáže přítomnost či nepřítomnost hlubokých basů ze subwooferu změnit zážitek z poslechu hudby. Čti co píšu, ne co chceš vidět. Ve skutečnosti subwoofer ani zdaleka nehraje ani ty 2%. Správně sladěnej a nastavenej subwoofer hraje ani ne 0,5% z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu 20 Hz až 20 kHz. Subwoofer hraje jen posledních pár desítek Hz tam hluboko dole.

Lenže ty zabúdaš na jeden podstatný fakt, na ktorom celé tvoje tvrdenie padá. Z matematického hladiska, ok. Lenže ľudský mozog si robí veci po svojom a tak je dosť rozdiel porovnať napríklad 30Hz vs. 60Hz v rovnakom akustickom tlaku a naopak povedzme 12000Hz vs 12030Hz. V preklade, 30Hz rozdiel na nízkych frekvenciách bude veľmi zreteľne počuteľný. Naopak pochybujem, že by si zaznamenal 30Hz rozdiel na výškach.

Takže ešte raz, subwoofer do zostavy prinesie absolútne zásadnú zmenu. Vnímaná zmena pokojne môže pôsobiť ako úplná výmena repro. Ideál je mať v zostave 2 subwoofery, každý na jeden kanál aj napriek tomu, že ľudské ucho nedokáže jednoznačne určiť polohu zdroja nízkych tónov v zostave. V takejto zostave možno docieliť najlepšie vnímanie hudobnej scény a aj na lacnej zostave sa priblížiť veľkému zvuku a podaniu scény high-end zostáv.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 10. 1. 2024 15:40

No ty 2% jsou fakt hodne zavadejici Kamasu, protoze jak piso zino333, tak skala 50Hz na basech ma mnohem vetsi vahu nez 50Hz nekde na vyskach. V podstate porovnavas logaritmickou a linearni skalu, coz jsou hrusky a jabka.

Zaroven bych ani nerekl, ze subwoofer zpusoboje absolutne zasadni zmenu. Repro porad hraje prim, tak bych to zas tak neprehanel.

No ale hlavne jsem chtel dodat, ze vyuziti subwooferu neni pouze o prodlouzeni spodni hranice frekv. rozsahu u repro. Zarazeni subu ulevi i basovym, nebo stredobasovym menicum. Cely system pak ziska na dynamice a celkove lepsim detailu. Napr. s DSP lze udelat z pasivnich 2 pasmovek v podstate 3 pasma s externi digi vyhybkou. V neposledni rade je mozne sub vyuzit k reseni basovych modu a nul v mistnosti, ale k tomu je tech subwooferu potreba vic.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 17:22

zino333 píše:Lenže ty zabúdaš na jeden podstatný fakt, na ktorom celé tvoje tvrdenie padá. Z matematického hladiska, ok. Lenže ľudský mozog si robí veci po svojom a tak je dosť rozdiel porovnať napríklad 30Hz vs. 60Hz v rovnakom akustickom tlaku a naopak povedzme 12000Hz vs 12030Hz. V preklade, 30Hz rozdiel na nízkych frekvenciách bude veľmi zreteľne počuteľný. Naopak pochybujem, že by si zaznamenal 30Hz rozdiel na výškach.

Takže ešte raz, subwoofer do zostavy prinesie absolútne zásadnú zmenu. Vnímaná zmena pokojne môže pôsobiť ako úplná výmena repro.

Já nezabúdám na nic a moje tvrzení na ničem nepadá. To ty naopak zabúdáš, že Já nic z těch tvých smyšlenek, který mi tu podsouváš, a na základě kterých mi oponuješ a hádáš se, vůbec netvrdím, nikdy jsem nic z toho neřekl a dokonce ani nenaznačil.
Já netvrdím a nikdy a nikde jsem neřekl ani nenaznačil, že třeba to co teď říkáš o tom jak lidskej mozek vnímá různý frekvence není pravda, naopak je to pravda a prostej fakt. Nikdy a nikde jsem neřekl ani nenaznačil, že subwoofer do sestavy nemůže přinést absolulně zásadní změnu. Může, ale taky nemusí, to záleží na mnoha faktorech. A stejně tak jsem nikdy a nikde neřekl ani nenaznačil, že vnímaná změna nemůže působit jako úplná výměna repro. Může, ale opět taky nemusí, to záleží na mnoha faktorech. A opět opakuju, neřekl jsem ani slovo o tom jakou měrou dokáže přítomnost či nepřítomnost hlubokých basů ze subwooferu změnit zážitek z poslechu hudby, Já mluvím jen a pouze o tom jakej procentuální podíl z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu hraje subwoofer, to je celý.
Tím jsem chtěl říct prostě a jednoduše jen to, že zdaleka nejdůležitější roli v sestavě hrajou repro, subwoofer je jen doplňuje, což je prostej fakt. Zkus si pustit subwoofer bez repro a pak si pusť repro bez subwooferu a hned budeš mít jasno co je zásadní a co ne.
Oponuješ jen se svým smyšlenkám, ne tomu co jsem řekl.
Yiakubou píše:No ty 2% jsou fakt hodne zavadejici Kamasu, protoze jak piso zino333, tak skala 50Hz na basech ma mnohem vetsi vahu nez 50Hz nekde na vyskach. V podstate porovnavas logaritmickou a linearni skalu, coz jsou hrusky a jabka.

Nejsou zavádějící ani trochu, jen je evidentní, že nechápete co říkám. Takže tedy polopatě: celkovej "standardní" frekvenční rozsah aparatury pro poslech hudby je 20 Hz až 20 kHz, z toho subwoofer i kdyby hrál od 20 Hz do 250 Hz (tedy jeho fr. rozsah by byl 230 Hz), tak to je kolik procent z 19 980 Hz, hmmm? 1,15%. A vzhledem k tomu, že subwoofer slouží k prodloužení frekvenčního rozsahu aparatury směrem dolů, ne k posilování/násobení atp. těch freekvencí, který dokážou ještě repro zahrát sami, tak se subwoofer nastavuje například tak, že hraje od 90 Hz, 80 Hz nebo 70 Hz dolů dejme tomu do těch 20 Hz. Takže to je kolik z celkovýho fr. rozsahu 20 Hz až 20 kHz? 0,35% až 0,25%.
A co jsem těmahle procentama chtěl říct? No přesně tohle:
Yiakubou píše:Zaroven bych ani nerekl, ze subwoofer zpusoboje absolutne zasadni zmenu. Repro porad hraje prim, tak bych to zas tak neprehanel.

Napsal jsem tohle:
Kamasu píše:Repro dělají ovlivňují zvuk aparatury největší měrou, v poměru k subwooferu hrajou víc než 98% frekvenčního rozsahu, kdežto subwoofer jen ani ne 2%. Nedává smysl kupovat k repro za 13 000,- subwoofer za 20 000,- nebo dokonce ještě za víc. To repro dělají ten zvuk, ty jsou nejdůležitější částí aparatury, subwoofer má jen protáhnout jejich frekvenční rozsah, nic víc.

Tím jsem chtěl prostě jen říct to co jsem řekl, nic víc, tedy že repro jsou to zásadní a subwoofer je má jen doplnit a tudíž by to chtělo spíš repro za 20 000,- k subwooferu za 13 000,- než naopak.
Yiakubou píše:V podstate porovnavas logaritmickou a linearni skalu, coz jsou hrusky a jabka.

Ne, Já neporovnávám vůbec nic, jak můžeš snadno vidět, to vy tady porovnáváte to co jsem řekl s nějakejma vašema smyšlenkama, který jste si z toho co říkám nějak záhadně vydedukovali.
Yiakubou píše:No ale hlavne jsem chtel dodat, ze vyuziti subwooferu neni pouze o prodlouzeni spodni hranice frekv. rozsahu u repro. Zarazeni subu ulevi i basovym, nebo stredobasovym menicum. Cely system pak ziska na dynamice a celkove lepsim detailu. Napr. s DSP lze udelat z pasivnich 2 pasmovek v podstate 3 pasma s externi digi vyhybkou. V neposledni rade je mozne sub vyuzit k reseni basovych modu a nul v mistnosti, ale k tomu je tech subwooferu potreba vic.

Ale ano je, prodloužení frekvenčního rozsahu aparatury je funkce subwooferu. Při pouhým přiřazení subwooferu do sestavy repro hrajou pořád stejně, nijak jim to neuleví (to ani není potřeba), nepřestanou najednou hrát nějaký frekvence nebo tak něco. O tom bychom se mohli (ale taky nemuseli, to záleží jak se to použije/nastaví, ale taky na tom jaký má člověk repro, akustiku atd.) bavit právě při použití nějaký kalibrace, DSP/DRC atp., ale to většina lidí v sestavě nemá a i když to třeba v nějakej základní formě má jejich AVR, tak to lidi buď nepoužívají, nebo to nepoužívají správně atd., nebo ta základní forma na basech ani nejde pořádně nastavit atd.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 10. 1. 2024 17:47

Zkus pochopit podstatu toho, co jsem psal a ne jen vnimat to, co pises ty. Vyjadrovat vliv subwooferu na zvuk systemu nejakym procentualnim prepocitavanim frekvencniho rozsahu co je lidsky ucho schopny slyset, podle toho jakou cast ty frekvencni skaly pokryva sub, je uplnej nesmysl a je to naprosto zavadejici. Kdyz to hodne zjednodusim a vezmu treba pasmo 50-100Hz, coz je rozdil 50Hz, tak techto 50Hz rozsahu bude mit na celkovy zvuk mnohem vetsi vliv, nez 50Hz nekde na vyskach, treba 10000-10050 Hz. Tohle prepocitavani co tady predvadis, je proste naprosto nesmyslny teoretizovani, ktery se miji s realitou.

Jinak standardni rozsah aparatury fakt neni 20-20000Hz. To mozna tak standardni rozsah mladyho a zdravyho ucha.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 10. 1. 2024 18:38

Přesně, naprosto zbytečne zavadějici teoretizovani, ktere je uplně mimo. Ještě se muže od A do Z probrat kabelaž, umistněni, akustika.
Bedny jsou dany tečka a jestli někdo chce dat za SW určitou častku coš sice v tomhle připadě neni uplně běžne ještě nutně neznamena, že to je špatně. Ale jasně tazatel se muže vyjadřit jestli chce řešit i samotne bedny, ale to si nemyslim.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 19:26

Yiakubou píše:Zkus pochopit podstatu toho, co jsem psal a ne jen vnimat to, co pises ty. Vyjadrovat vliv subwooferu na zvuk systemu nejakym procentualnim prepocitavanim frekvencniho rozsahu co je lidsky ucho schopny slyset, podle toho jakou cast ty frekvencni skaly pokryva sub, je uplnej nesmysl a je to naprosto zavadejici. Kdyz to hodne zjednodusim a vezmu treba pasmo 50-100Hz, coz je rozdil 50Hz, tak techto 50Hz rozsahu bude mit na celkovy zvuk mnohem vetsi vliv, nez 50Hz nekde na vyskach, treba 10000-10050 Hz. Tohle prepocitavani co tady predvadis, je proste naprosto nesmyslny teoretizovani, ktery se miji s realitou.

To je jak mluvit do dubu. Já vnímám podstatu toho co jsi psal, ale to je vzhledem k tomu co jsem napsal Já úplně mimo. Takže teda ještě jednou a snad už naposled. Já nevyjadřuju vliv subwooferu na zvuk systému procentualnim prepočítávánim frekvenčniho rozsahu co je lidsky ucho schopný slyšet, zaprvý ten rozsah 20 Hz až 20 kHz je běžně používanej "standardní" fr. rozsah v audiotechnice (u lidskýho sluchu to je standardně 16 Hz až 16 nebo 17 kHz, to je řekněme takovej průměr pro všechny věkový skupiny, u mladých lidí může být horní hranice až kolem těch 20 kHz, v 65 letech to může být už třeba jen okolo 12 kHz) a zadruhý Já nic nepřepočítávám, to mi právě podsouváte vy všichni tady, Já jsem jen chtěl názorně ukázat kolik procent z toho celýho rozsahu aparatury obsluhujou repro a kolik subwoofer a co je tudíž to hlavní a co je míň důležitý, to je všechno, nehledej v tom raketovou vědu. Znovu opakuju, nikde jsem neřekl, že tím vyjadřuju jakou měrou dokáže přítomnost či nepřítomnost hlubokých basů ze subwooferu změnit zážitek z poslechu hudby, to jste si vy vymysleli a vyčetli někde mezi řádky toho co jsem naspsal. Ale Já nic takovýho nenapsal a neřekl, takže se řiď vlastní radou, kterou jsem tu už dal před tebou - zkus pochopit podstatu toho, co jsem psal a ne jen vnímat to, co pišeš ty.
Yiakubou píše:Kdyz to hodne zjednodusim a vezmu treba pasmo 50-100Hz, coz je rozdil 50Hz, tak techto 50Hz rozsahu bude mit na celkovy zvuk mnohem vetsi vliv, nez 50Hz nekde na vyskach, treba 10000-10050 Hz. Tohle prepocitavani co tady predvadis, je proste naprosto nesmyslny teoretizovani, ktery se miji s realitou.

Já tady žádný přepočítávání nepředvádím ani tady nesmyslně neteoretizuju, co jsem řekl je prostej fakt, Jen to nesmíš překrucovat a přebírat si to po svým, vnímej co jsem napsal, ne co chceš vidět a nepodsouvej mi svoje smyšlenky. Přesně tohle co jsi tu teď napsal už před tebou napsal zino:
zino333 píše:ľudský mozog si robí veci po svojom a tak je dosť rozdiel porovnať napríklad 30Hz vs. 60Hz v rovnakom akustickom tlaku a naopak povedzme 12000Hz vs 12030Hz. V preklade, 30Hz rozdiel na nízkych frekvenciách bude veľmi zreteľne počuteľný. Naopak pochybujem, že by si zaznamenal 30Hz rozdiel na výškach.

A co jsem mu na to odpověděl? Tohle:
Kamasu píše:Já netvrdím a nikdy a nikde jsem neřekl ani nenaznačil, že třeba to co teď říkáš o tom jak lidskej mozek vnímá různý frekvence není pravda, naopak je to pravda a prostej fakt.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A opět opakuju, neřekl jsem ani slovo o tom jakou měrou dokáže přítomnost či nepřítomnost hlubokých basů ze subwooferu změnit zážitek z poslechu hudby, Já mluvím jen a pouze o tom jakej procentuální podíl z celkovýho "standardního" frekvenčního rozsahu hraje subwoofer, to je celý.

A ty mi tu teď napíšeš znovu úplně to samý. Kdybys vnímal co píšu a ne jen to co chceš vidět, tak by ti to bylo jasný hned, ale to co tady místo toho pánové předvádíte je teda fakt neuvěřitelný.
Yiakubou píše:Jinak standardni rozsah aparatury fakt neni 20-20000Hz. To mozna tak standardni rozsah mladyho a zdravyho ucha.

Ach jo. Ale ano je, je to běžně používanej standardní frekvenční rozsah v audiotechnice, protože tenhle rozsah zohledňuje právě schopnosti lidskýho sluchu. Je to takový základní standardní minimum. I když je mnohdy udáváno víc, to jsou často rozsahy udávaný s větším útlumem atp. To je jako s normama, norma udává jen povinný minimum, když to uděláš líp, tak fajn, jen dobře. Ale pokud tedy budeme brát ještě vyšší frekvenční rozsah, tak ten poměr zastoupení subwooferu v celkovým rozsahu bude ještě menší, to je ti snad jasný.
miromen4 píše:Přesně, naprosto zbytečne zavadějici teoretizovani, ktere je uplně mimo.

Ne, přesně naopak, žádný zavádějící teoretizování, to jste z toho co jsem řekl udělali vy, jen překrucujete co jsem napsal a podsouváte mi něco co jsem nikdy neřekl a co jste si vysloveně vycucali z prstu a pak tu ze mě na základě toho dělátě hlupáka. Bravo pánové, předvádíte tu naprostou nechápavost a opakovaný nepochopení psanýho textu, ale Já jsem ten blbej, klasika.
miromen4 píše:Bedny jsou dany tečka a jestli někdo chce dat za SW určitou častku coš sice v tomhle připadě neni uplně běžne ještě nutně neznamena, že to je špatně. Ale jasně tazatel se muže vyjadřit jestli chce řešit i samotne bedny, ale to si nemyslim.

Ano, bedny jsou daný a tazatel se přišel zeptat jakej subwoofer k nim. Říct, že jsou ty subwoofery, který si vyhlíd k jeho repro přestřel a že to tak nebude vyvážený, protože hlavní a důležitější jsou repro, ještě neznamena, že to je špatně.
Naposledy upravil Kamasu dne 10. 1. 2024 19:43, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 10. 1. 2024 19:35

Hned tvuj prvni přispěvek je nesmysl a dal jses v tom jen utapěl až ses potopil uplně toť vše.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 1. 2024 19:42

Kamasu píše:To je jak mluvit do dubu.

Presne. Lebo stále si pri tých percentách.

Kamasu píše:Při pouhým přiřazení subwooferu do sestavy repro hrajou pořád stejně, nijak jim to neuleví (to ani není potřeba), nepřestanou najednou hrát nějaký frekvence nebo tak něco.

Ani toto nie je úplne pravda. Ak zostava umožní nastaviť crossover tak, že prenechá najnižšie frekvencie subwooferu, potom práveže ulavíš. Napríklad stredobasom v dvojpásmových repro. Odstránením najnižších tónov, umožníš meničom starať sa len o stredy a spodky necháš na subwoofer. Môžeš takto zvýšiť rozlíšenie zostavy a zlepšiť ich detail, lebo zmierniš skreslenie na stredoch zapríčinené zlievaním so spodkami.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 20:07

miromen4 píše:Hned tvuj prvni přispěvek je nesmysl a dal jses v tom jen utapěl až ses potopil uplně toť vše.

Není, ale myslet si samozřejmě můžeš nesmysly jaký chceš, to je jen tvůj problém.
zino333 píše:
Kamasu píše:To je jak mluvit do dubu.

Presne. Lebo stále si pri tých percentách.

Ne nejsem, to vy jste pořád u těch procent, chytli jste se toho a překrucujete to a podsouváte mi ohledně toho něco co jsem nenapsal a neřekl a Já se vám jen snažím vyvětlit jak to bylo myšleno, i když je to tak zřejmý. Já bych se k tomu nevracel, není k tomu důvod, chtěl jsem tím jen názorně vyjádřit něco triviálně jednoduchýho, ale vy jste se toho chytli, překroutili jste si to po svým a děláte z toho aféru jako hrom.
Kamasu píše:
zino333 píše:Při pouhým přiřazení subwooferu do sestavy repro hrajou pořád stejně, nijak jim to neuleví (to ani není potřeba), nepřestanou najednou hrát nějaký frekvence nebo tak něco.

Ani toto nie je úplne pravda. Ak zostava umožní nastaviť crossover tak, že prenechá najnižšie frekvencie subwooferu, potom práveže ulavíš.

Ale ano je to pravda. Jasně jsem řekl "pouhým přiřazením subwooferu do sestavy repro hrajou pořád stejně" To slovo "pouhým" je tam důležitý, to vyjadřuje, že nic jinýho dalšího se neděje. A když přiřadíš do sestavy subwoofer a nic jinýho neuděláš, tak repro hrajou pořád stejně jako před připojením subwooferu. Takže co jsem napsal je pravda. Kdybych mluvil o tom, kdy například sestava umožní nastavit dělící frekvenci atp. (což třeba u stereo zesilovačů není vůbec běžný), tak napíšu "O tom bychom se mohli (ale taky nemuseli, to záleží jak se to použije/nastaví, ale taky na tom jaký má člověk repro, akustiku atd.) bavit právě při použití nějaký kalibrace, DSP/DRC atp., ale to většina lidí v sestavě nemá a i když to třeba v nějakej základní formě má jejich AVR, tak to lidi buď nepoužívají, nebo to nepoužívají správně atd., nebo ta základní forma na basech ani nejde pořádně nastavit atd." Ale počkat........, přesně to jsem napsal, jen tys to strategicky vynechal.
zino333 píše:....potom práveže ulavíš. Napríklad stredobasom v dvojpásmových repro. Odstránením najnižších tónov, umožníš meničom starať sa len o stredy a spodky necháš na subwoofer. Môžeš takto zvýšiť rozlíšenie zostavy a zlepšiť ich detail, lebo zmierniš skreslenie na stredoch zapríčinené zlievaním so spodkami.

Ano, může, ale taky se nemusí stát nic z toho, to žáleží na různých faktorech, ale zejména na konkrétních repro a na tom jak jsou zkonstruovaný. A i kdyby, tak to může být tak malá změna, že to v daných podmínách (místnosti) nemusí být slyšitelný, nebo to zase může přinést zhoršení a nějaký negativa někde jinde, který některý ty potenciální výhody takovýho řešení můžou klidně převážit, například když subwoofer, kterej má od repro převzít i to co ještě jsou schopný zahrát sami, umístíš mezi "zeď, zeď, gauč a křeslo" atd. To pak takhle zabiješ i ty frekvence, který by reprosoustavy třeba normálně v pohodě hrály volně do prostoru, takhle je zahuhláš a zaduníš někdě v koutě za gaučem.
Naposledy upravil Kamasu dne 10. 1. 2024 20:34, celkově upraveno 2
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 10. 1. 2024 20:22

Žeješ v omylu jestli si mysliš, že ja si něco myslim.
Tedy ja si nemyslim, ale vim, že tu střiliš uplně mimo terč.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 10. 1. 2024 20:30

Chcel som si to celé prečítať, ale nešlo to.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 20:32

miromen4 píše:Žeješ v omylu jestli si mysliš, že ja si něco myslim.
Tedy ja si nemyslim, ale vim, že tu střiliš uplně mimo terč.

Snažíš se hezky, ale marně. Že nerozumíš tomu o čem je řeč a co říkám je tvůj problém, ne můj a ať se budeš pokoušet předstírat, že "víš" a snažit se svou nechápavost a neznalost přehodit na mě, jak chceš, tak tím na věcech nic nezměníš.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod miromen4 10. 1. 2024 20:40

zino333 píše:Chcel som si to celé prečítať, ale nešlo to.

Ja už ani nechtěl.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka