Jak mám vyřešit rozdíly ve slyšitelnosti hlasů a efektů?

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Paleandr 26. 3. 2024 01:26

Ahoj,

chtěl bych se s Vámi poradit, jak mám vyřešit nevyvážené hlasy a zvukové efekty ve filmech.

Klasicky hlasy jsou potichu a efekty nahlas. Přepínat hlasitost pořád ovladačem je strašná otrava. Mám doma aktuálně 2.0 aktivní stereo.

Chápu, že je to zřejmě i 5.1 mixem a repráky to dobře nezmixují do 2.0, byť mi přijde, že to je v podstatě velmi podobné i v 2.0 mixu. Četl jsem, že se obecně středové pásmo už moc nenosí a filmaři na to kašlou. I přesto by mě zajímalo, zda a jak to nejlépe vyřešit. Přemýšlím kvůli tomu nad novou sestavou.

Dokáže dnes něco dobře zmixovat 5.1 do 2.0, umí to některé samotné reproduktory? Pokud ano, podle čeho se mám řídit? Pokud to nejde, vyřeší to 3.0 sestava? Nicméně co budu potřebovat na to, abych mohl běžet s 3.0 sestavou? Nenašel jsem žádný chi-fi amp, který by byl schopný jet 3.0 system. Většinou jen 2.0 nebo max 2.1.

Jsem ochotný nechat třeba 10-15 tisíc za repro, ale už nejsem uplně v pohodě kvůli tomu koupit AVR za dalších 15k. Lze to tedy řešit i nějak jinak, efektivněji? A aby toho nebylo málo, chci na tom i poslouchat hudbu, takže bych potřeboval, aby bylo co nejjednoduší používat obojí (hudba / filmy) a hudbu jsem do systému mohl posílat přes wifi/bluetooth.

Možná utopická představa. I tak moc děkuji za rady.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 26. 3. 2024 07:02

Soundbar ;-)

Ale ako pises. To ze to zle hra, tak ide na vrub zleho mixu a nie toho ze by to bola chyba reporuktorov. Nepises z coho a ako hras a to je asi najdolezitejsie. Pouzivas origo disky, Netflix, HBO, Kodi, alebo nieco podobne? Z coho su teraz napajane tie reporduktory? Myslim sgnalovu cestu. Ides optikou z TV alebo?

Mam tiez len 2.0 zostavu a v podstate "hlupy" zosik, ktory ma jednoduchy DAC a nikdy som zatial nemal problem s dialogmi. Teda aspon nie take, ze by som sa musel stale hrat s hlasitostou. Efekty ako take byvaju hlasnejsie, ale dialogom bolo vzdy rozumiet. Je pravda ze hram len z origo diskov a HBO Max.

Kazdopadne pozri nastavenia TV, pripadne nastavenia appky z ktorej hras, lebo je dost mozne ze ti nerobi spravne "downmix" a tam potom ten stredovy kanal chyba.

Co sa tyka Chi-Fi, tak to bude asi problem, lebo vsetky tie formaty DD, DTS, Atmos a neviem co vsetko su licencovane a Cinan nebude platit drahe licencie ;-)
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 26. 3. 2024 08:21

Tohle nelze vyřešit jinak než pořízením AVR a minimálně 3.0 repro. To, že multikanálovej zvuk hraje špatně ze stereo repro (2.0 či 2.1) nejde na vrub špatnýho mixu, ale prostě toho, že to je multikanálovej zvuk a ten je zkrátka určenej a přizpůsobenej pro multikanálovou sestavu repro, nejde o to, že by to byl špatnej mix, je to prostě jen multikanálovej mix. V multikanálovým zvukovým mixu jsou dialogy jsou umístěný v centrálním kanálu, proto jsou z 2.0 sestavy špatně slyšet. Když máme AVR a alespoň 3.0 repro, tak si hlasitost centru a tedy i dialogů snadno nastavíme nezávisle na ostatních kanálech jak se nám zachce a jak potřebujeme. Centr je nejdůležitější reprosoustava multikanálový aparatury a bez něj zkrákta tenhle problém se srozumitelností dialogů vyřešit úplně nelze, ale s centrem nopak tenhle problém neexistuje, s centrem už to problém není. Jinak to ale vyřešit njde, ne úplně, jakýkoli jiný pokusy jsou vždy jen větší či menší kompromisy a dialogům nikdy nebude rozumět tak jako z AVR a multikanálový sestavy reprosoustav. Ani soundbar tenhle problém nevyřeší úplně a ani zdaleka ne do takový míry a tak dobře a jednoduše jako to dovede AVR s multikanálovými repro. Jak říkám, s AVR a alespoň 3.0 sestavou reprosoustav tenhle problém problémem není, prostě neexistuje.
Naposledy upravil Kamasu dne 26. 3. 2024 20:10, celkově upraveno 1
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod S4nt4 26. 3. 2024 18:14

Reseni je AV procesor, pokud neresis penize. Soundbar bude cesta nejmensiho odporu.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mesab 26. 3. 2024 22:22

tak určitě peníze nikdo neřeší

pro tazatele : viz karimacu
mesab
Junior

Odeslat příspěvekod duuudl 26. 3. 2024 23:38

Tvůj problém řeší funkce DRC (dynamic range compression). Silné zvuky zeslabí a tiché dialogy zesílí. Označuje se i jako "Tichý noční poslech". Hledej v nastavení.
duuudl
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 27. 3. 2024 00:22

mesab píše:pro tazatele : viz karimacu

Cože to?
duuudl píše:Tvůj problém řeší funkce DRC (dynamic range compression). Silné zvuky zeslabí a tiché dialogy zesílí. Označuje se i jako "Tichý noční poslech". Hledej v nastavení.

Ne, komprese dynamiky problém neřeší, jen se ho neúspěšně snaží řešit a daří se jí to jen z malý části. Komprese dynamiky ovlivňuje komplet všechny kanály, prostě jen sníží rozdíly mezi všema hlasitejma a všema tichejma zvukama všech kanálů, nic víc. To je jedna z těch věcí o kterých jsem mluvil, když jsem říkal, že "jakýkoli jiný pokusy jsou vždy jen větší či menší kompromisy," tahle funkce patří mezi ty velký kompromisy. Komprese dynamiky ani zdaleka neřeší problém se srozumitelností dialogů, jen ho malinko zmírňuje, kdežto AVR + alespoň 3.0 repro tenhle problém definitivně vymaže, protože hlasitost dialogů lze s AVR a centrem oproti ostatním kanálům nastavit přesně tak jak uživatel potřebuje/chce, to je stav kterýmu se komprese dynamiky dokáže jen velmi zlehka přiblížit.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Paleandr 27. 3. 2024 12:34

Díky všem za rady. Myslel jsem si, že to tak nějak dopadne, ale přesto jsem doufal v nějaké "mezi" řešení. Pokud bych měl jít do AVR s tím, že opravdu budu nyní stavět jen 3.0 systém, maximálně v budoucnu 3.1 systém, co byste doporučili, prosím?

-- 27. 3. 2024 12:42 --

viking81 píše:Soundbar ;-)

Ale ako pises. To ze to zle hra, tak ide na vrub zleho mixu a nie toho ze by to bola chyba reporuktorov. Nepises z coho a ako hras a to je asi najdolezitejsie. Pouzivas origo disky, Netflix, HBO, Kodi, alebo nieco podobne? Z coho su teraz napajane tie reporduktory? Myslim sgnalovu cestu. Ides optikou z TV alebo?

Mam tiez len 2.0 zostavu a v podstate "hlupy" zosik, ktory ma jednoduchy DAC a nikdy som zatial nemal problem s dialogmi. Teda aspon nie take, ze by som sa musel stale hrat s hlasitostou. Efekty ako take byvaju hlasnejsie, ale dialogom bolo vzdy rozumiet. Je pravda ze hram len z origo diskov a HBO Max.

Kazdopadne pozri nastavenia TV, pripadne nastavenia appky z ktorej hras, lebo je dost mozne ze ti nerobi spravne "downmix" a tam potom ten stredovy kanal chyba.

Co sa tyka Chi-Fi, tak to bude asi problem, lebo vsetky tie formaty DD, DTS, Atmos a neviem co vsetko su licencovane a Cinan nebude platit drahe licencie ;-)

Soundbar zase nechci kvuli kvalitě zvuku. To jsou samé patálie. :D Používám Kodi a Netflix. Zvuk jde z televize, ale protože jde o staré repráky a z nějakého důvodu nefungují s žádným jiným vstupem, tak jsou propojeny 3,5mm jack vstupem z TV. Prostě to nedokážu přinutit k fungování přes optiku ani HDMI. Ale repráky mám už asi 8 let no.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod bruco 27. 3. 2024 13:37

Pri krmeni reprakov analogovym signalom zo sluchatkoveho vystupu nemozes ocakavat, ze s tym repraky cokolvek urobia. Ako mas nastaveny vystup z TV, ked nefunguju cez optiku?
bruco
Junior

Odeslat příspěvekod mesab 27. 3. 2024 14:17

to Paleandr
poznámka, předpokládám, že všeobecně známá - centr musí být od stejného výrobce a nejlépe ze stejné řady jako předek
mesab
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 27. 3. 2024 14:24

Bruco: To já vím. To ani neočekávám. Ten problém byl ale stejný i u starší televize, byť běžely repráky přes optiku. Narážíš na to, že moderní TV by mohla mít lepší "dostačují" downmix v případě připojení přes optiku? Zkusím to teda ještě přes optiku rozchodit.

Mesab: Díky za tip. Ano, o tom vím. Výrobce však bohužel má ve stejné řadě jen dvoucestný (2-way) center. Koukal jsem tedy v případě středu na vyšší verzi od stejného výrobce, která už je třícestná (3-way).
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod viking81 27. 3. 2024 14:51

Aku mas TV? Konkretny model. Ako mas nastaveny vystup zvuku. Kodi nepoznam, nepouzivam, ale ako mas nastaveny zvuk tam? atd... Ako som pisal, mam asi 7-8 rocneho Samsunga, ktory je optikou napojeny na integrovany zosik, pouzivam 2.0 zostavu a s dialogmi problem nemam...
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Paleandr 2. 4. 2024 08:32

@viking81 Ahoj, mám LGOLEDC1.

Každopádně pokud bych měl jít cestou AVR, máte někdo nějaké doporučení, prosím?
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 2. 4. 2024 14:44

Na Kodi sa dá pridať hlas centra v nastaveniach zvuku pri prehrávaní videa alebo v tv zapnúť automatická hlasitosť, ktorá všetko vyrovná, no veľmi hlasné pasáže budú pôsobiť skôr tichšie.
Ondrej Bobek
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 2. 4. 2024 21:58

Ondrej Bobek: No dá a nedá. Funguje to mizerně, pokud máš sestavu 2.0, nebo 2.1. Řešením je opravdu centr, jenže tady zase narážíme na problém nízké kvality zvuku levných AV receiverů, pokud tu sestavu 2.0 používáme i na něco jiného, než na film. Zvukově se blíží dvoukanálovým stereozesilovačům v ceně kolem 10 litrů AV receiver tak za 40 tisíc + a to ne každý dá a navíc to nemá význam kupovat k sadě bedýnek v ceně 15 litrů komplet, což má doma většina "homecinemistů". Stejně tak soundbary to řeší, ale ty jsou na cokoliv krom filmu naprosto nepoužitelné. Takže buď nadupaný AV receiver, nebo totálně oddělit zvuk pro TV a pro soustředěný stereo poslech.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Další stránka