Vesnické kino - problém se zvukem

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod husokachna 20. 1. 2025 10:03

Ahoj všichni, řeším takový složitější problém v systému - zdroj - zesilovač - repro a společně s naším promítačem jsme oba laikové, takže jsem si řekl, že tady na fóru mi vždycky někdo poradil, tak to zkusím zase...nicméně k věci ;-)
Pouštíme v kině filmy, buďto z DVD, pak je cesta DVD - koax - zesilovač - audiokabel délka minimálně 30 metrů, průměr nevím, asi 2x4 mm - pasivní repro; nebo ofic stažený soubor od distributora do PC, z PC pak přes kabel jack-cinche do zesilovače a cesta dál je stejná.
Začal nám při projekci vypínat Denon zesilovač, nahradil jsem ho domácím HK, ten vydržel asi dvě tři projekce a začal vypínat taky. Oba zesilovače museli jet kolem 0 dB, někdy těsný mínus (do třeba - 7), někdy i nad nulou, aby zvuk v kině byl slyšet.
Nejdřív jsme si mysleli, že je to zdrojem z PC, v PC musel být systémový zvuk i zvuk v aplikaci nastaven na max, aby to vůbec bylo slyšet. Zkoušeli jsme i nějaké "neoficiální" zdroje videa, čistě pro zajímavost, jestli se to nějak mění, ale moc nemění. Nějakým ripem zvuku to být taky nemůže, protože nám to dělají i oficiální soubory distributora.
Až včera, když jsme promítali z DVD přehrávače, audio přes koax, jsem si řekl, že problém bude asi muset být za zesilovačem, když se zdroj mění a problém přetrvává... Mohlo by to být odporem, délkou kabelů v kombinaci s jejich stářím a možným poškozením někde po cestě....a samozřejmě i stařím beden...že to prostě ten zesák neutáhne? Co myslíte? Kdyžtak doplním i typ zesilovače, když to bude třeba, Harman Kardon je nějaký AVR, ale nevím typový číslo v tuto chvíli. Předem díky všem za názory/pomoc. Pěkný den.
husokachna
Junior

Odeslat příspěvekod muchacho 20. 1. 2025 21:38

Já bych to řešil malým PA. Koaxem z (z DVD) nebo USB (z PC) do DAC převodníku, který bude fungovat jako předzesilovač (třeba TOPPING E70) a pak signalovými kabely (symetrickými) vést zvuk do dvou aktivních beden, např. RCF ART-710A.
muchacho
Junior

Odeslat příspěvekod gondek 22. 1. 2025 11:37

Nejsem uplny profik, ale zkusil bych se kouknout, jakou impedanci maji reproduktory a na jake jede ten AVR. To by mohla byt pricina toho slabeho zvuku. A pak zkusit trochu troubleshootovat, kde presne ten problem je. Funguje ten AVR i s jinymi bednami? Funguji bedny s jinym kabelem?
gondek
Junior