Subwoofer do 16 m² místnosti

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Josef07 1. 2. 2024 09:10

Tak zatím stále bez úspěchu :( . Sub mě funguje, ale při testování to vůbec nezjistí, že tam nějakej sub je.
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Dm602 1. 2. 2024 11:08

Ved ale ak chces aby ti hral wofer aj v kine a aj na hudbu ma byt prepnuty na lfe plus main pokial viem a otocene koliesko crosoveru na av to znamenas ze ked sa skalibruje av reciver tak bude vsetko riadit subwofer bude mimo je jedno co tam, das pokial na wofri otovic na av ked pridas volume na recivery tak aj wofer nalezite prida volume automaticky k zvolenej hlasitosti aspon mne to tak funguje a tie velke a male repro je logicke ak nemas stlpy tak das na smal a 80hz ale kadopadne treba to mat prepnute na lfe plus main a na wofri otocit na av vtedy vsetko riadi av reciver a
Oled tv Panasonnic
Qled Samsung
Bowers and Wilkins 600
Marantz AV
Monster Cable
Yamaha Mcr D670D
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 1. 2. 2024 14:32

Mně receiver subwoofer vidí, při kalibraci ho používá, ale stejně ho mám nastavený ručně podle sebe. Mám ho k podkreslení a nepotřebuju, aby sousedovi z protějšího domu vypadla plomba, protože přesně tak mi ho kalibrační automatika nastavuje. Takže možná lepší to nastavit takto a netrápit se zbytečnostma.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dm602 1. 2. 2024 14:39

ja to mam tak isto napriek tomu to plne reguluje av a nic mi nebucha tak aby to prebilo ostaok len sa to pekne doplna tak to ma byt mne kalibracia funguje vyborne
Oled tv Panasonnic
Qled Samsung
Bowers and Wilkins 600
Marantz AV
Monster Cable
Yamaha Mcr D670D
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 1. 2. 2024 16:03

On o to bude asi i o vkusu a očekávání, co to má dělat. Moje sloupy vadnou někde pod 40Hz a tam nastupuje sub.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 2. 2024 16:50

Dm602 píše:Ved ale ak chces aby ti hral wofer aj v kine a aj na hudbu ma byt prepnuty na lfe plus main pokial viem a otocene koliesko crosoveru na av to znamenas ze ked sa skalibruje av reciver tak bude vsetko riadit subwofer bude mimo je jedno co tam, das pokial na wofri otovic na av ked pridas volume na recivery tak aj wofer nalezite prida volume automaticky k zvolenej hlasitosti aspon mne to tak funguje a tie velke a male repro je logicke ak nemas stlpy tak das na smal a 80hz ale kadopadne treba to mat prepnute na lfe plus main a na wofri otocit na av vtedy vsetko riadi av reciver a

Není potřeba používat kalibraci ani není potřeba otáčet kolečko crossover na nějakou polohu AV (naprostá většina subwooferů nic takovýho ani nemá) aby AVR vše řídil. Kolečkem crossover se nastavuje jen dělící frekvence subwooferu, nic víc a AVR si řídí hlasitost subwooferu vždy, pokud je subwoofer připojenej a AVR má v menu nastaveno, že je subwoofer připojenej. Když změníš volume na AVR, tak se změní i volume subwooferu, tak to funguje vždy. Tohle je základní podmínka k tomu aby byl subwoofer v systému použitelnej, takže tohle není podmíněný žádnou kalibrací ani žádným otáčením koleček na subwooferu. Takže stačí nastavit "LFE + Main," žádný točení kolečkama na subwooferu není potřeba.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dm602 1. 2. 2024 17:48

No to ci to ma alebo nema je jedna vec ale pokial to ma sam vyrobca odporuca nastavit na av napriklad q acoustic qb12 sam odporuca nastavit na Av a urobit kalibraciu mne to napriklad sam odpisal QAcoustic na podpore tak to treba pouzit najskor som to len zapojil a nebolo to ono ked som dal novun kalibraciu s 7.1.2 repro tak to hralo uplne inak mne kalibracia pomohla ale moze byt ze mnohym nemusi sadnut
Oled tv Panasonnic
Qled Samsung
Bowers and Wilkins 600
Marantz AV
Monster Cable
Yamaha Mcr D670D
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 1. 2. 2024 20:14

Naprostá drtivá většina subwooferů žádnou pozici "AV" u kolečka crossover nemá, nikdy jsem se s tím nesetkal, takže radit někomu "nastav to na AV," když naprostá většina subwooferů žádnou takovou pozici u kolečka "crossover" nemá, jaksi nedává moc smysl.
Navíc, je ti jasný, že tohleto "AV" u tvýho subwooferu je prostě jen maximální úroveň nastavení crossoveru, že jo? Kdyby tam napsali 250 bylo by to to samý. Je to stený jako u ostatních subwooferů, je to prostě jen nastavení dělící frekvence na nejvyšší možnou úroveň, jen u jinejch subwooferů je tam napsáno třeba 200Hz atp.
A není potřeba to použít, dávají to tam a doporučujou to použít proto, že je prostě jednodušší lidem co tomu nerozumí říct: "nastav to na "AV" a dál už to pak nech na kalibraci v AVR a máš hotovo," než jim vysvětlovat jak se nastavuje subwoofer a co a jak je potřeba nastavit a udělat atd.

A kalibrace pomůže, ano (když se správně použije), ale o to tu nejde. Jde o to, že je nesmysl tvrdit, že bez kalibrace a zároveň nastavení kolečka "crossover" na "AV" nebude AVR ovládat hlasitost subwooferu spolu s ostatními repro. S tímhle kalibrace v AVR vůbec nijak nesouvisí, to spolu nemá společnýho zhola nic. Kalibrace zvuku je v podstatě složitější ekvalizace podle akustiky místnosti, která nastavuje i vzdálenosti jednotlivých repro, zpoždění zvuku jednotlivých kanálů i jejich hlasitost navzájem vůči sobě atd., ale její použití (ani nastavení kolečka "crossover") není podmínkou proto, aby AVR ovládal hlasitost subwooferu spolu s ostatními repro.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Josef07 2. 2. 2024 08:30

Posílám fotky, z nastavení v receiveru, kdyby jsem měl náhodou něco špatně, nebo kdyby jste k tomu měli nějaké připomínky.

Jinak něco z teorie, od 20 do 80 Hz to je prakticky "dunění" že?
Nevim jestli to je jen pocit, ale zdá se mi, že mi repro teď produkuje lepší basy nad limit subwooferu.

https://ibb.co/hmFnhFw
https://ibb.co/XxYMFj1
https://ibb.co/LCL48ZC
https://ibb.co/wsPY4vj
https://ibb.co/qDFjMPw
https://ibb.co/h8pzqhH
https://ibb.co/3CQZH9H
Josef07
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 2. 2. 2024 09:24

Josef07 píše:Jinak něco z teorie, od 20 do 80 Hz to je prakticky "dunění" že?

Ne to tedy není dunění, to jsou basy. A jestli ti to duní, tak je to špatně. A nejde o žádnou teorii.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dm602 2. 2. 2024 12:04

Ja som schvalne pozrel testy na wofre s av a vsetci odporucaju a maju nastevene na av a zvysok doladis na av recivery a ked ze to odporuca aj sam vyrobca ale ty si asi bol pri vyvoji a vies to najlepsie.
To Av vobec nie je nastavenie crosoveru na max ako pises to je ze uplne inak to av znamena ze si vsetko ladis na av recivery aj crosower a po kalibracii ti sam av reciver nastaveni crosower a ty si ho mozes doladit ak poptrebujes tomu sa hovori komfort nemusis chodit k wofru
Oled tv Panasonnic
Qled Samsung
Bowers and Wilkins 600
Marantz AV
Monster Cable
Yamaha Mcr D670D
Dm602
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 2. 2. 2024 13:16

Ach jo. Evidentntě tomu prd rozumíš, takže tedy polopatě. Že něco doporučuje výrobce, nebo ti co tomu rozumí stejně tak málo jako ty, nehraje roli, podstatný je jak se ve skutečnosti věci mají a jak skutečně fungujou. Člověk nemusí bejt u vývoje nějakýho přístroje aby mu rozuměl a věděl jak funguje atd.

To "AV" je nastavení crossoveru na max, přesně jak píšu, je to tak a ne jinak. To "AV" znamená, že je dělící frekvence na subwooferu nastavená na nejvyšší nastavitelnou úroveň, kterou danej subwoofer umožňuje a je to tak proto, že se při takovým nastavení předpokládá (a je to v takovým případě potřeba), že se nastavení tý dělící frekvence nechá na AVR a tím nastavením kolečka crossover na subwooferu do polohy "AV" se jen dá tomu AVR prostor, jde jen o to aby to AVR mohl řídit a nastavit sám a subwoofer mu do toho neházel vidle tím, že bude mít sám na sobě nastavenou příliš nízkou dělící frekvenci. Toť celá věda.
A ten tvůj komfort? Zrovna v tomhle případě je to v podstatě bezpředmětný, zaprvé dělící frekvenci nastavíš jednou a pak už na to nehrabeš a zadruhé, například stereo zesilovače žádný kalibrace nemívají, takže tam ti nic jinýho než nastavit dělící frekvenci na samotným subu ani nezbývá.

P.S. je to crossover, ne crosover ani crosower.
Kamasu
Mírně pokročilý

Předchozí stránka