Soundbar vs stereo k TV za cca 10k

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Majčák 12. 4. 2024 06:30

Ahoj.
Budu řešit upgrade staré Hi-Fi věže a rád bych znal názory ostatních, co by bylo nejvhodnější pro moji situaci. Měla by to být sestava, kterou budu 90% času využívat pro ozvučení TV, zbytek času rádio nebo hudba.

Můj obývák má cca 3,5x4 metry s tím, že TV stěna (příloha) je umístěna na kraji místnosti. Místo pro TV je dané a ozvučení mohu umístit bud do výklenku nad ní a nebo do menšího výklenku pod ní. Pokud by to měl být soundbar, tak ten by se dal umístit do toho velkého výklenku pří o pod TV. Rozměry toho velkého vrchního výklenku jsou 1300šx460vx500h. Výška stropu je 2350. Vím, že umístění reproduktorů není ideální, ale jinak nebo jinam to bohužel kvůli prostoru nejde.

Tak a teď ty možnosti, nad kterými bádám:

A- Soundbar se subwooferem (Samsung HW-Q800C, apod.) - Toto možnost jsem nejprve z hlediska ne moc vhodného umístění pro klasické reproduktory preferoval, ale nakonec tím, že bydlím v bytě nevím, jestli vůbec subwoofer pořizovat.

B- Aktivní reproduktory nebo studiové monitory (Kali MM-6, Edifier S2000MKIII) - Toto by při ideálním umístění reproduktorů hrálo asi o level lépe jako soundbar. Bude to hrát ale o level lépe i když reproduktory umístím do výklenku do výšky 1,8 m? Reproduktory bych natočil směrem dolů, aby mířili směrem na sedačku.
Mezi těmi Kali a Edifier je rozdík asi 3000,-. Myslíte si, že Kali budou hrát o tolik lépe, aby se vyplatilo připlatit oproti Edifier? Kali mají ale výhodu, že mají bassreflex vepředu, což je pro umístění ve výklenku vhodnější.

C - Mini zesilovač + pasivní reproduktory (Fosi Audio BT20A Pro + Elac debut b5.2) - Tato sestava by vyšla cca na stejno oproti Kali MM-6, ale bude to kvalitativně horší nebo lepší? Nevím, jak by toto přesně fungovalo, protože Fosi asi nemá dálkový ovladač. Jak bych při této variantě řešil to, že když budu sedět u TV a budu si chtít zesílit zvuk, abych nemusel vstávat a točit čudlíkem na zesilovači?

Jakým směrem byte šli vy? Případně jsou nějaké lepší možnosti nebo komponenty? Nad druhou a třetí možností jsem začal uvažovat proto, že jsem zvyklý na (v rámci možností) trochu lepší zvuk a nevím, jestli by mě chrastítko se subwooferem, který bude muset být většinu času mírně ztlumený, uspokojilo. Podle mě by prostě lepší sestava i když blbě umístěná měla hrát lépe než nějaký soundbar.

Díky za případné odpovědi.
Přílohy
nákres.png
nákres.png (6.96 ) Zobrazeno 2976 krát
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 12. 4. 2024 09:28

Ještě jeden dotaz: co sleduješ nejvíc? TV vysílání? Streamované filmy (Netflix a spol)? DVD/BD filmy? Ripy z počítače / USB? Originál nebo dabing?

Pokud si stavíš stereosestavu, tak nejspíše narazíš na to, že u velké části obsahu mimo běžné TV vysílání budeš mít značně nevyvážené podání dialogů, efektů a hudby, což je problém vznikající downmixem prostorového zvuku na stereo. Někomu to nevadí, někomu to vadí dost.

Podívej se také na tuto diskuzi: viewtopic.php?f=1711&t=1336796 kde se řeší v podstatě to stejné.

V tomto pohledu to bude jednodušší použít soundbar, který má alespoň tři kanály, zvlášť pokud píšeš, že to je z 90 % na sledování TV. Pokud nechceš subwoofer, tak jsou k dispozici kvalitní soundbary i bez něj (sonos, bose, jbl, denon a další).
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod Majčák 12. 4. 2024 09:39

Víceméně sleduji pouze YouTube. To je pravda, dříve, když jsem přes Hi-Fi věž sledoval film, tak dialogy skoro nebyly slyšet a když byla nějaká akční scéna, tak mě to málem urvalo uši.

O odkazované diskuzi vím, také jsem tam přispíval a právě se ptal na to, jak docílit toho, abych mohl tuto situaci vyřešit tím, že budu mít zvuk zároveň přes reproduktory a zároveň přes interní reproduktory z TV, která by suplovaly center reproduktor. Vím, že soundbar toto prý řeší, ale když si budu chtít sem tam pustit hudbu, nebude to asi ono...a soundbar bez subwooferu tuplem...

Ono asi jdou udělat různá komba jakože ty zmíněné externí reproduktory + zvuk z TV místo centeru nebo externí reproduktory + soundbar místo centeru, ale otázka jak by to bylo s ovládáním hlasitosti...zase nechci takové řešení, abych musel při každém snížení nebo zvýšení hlasitosti vstávat a ovládat několik zařízení zvlášť...
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 12. 4. 2024 12:35

Byť rozumím záměru mít vše pokryté jedním uspokojivým řešením, tak nestandardní kombinace různých věcí a ještě jednoduše ovladatelné jsou něco jako hledáním kvadratury kruhu za současného drbáním se levou nohou za pravým uchem :-)

Já bych zkusil objednat nějaký soundbar (sonos beam 2, bose 600 nebo něco takového, co nemá sub) a vyzkoušel, do jaké míry pokryje hudební nároky. Pokud by ti nevyhovoval, dá se vždy vrátit do 14 dnů a zkusit najít nějakou jinou variantu.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod Majčák 12. 4. 2024 18:38

Ještě ne napadlo, že když mám takový stísněný prostor pro umístění reproduktorů (stereo by to stejně moc nebylo), tak že bych koupil jeden center reproduktor se zesilovačem nebo jeden aktivní monitor. Za ty peníze bych měl jeden kvalitní reproduktor.
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 12. 4. 2024 23:09

Jeden kvalitní reproduktor bude vždy méně, než dva průměrné. Stereo je velká část zvuku. Osobně bych než soundbar, doporučil nějaké aktivní reproduktory.
Samozřejmě v případě vícekanálového zvuku (ve zdroji videa) záleží na schopnostech TV, jak umí zpracovat kanály a převod do sterea. Pokud to TV umí špatně, pomohlo by Vám jen řešení v podobě receiveru s dekodérem a pasivní reproduktory.
Umístění nad TV by nemuselo vadit. Směrový charakter mají jen vyšší pásma. Co by mne ale odrazovalo je obecně umístění jakéhokoli reproduktoru někam do výklenků a podobných malých prostorů. To bude mít vliv na zřetelnost reprodukce.
S ohledem na umístění bych řekl, že by těch S2000MKIII byla až škoda. Klidně jděte do R2750DB nebo i výrazně menších R1855DB.
Pokud byste měl možnost někde umístit subwoofer (bezdrátový), pak by řešením mohla být sestava S360DB s tím, že satelity (šířka 14, výška 25 a hloubka 18 cm - v eshopech jsou rozměry často chybně uváděny) byste umístil naležato (výškovým měničem dále od středu).
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Majčák 13. 4. 2024 06:21

Díky za odpověď. No mě přijde, že když budu mít umístěné dva reproduktory 15 cm od sebe (spodní výklenek) respektive necelý metr od sebe (horní vyklenek), že to stejně moc stereo nebude. Takže laboruji na variantami studiový monitor + DAC nebo nějaký mono zesilovač + jeden kvalitní pasivní reproduktor.
Majčák
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 13. 4. 2024 07:10

Při plánování aparatury by se mělo zvážit též hledisko, jak se to celé bude zapínat/vypínat a ovládat, a to i při jednotlivých režimech (TV - hudba - rádio). Komplikované nekomfortní ovládání více ovladači dokáže v dluhodobém horizontu obtěžovat, nehledě k jiným členům domácnosti, kteří lepší zvuk neocení.

Majčák: Zdrojem "rádia", o kterém píšeš v úvodním postu, bude TV nebo receiver nebo ještě jiný komponent? A "hudba" bude na jakém nosiči? CD, server, USB disk, stream?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 4. 2024 13:05

Za mě možnost A) soundbar 3.1 se SW, volitelně i se zadními repro, pokud by byl takový požadavek.

Špatné rozmístění samostatných reprosoustav zvuk spolehlivě zabije a žádný slyšitelný stereo efekt to stejně mít nebude. Pro většinu filmů a pořadů s prostorovým zvukem je centrální reproduktor důležitější.
SW v bytě není žádný problém, pokud je vše dobře nastaveno, ale dají se koupit i soundbary bez něj, které hrají celkem slušně.
tombas
Pokročilý