Subwoofer do 16 m² místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 10. 1. 2024 20:49

Já když jsem přiřadil SW do sestavy, tak na mě okamžitě vyskočila nabídka od kolika Hz má začít hrát sub a zda mají současně s ním frekvence pod touto hodnotou hrát i repro, nebo ne. Takže nemusí být pravda, že repro hrají pořád stejně.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 1. 2024 21:01

Ano, nemusí, ale může, jak jsem řekl:
"O tom bychom se mohli (ale taky nemuseli, to záleží jak se to použije/nastaví, ale taky na tom jaký má člověk repro, akustiku atd.) bavit právě při použití nějaký kalibrace, DSP/DRC atp., ale to většina lidí v sestavě nemá a i když to třeba v nějakej základní formě má jejich AVR, tak to lidi buď nepoužívají, nebo to nepoužívají správně atd., nebo ta základní forma na basech ani nejde pořádně nastavit atd."

A u klasických stereo zesilovačů na tebe žádná hláška nevyskočí, protože u většiny stereo zesilovačů žádná možnost tohohle nastavení není.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 11. 1. 2024 01:26

Kamasu píše:To je jak mluvit do dubu.

Laskave ze me nedelej idiota.
Kamasu píše:Já nevyjadřuju vliv subwooferu na zvuk systému procentualnim prepočítávánim frekvenčniho rozsahu co je lidsky ucho schopný slyšet

A co se teda tim procentualnim pomerovanim frekv. Rozsahu sub vs. repro snazis rict? Ze ma sub mensi vliv nez samotne repro? To je snad jasny a nevsimnul jsem si, ze by tady nekdo tvrdil opak. Proste jsi dal blby prirovnani, ktery prakticky nema zadny vyznam, to je cely. O tom tady ja a ostatni piseme, ale to ty jaksi odmitas vnimat.
Kamasu píše:zaprvý ten rozsah 20 Hz až 20 kHz je běžně používanej "standardní" fr. rozsah v audiotechnice

To je opet dost zavadejici. Ano, 20-20000Hz je rozsah, kam ta audiotechnika cili, coz je dane tim, co je schopne slyset lidske ucho. Realne ale jen velmi malo repro hraje od 20Hz a takovy bych rozhodne nepovazoval za standardni. Zesilovace maji standardne fr. rozsah od nizkych jednotek Hz az do nizkych stovek KHz. DACy maji horni hranici az v MHz.
Kamasu píše:u lidskýho sluchu to je standardně 16 Hz až 16 nebo 17 kHz

Ne, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range. Pod 20Hz lidsky ucho “standardne” neslysi, mozna tak v nejakych laboratornich podminkach a to neni nic standardniho.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 11. 1. 2024 08:37

Yiakubou píše:
Kamasu píše:To je jak mluvit do dubu.

Laskave ze me nedelej idiota.

Nápodobně.
Yiakubou píše:
Kamasu píše:Já nevyjadřuju vliv subwooferu na zvuk systému procentualnim prepočítávánim frekvenčniho rozsahu co je lidsky ucho schopný slyšet

A co se teda tim procentualnim pomerovanim frekv. Rozsahu sub vs. repro snazis rict? Ze ma sub mensi vliv nez samotne repro? To je snad jasny a nevsimnul jsem si, ze by tady nekdo tvrdil opak. Proste jsi dal blby prirovnani, ktery prakticky nema zadny vyznam, to je cely. O tom tady ja a ostatni piseme, ale to ty jaksi odmitas vnimat.

To si ze mě děláš srandu? Co tím chci říct, to jsem ti zopakoval už minule, laskavě ze mě taky nedělej idiota. Ale zopakuju ti to tedy ještě jednou:
Kamasu píše:A co jsem těmahle procentama chtěl říct? No přesně tohle:
Yiakubou píše:Zaroven bych ani nerekl, ze subwoofer zpusoboje absolutne zasadni zmenu. Repro porad hraje prim, tak bych to zas tak neprehanel.

Napsal jsem tohle:
Kamasu píše:Repro dělají ovlivňují zvuk aparatury největší měrou, v poměru k subwooferu hrajou víc než 98% frekvenčního rozsahu, kdežto subwoofer jen ani ne 2%. Nedává smysl kupovat k repro za 13 000,- subwoofer za 20 000,- nebo dokonce ještě za víc. To repro dělají ten zvuk, ty jsou nejdůležitější částí aparatury, subwoofer má jen protáhnout jejich frekvenční rozsah, nic víc.

Tím jsem chtěl prostě jen říct to co jsem řekl, nic víc, tedy že repro jsou to zásadní a subwoofer je má jen doplnit a tudíž by to chtělo spíš repro za 20 000,- k subwooferu za 13 000,- než naopak.

Doufám že jsem to opakoval naposled.

A žádný přirovnání jsem nedal, jak můžeš snadno vidět, k ničemu jsem nic nepřirovnával, prostě jsem jen chtěl znázornit jak důležitý jsou repro a jak subwoofer vzhledem k tomu jakou část frekvenčního rozsahu hrajou, to je celý.

A Já taky netvrdím, že tu někdo tvrdí opak, ale to že tu nikdo netvrdí opak toho co chci říct znamená, že to říct nemůžu? Co je to za blbost? Prostě jsem jen přispěl do diskuse, tečka. Nechápu proč odmítáte vnímat, že vy ostatní tu píšete o něčem úplně jiným než co jsem Já řekl.
Yiakubou píše:
Kamasu píše:zaprvý ten rozsah 20 Hz až 20 kHz je běžně používanej "standardní" fr. rozsah v audiotechnice

To je opet dost zavadejici. Ano, 20-20000Hz je rozsah, kam ta audiotechnika cili, coz je dane tim, co je schopne slyset lidske ucho. Realne ale jen velmi malo repro hraje od 20Hz a takovy bych rozhodne nepovazoval za standardni. Zesilovace maji standardne fr. rozsah od nizkych jednotek Hz az do nizkych stovek KHz. DACy maji horni hranici az v MHz.

Není to zavádějící. Ano, velmi málo repro hraje od 20 Hz, ale mi se tady byvíme i o subwooferu. Ale i když budeme brát, že i subwoofery většinou hrajou třeba od 25 Hz až 30 Hz, tak je ten poměr zastoupení subwooferu ještě menší. Prostě beru v potaz to hlavní a nejdůležitější standardní fr. rozsah 20 Hz až 20 kHz tak jak je to v audiotechnice běžný a považovaný za standard. Tečka. Co je na tom tak složitýho na pochopení?
A ano, zesilovače, DAC atd. mají i vyšší frekvenční rozsahy, i repro mají mnohý udávánou horní hranici rozsahu i mnohem víc než 20 kHz, jak jsem říkal, udělat to líp než je nějakej standard je jen v pořádku, ale to na tom standardním základu/minimu nic nemění.
Yiakubou píše:
Kamasu píše:u lidskýho sluchu to je standardně 16 Hz až 16 nebo 17 kHz

Ne, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Hearing_range. Pod 20Hz lidsky ucho “standardne” neslysi, mozna tak v nejakych laboratornich podminkach a to neni nic standardniho.

Aaaaa máš pravdu, jak píšu rychle tak tady jsem se upsal a když jsem psal to 16 nebo 17 kHz, tak jsem prostě na začátku napsal taky číslo 16, chtěl jsem napsat 20 Hz až 16 nebo 17 kHz, to je pravda. Ale to se tu vážně chceš dohadovat o 4 Hz?
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 11. 1. 2024 09:43

@Kamasu: Kamoško, nič v zlom, ale s tebou asi nebude veľa srandy. Trochu sa uvolni...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod epidot 11. 1. 2024 10:25

SUB přinese (zhruba) takový rozdíl, jaký si uživatel (zhruba) nastaví :)
RME ADI-2 DAC FS + Denon AH-D9200 / Modecom Eclipse 60 / Creative BT-BW5 + Sennheiser Momentum TW4
Onkyo TX 8270 + Denon AH-D7200 / Polk Signature Elite ES55
epidot
Junior

Odeslat příspěvekod Josef07 11. 1. 2024 10:30

Zvrhla se tu zajímavá debata :D . Každopádně bych asi opravdu zvolil ten SVS 1000 jestli se nenajde ještě nějaká zajímavější volba.
Subwoofer budu muset teda dát vedle TV, tak to vypadá spíše na tu uzavřenou variantu kvůli místu.
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Yiakubou 11. 1. 2024 10:31

Kamasu, ty nam tady vysvetlujes co presne jsi napsal a jak presne jsi to myslel a vytahujes jednotliva slovicka ze svych vet, kteryma pak argumentujes. Dobre, chapu, chces byt opravdu exaktni. Kdyz te pak ale upozornim na nepresnosti, viz. frekv rozsah audiotechniky, nebo lidskeho sluchu, tak se vykrucujes. A to je jaksi problem v tve komunikaci a proc na tebe ja a ostatni reagujeme takovym zpusobem. Je to uplne stejne jako v tvych nekonecnych textech o LW, ktere vsude mozne pod ruznymi nicky provozujes a naprosto detinsky nejsi schopny priznat, ze jsi furt ten samy LUK.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Prieskumník 11. 1. 2024 10:35

Josef07 píše:Zdravím, měl bych dotaz. Mám obyvák o velikosti 16 m². Sloupové reproduktory Polk S55e a zesilovač Denon 4310. Zvuk využívám ze 70% na filmy a 30% na hudbu.
Sháním nějaký subwoofer. Moc se v tom nevyznám. Dle recenzí je dobře hodnocený SVS SB-1000 Pro. Pak jsem koukal i na větší a silnější SVS PB-1000 Pro. (viz. https://www.l-e.cz/svs-sb-1000-pro-bily-lak a https://www.l-e.cz/svs-pb-1000-pro
Máte nějaké doporučení, co by se vyplatilo pořídit? Děkuji

Když jsem asi před 20 lety kompletoval své domácí kino, také jsem stál před podobnou výzvou. A dostal jsem tolik rad, tolik doporučení od odborníků, že jsem v podstatě už ani nevěděl, že co mám dělat. Tak jsem si řekl, že dost, je to moje sestava a mé peníze a tak jsem si objednal na míru dělané 2 ks pasivní subwoofre, které poháním zesilovačem 2x250 W. A hraje to přesně tak jak to potřebuji. Ve stereu sloupy mají dost basů, když se mi zdá, že málo, tak zapnu SW a přidám tolik basů, kolik chci. Také v režimu domácího kina. Přidám tolik basů, kolik považuji za dost, tohle je závislé na filmu. A když jsem to předvedl těm odborníkům, tak zůstali zticha.
Prieskumník
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zino333 11. 1. 2024 10:42

Yiakubou píše:... A to je jaksi problem v tve komunikaci a proc na tebe ja a ostatni reagujeme takovym zpusobem. Je to uplne stejne jako v tvych nekonecnych textech o LW, ktere vsude mozne pod ruznymi nicky provozujes a naprosto detinsky nejsi schopny priznat, ze jsi furt ten samy LUK.

Mňa to tiež napadlo. :D
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 11. 1. 2024 10:47

Strhla se tu zajímavá debata :D . Každopádně jsem zatím spíše stále pro ten SVS 1000 jestli se nenajde nějaká lepší alternativa.
Budu to teda muset dát vedle TV, tak to vidím spíše na tu uzavřenou, kompaktnější variantu kvůli místu.
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod miromen4 11. 1. 2024 11:37

Vzhledem k tomu jak popisuješ svou situaci je to racionalni uvaha/volba tedy pokud neni nějaka šance na menši či větši uspořadani mistnosti, kdy by se SW dal vyzkoušet na vicero mistech připadně by sa dala pořidit meně kompaktni varianta.
Každopadně SW SVS maji velice fajn aplikaci, přes kterou si mužeš nastavovat SW z mista poslechu dle libosti.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 11. 1. 2024 11:46

Josefe, Kamasu má často pravdu a ví.

Za mně jen, dej SW k telce a správně ho ve svém AVR nastav, je tam hodně možností nastavení. Jak psal Kamasu, spoustu lidí to má nastaveno blbě nebo vůbec.

V kombinaci možností měření a nastavení aplikací samotného SW, to můžeš nastavit optimálně a bude to zvukově výborné, můžeš to ale totálně zazdít.

K nastavení SW doporučuji přečíst od Mrby: https://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.php?f=31&t=727

Good luck.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 11. 1. 2024 12:54

95% totalni OT a zaslouzi si akorat smazat. Je mi lito tazatele, nesmyslu spousta a alternativy co koupit zadne. Tenhle bordel stejne nikdo cist nebude. Zpet k tomu hlavnimu. Spousta lidi pouziva na ladeni jak subu tak i umisteni program REW. Dle me urcite stoji za vyzkouseni.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 11. 1. 2024 21:50

S4nt4 píše:95% totalni OT a zaslouzi si akorat smazat. Je mi lito tazatele, nesmyslu spousta a alternativy co koupit zadne. Tenhle bordel stejne nikdo cist nebude. Zpet k tomu hlavnimu. Spousta lidi pouziva na ladeni jak subu tak i umisteni program REW. Dle me urcite stoji za vyzkouseni.

V podstate máš pravdu, ale odporúčania tu padli. Výrobci ako REL, SVS, Velodyne majú za tie roky naozaj vychytané produkty a čokoľvek od nich kúpiš, nebude zlé. Takže výber je už na zadávateľovi podľa jeho požiadaviek napríklad na funkcie, na dizajn a samozrejme na možnosti vychádzajúce z hĺbky jeho vrecka. Len toto sa LUKovi nepozdávalo a tak ho premohla neovládateľná potreba presadiť si svoj názor, že subwoofer by predsa nemal byť drahší ako repro. Čo je úplne irelevantné, lebo jediné na čom záleží je, koľko je zadávateľ do toho ochotný dať. A z tejto sumy je treba vyťažiť čo najviac. K takému výsledku ho dostane napríklad ten odporúčaný REL, SVS alebo Velodyne. To sú z komerčných značiek jedny z mála, ktoré dokážu pomôcť reprodukovanej hudbe a nie ju sprzniť rozliatym dunením.

LUK (Kamasu) tu len predviedol to čo vždy a podľa toho ho poznáme. On totiž nedokáže pochopiť, že ľudia sú rozmanitý a niekedy jeho názor nemusí byť jediný správny. Lenže ktokoľvek sa s jeho názormi nestotožňuje, z toho dokáže nepriamo robiť volov (a možno si to sám ani neuvedomuje a ani to nemyslí zle - dúfam). Jednoducho okrem svojho pohľadu na svet nepripúšťa odlišný. A keď aj náhodou trepne kravinu ako v tomto prípade, tak nakoľko je to človek neschopný priznať si chybu, potom sa tu hádže o zem a zahltí vlákno svojimi pokusmi dokázať svetu že nie nie, on neurobil chybu a že to tí ostatní sú tu na neho tí zlí.
zino333
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka