Subwoofer do 16 m² místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PCDaemon 19. 1. 2024 13:32

Kamasu, ty si múdry jak rádio, ale priamo na stránke svsound píšu toto:

Secondary Media System - Bedroom: This increasingly common application typically involves a wall-mounted HDTV, some type of media streaming device, and a sound bar or small satellite speakers. Consider the SB-1000 Pro or SB-2000 Pro for a great combination of sound quality, performance and compact size."

Čiže SB-2000 Pro je vhodný do spálne k soundbaru alebo malým satelitom.

A tu je ukážka inštalácie v miestnosti, ktorá neviem, či má 4x4m. Subwoofery sú myslím ešte väčšie.
Obrázek
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 1. 2024 15:43

No ale v čem nemá pravdu. Kupovit drahý sub k levným bednám nedává smysl. Význam by měl sub za 13 k bednám za třicet.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PCDaemon 19. 1. 2024 15:54

Ak predá neskôr bedne a kúpi drahšie a lepšie, tak bude mať zase lacný subwoofer ...
Naposledy upravil PCDaemon dne 19. 1. 2024 20:27, celkově upraveno 1
PCDaemon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 1. 2024 16:04

Pokud to bude chtít na hudbu a myslet to opravdu vážně, tak ty suby stejně bude potřebovat dva. Nebo třeba taky úplně klidně může zjistit, že s lepšíma bednama nepotřebuje ani jeden.
Pravda nemám pocit, že plánuje bedny za sto litrů, aby k nim využil sub za 30 litrů.
A pak je tady ještě jedna věc, možná už se to tady probíralo. Hodně velká množina lidíá to zabije špatným umístěním a nastasvením subwooferu. Zejména pokud doma designu vládne manželka.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 19. 1. 2024 19:17

Wau čiže vlastne chalan si chce kupit kvalitny sub ale je sprdnuty za to že si nechce kúpit lacnejší? LOL. Kludne si kúp aj 4x18 palec ak sa ešte potom zmestíš do izby, sú to tvoje peniaze, to neznamená že bude hrat hlasnejšie len dokáže zahrať aj nižšie frekvencie a podstatne kvalitnejšie. A ked budeš mať kvalitný sub, aspon ta to rýchlejšie donúti zainvestovať aj do kvalitnejších bední :)
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SB4000, 2xSVS SB3000, SB2000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 19. 1. 2024 19:42

Pokud chcete kvalitní zvuk, začněte akustikou místnosti, klidně pomocí specializované firmy, která to umí změřit a navrhnou vhodná opatření.
Potom budete přesně vědět, kterou oblast akustického spektra potřebujete vyřešit.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 24. 1. 2024 13:11

Tak jsem si objednal: https://www.l-e.cz/svs-pb-1000-pro .

Dobré je, že z toho můžu udělat i "uzavřenej" subwoofer a reálně porovnat, co se mi líbí více.
Kdyby se mi náhodou líbil více zvuk z uzavřeného, tak to můžu vyměnit za SB. Ale myslím si, že s PB budu spokojený.

Jinak jsem narazil na jedno video a dokupoval k subwooferu tento kabílek, protože mu to nehrálo tak jak mělo: https://www.youtube.com/watch?v=en5AtgcHySk čas 2:23.

Je to potřeba? Já jsem objednával zatím jen tento, který tu byl doporučený: https://lepsizvuk.cz/product/393-oehlbach-nf-sub-3-m
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod S4nt4 24. 1. 2024 20:05

Jsem zvedavy, jestli budes spokojeny. Pak uz zbyva jen vyssi kategorie, kde se na prachy vubec nehledi.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 25. 1. 2024 13:08

Josef07 píše:Je to potřeba? Já jsem objednával zatím jen tento, který tu byl doporučený: https://lepsizvuk.cz/product/393-oehlbach-nf-sub-3-m

Myslím že na 3m bude plne dostačovať, ak by to bolo na 5 a viac metrov možno by bolo treba pozrieť niečo kvalitnejšie, ale takto to bude v pohode.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SB4000, 2xSVS SB3000, SB2000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba4 25. 1. 2024 13:32

Mně to přijde celé trochu směšné. Všimněte si, že se Josef za 14 dnů vůbec nepohnul z prvotní myšlenky. vypadá to jako klasika, jen chce potvrdit svou volbu, absence kritického myšlení, neustále lpí na rozdílech mezi br a uzavřenou konstrukcí, přitom je to v praxi bezvýznamné. Uff. Hodně štěstí.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 25. 1. 2024 14:05

To Kuba:
Já jsem si přečetl všechny komentáře a udělal jsem si z toho obrázek. Jsem rád a cením si každého názoru, který tu byl :-) .

Co jsem koukal všeobecně na internetu, tak jsou skoro všude SVS 1000 hodnocené jako hodně dobré za tu cenu, skoro každý si je chválí. Z toho mi přišlo, že je to zlatý střed.
Někdo tu navrhoval Polk subwoofer, byl sice o polovinu levnější, ale obecně Polk v subwooferech moc nedominuje, ani v žádných žebříčkách či jiných doporučeních jsem ho skoro nenašel, tak mě to moc nepřesvědčilo.
Tím jsem usoudil, že SVS by mohl být lepší výběr, i když je znatelně dražší oproti polku.

Poté tu bylo zmiňováno, že mám levné repro. Před rokem jsem tu řešil, jaký zvuk k TV pořídit, začínal jsem u soundbaru a uznal jsem, že to nebyla nejlepší volba a s pomocí a doporučením ostatních jsem přešel na receiver + repro a ve finále jsem byl maximálně spokojen.
Myslím si, že ten receiver není tak špatný a těm repro celkem pomůže, za mě to hraje super, ale na druhou stranu nemám velké porovnání s jinýma sestavama.

Když už něco kupuju, tak chci aby mi to na nějakou dobu vydrželo a abych to nemusel v brzké době měnit. Tak to beru i se subwooferem a vím, že ho doma budu mít dalších X let, třeba i déle.
Člověk by mohl audio upgradovat donekonečna a dostávat se tím i do stále větších částek.

No a když se bavíme o ported vs sealed, tak jak už bylo řečeno obecně a zjednodušeně je ported pro filmy a sealed pro hudbu. Takže buď obětuju trochu místa v místnosti a pudu do ported a nebo mi to tam lépe "sedne" a pudu do sealed. S tím, že vlastně teorii znám, ale v praxi jsem je proti sobě neslyšel (takže bych o tom mohl hledat stovky článků a stejně bych nevěděl jak to hraje na vlastní uši), tudíž se mi zdálo jako nejlepší jít do SVS ported a rovnou tím i zjistit, jak by mohl hrát sealed a definitivně si ujasnit, s čím budu spokojen.
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 25. 1. 2024 16:13

Kuba4 píše:Mně to přijde celé trochu směšné. Všimněte si, že se Josef za 14 dnů vůbec nepohnul z prvotní myšlenky. vypadá to jako klasika, jen chce potvrdit svou volbu, absence kritického myšlení, neustále lpí na rozdílech mezi br a uzavřenou konstrukcí, přitom je to v praxi bezvýznamné. Uff. Hodně štěstí.

Přesně tak, naprostej souhlas.
Josef07 píše:Já jsem si přečetl všechny komentáře a udělal jsem si z toho obrázek. Jsem rád a cením si každého názoru, který tu byl :-) .

Co jsem koukal všeobecně na internetu, tak jsou skoro všude SVS 1000 hodnocené jako hodně dobré za tu cenu, skoro každý si je chválí. Z toho mi přišlo, že je to zlatý střed.
Někdo tu navrhoval Polk subwoofer, byl sice o polovinu levnější, ale obecně Polk v subwooferech moc nedominuje, ani v žádných žebříčkách či jiných doporučeních jsem ho skoro nenašel, tak mě to moc nepřesvědčilo.

A v reprosoustavách Polk dominuje? Odkdy? Ale jejich repro sis koupil.

A vybírat zvuk/audiotechniku podle nějakejch žebříčků? No tak to hodně štěstí.
Josef07 píše:Tím jsem usoudil, že SVS by mohl být lepší výběr, i když je znatelně dražší oproti polku.

Ano, SVS ne že by mohl být lepší výběr, on je to lepší výběr, je to lepší subwoofer, ale jde o to, že k tvým repro je to přestřel (a teď říkáš, že nechceš donekonečna upgradovat a dostávat se tím do stále větších částek, takže lepší a k tomu subwooferu adekvátní repro asi ani neplánuješ). A navíc k tomu jak plánuješ ten subwoofer umístit mezi zeď, zeď, křeslo a gauč to jsou pak za ten subwoofer doslova vyhozený prachy z okna.
Josef07 píše:Poté tu bylo zmiňováno, že mám levné repro. Před rokem jsem tu řešil, jaký zvuk k TV pořídit, začínal jsem u soundbaru a uznal jsem, že to nebyla nejlepší volba a s pomocí a doporučením ostatních jsem přešel na receiver + repro a ve finále jsem byl maximálně spokojen.
Myslím si, že ten receiver není tak špatný a těm repro celkem pomůže, za mě to hraje super, ale na druhou stranu nemám velké porovnání s jinýma sestavama.

Nepochopils o co šlo. Ty repro nejsou špatný na to kolik stojí, jsou to levný základní, ale na svou cenu slušný repro. Tenhle subwoofer je k nim ale přestřelenej, o to šlo. K tvým repro by byly naprosto adekvátní ty subwoofery Polk (HTS 10 nebo max HTS 12). K subwooferu kterej sis pořídil jsou ale tvoje repro nedostačující. Adekvátní parťáci pro SVS PB-1000 Pro jsou repro několikanásobně dražší a lepší než máš ty. Máš už slušnej subwoofer, ale pořád jen levný základní sloupky, ale právě ty repro jsou tím co je z těchhle dvou věcí mnohem důležitější, subwoofer reprosoustavy jen doplňuje. Pusť si repro bez subwooferu a pak subwoofer bez repro a hned budeš mít jasno co je pro zvuk zásadní a co druhořadý.
Josef07 píše:Když už něco kupuju, tak chci aby mi to na nějakou dobu vydrželo a abych to nemusel v brzké době měnit. Tak to beru i se subwooferem a vím, že ho doma budu mít dalších X let, třeba i déle.
Člověk by mohl audio upgradovat donekonečna a dostávat se tím i do stále větších částek.

A tím jako chceš říct, že ostatní subwoofery jsou poruchový a nevydrží X let a musel bys je v brzké době měnit, jo? Jak jsi na to jako přišel?
A když jsi kupoval repro, tak proč ses tedy tímhle neřídil taky a koupil jsi levný základní obyčejný repro a ne nějaký lepší, který by tedy byly alespoň třeba na úrovni tohohle subwooferu?

Zní to, že jen hledáš výmluvy a přesně tak sedí to co řekl Kuba4.

A pokud tedy nechceš donekonečna upgradovat a dostávat se tím do stále větších částek, tak sis měl právě spíš pořídit levnější subwoofer, kterej by byl adekvátní k tvým repro a ne SVS PB-1000 Pro, ke kterýmu by bylo potřeba pořídit dražší a lepší repro aby s tím subwooferem vytvořili vyváženou sestavu.
Josef07 píše:No a když se bavíme o ported vs sealed, tak jak už bylo řečeno obecně a zjednodušeně je ported pro filmy a sealed pro hudbu.

Nevím z jakejch těch tvejch "žebříčků a jinejch doporučení" jsi tohle vyčetl, ale je to naprostej nesmysl a blábol, nic víc.
Josef07 píše:Takže buď obětuju trochu místa v místnosti a pudu do ported a nebo mi to tam lépe "sedne" a pudu do sealed. S tím, že vlastně teorii znám, ale v praxi jsem je proti sobě neslyšel (takže bych o tom mohl hledat stovky článků a stejně bych nevěděl jak to hraje na vlastní uši), tudíž se mi zdálo jako nejlepší jít do SVS ported a rovnou tím i zjistit, jak by mohl hrát sealed a definitivně si ujasnit, s čím budu spokojen.

Řešíš něco co ve výsledku má jen malej význam. Zvlášť ve tvým případě, v první řadě řeš to abys ten subwoofer správně v místnosti umístil a ne ho zabil tím, že ho prdneš mezi zeď, zeď, křeslo a gauč. Umístění (natožpak takhle nevhodný umístění) má na zvuk subwooferu (i repro) naprosto zásadní vliv. Rozdíl mezi uzavřenou a bassreflexovou konstrukcí není ve srovnání s tím nic podstatnýho.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 25. 1. 2024 17:49

Kdyby sis to přečetl ještě jednou, tak by si pochopil, že jsem se prvně ptal, jestli můžu dát subwoofer do rohu místnosti a potom co mi bylo řečeno, že to je blbost, tak jsem nad tím už neuvažoval a potom jsem přikládal foto kde by byli subwoofery přibližně umístěné a kam by až sahali v místnosti pro představu dle jednoduchého obdélníku.

"Ed Mullen
We've had plenty of customers mix SVS and Polk speakers, with good results. We can assist you with set-up and bass management settings (speaker size, crossover, subwoofer mode, etc.) as needed, so don't hesitate to reach out to our CS team. Thanks.
Ed Mullen
Senior Director - Technology and Customer Service - SVS"

https://avgadgets.com/i-got-cheap-speak ... subwoofer/
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Josef07 29. 1. 2024 09:31

Tak subwoofer už mám doma. Nejdřív mi do něho nešel skoro žádný zvuk, ale zjistil jsem, že mám v nastavení receiveru typ reproduktorů nastavený na "Big Towers" , tak jsem to dal na "small" a už to fungovalo. Zadal jsem tam LFE a 80 Hz výhybku, jestli to tak má být?
Basy to má hodně dobré, když jsem to testoval, tak mi dokonce volal strejda, který bydlí naproti přes silnici, jestli to de ode mě. (na receiveru jsem navýšil basy skoro na max, abych mohl subwoofer potom korigovat jen pomocí aplikace)
Co jsem zkoušel porovnání při otevřením a zavřeném, tak jediný rozdíl jsem zaznamenal ten, že otevřený basuje více při stejném výkonu. Takže uzavřený k podobně hlasitým basům potřebuje vyšší hlasitost/výkon.

Ale i tak to je změna třeba oproti soundbaru + subwooferu, tam se na první pohled zdá, že to dělá větší bordel. Ale to je asi proto, že to vydává zvuky, které by to vydávat ani nemělo.

Jediný v čem mám problém je to, že když si zapnu v receiveru kalibraci, tak mi to netestuje subwoofer, jen sloupky. Nevíte co s tím?
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod eviljack 29. 1. 2024 14:06

Zkus pro testování na subu poštelovat citlivost na signál, možná ho to nedokáže probudit.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka