Ako spravne zladiť 4 subwoofery

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Wallcott 27. 6. 2024 07:16

Subwoofery su uplne štandardne, predne pri prednych stlpoch z vnutornej strany a zadne v podstate v zadnych rohoch miestnosti, ideal by bol aj predne mať v rohoch no to dispozicia neumožnuje.

Susedia sa zatial nestazovali a to už je hodne rokov. Stale tu opakujem že viac subov neznamena vyššie SPL ale plynulejší priebeh, ano vieš ich vypeckovať že opada omietka ale to nie je ich ciel.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SVS SB2000, 3xSVS SB1000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Yiakubou 27. 6. 2024 11:12

Nic proti, ale ja teda mel za to, ze umisteni subu v rohu mistnosti je ve vetsine pripadu to uplne nejhorsi umisteni.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 27. 6. 2024 13:41

Tak zvykne to posilnit urcite pasmo frekvencii ked sa pohras s kalibraciou pri domacom kine hlavne ak mas slabsie suby to je niekedy vyhoda. Ja mam v rohu len jeden. Na hudbu do rohu asi nie aj ked tazko povedat, ked vidis aj profesionalne firmy co montuju kina a suby davaju aj do rohov, zalezi pripad od pripadu.

Kazdy si doma rozmiestni repro ako sa mu da resp. to priestor dovoli a potom je to hlavne otazka kalibracie, merania, porovnavania, upravovania atd. To zabere najviac casu.

BTW: stropne repro osadene teraz už len kalibrovat, kalibrova, kalibrovat...
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 6. 2024 15:55

Yiakubou píše:Nic proti, ale ja teda mel za to, ze umisteni subu v rohu mistnosti je ve vetsine pripadu to uplne nejhorsi umisteni.

To není obecné pravidlo. Záleží na mnoha dalších okolnostech.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Andy Kraus 29. 6. 2024 15:35

myslím si že sub by sa mal osadiť na miesto kde bude mať pred sebou čo najdlhšiu líniu bez prekážok kvôli vlnovej dľžke subbasov, aspoň mne sa to tak osvedčilo
Andy Kraus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 29. 6. 2024 20:26

Včera pozretý Top Gun Maveric, krasa, svs pekne pomohol rozšíriť spektrum pod 25hz čiže tam kde to už nie je veľmi počuť ale skôr cítit ako sedačka vibruje. Top middle zas pekne doplnili celkovú bublinu lebo pri šírke miestnosti 6m sice repro v rohoch a nad prednými stlpmi robili pekné atmos efekty ale priamo nad hlavnou niečo chybalo. Takže za mna veľká spokojnosť na taký malý upgrade.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SVS SB2000, 3xSVS SB1000
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 3. 7. 2024 00:39

Ake mate skusenost s bass shakermi? Rozmyslam nad 4ks nieco taketo zdola pod gauc https://www.conrad.sk/sk/p/sinustec-st- ... 12945.html

Do panelaku celkom fajn nemusi sa tak vyhulit hlasitost aby sedacka vibrovala od subwooferov.
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 3. 7. 2024 00:45

:oboze Hlavně ať to hulí až sedačka vibruje, jen tak je to správně. :tleskani
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 7. 2024 02:47

Fungují, ale musíte mít vhodnou konstrukci sedačky + separátní zesilovač. Shaker by měl být připevněný k nosné pevné části. Primárně jsou totiž dělány pro pevné konstrukce "kino-sedaček". Na běžný měkký gauč to často ani nejde aplikovat.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 3. 7. 2024 07:03

Ano to viem zosik mam aj kabelaz, musim pozriet ako je zdola/zozadu rieseny gauc ci je tam nejaka nosna konatrukcia na ktoru by sa to dalo pripevnit, pripadne casto vidim ze ich prisrobuju na dosku a tu nasledne az k sedacke, skoda ze toto si nemam u koho vyskusat aky to je realne pocit lebo vibracie su pri filmoch zaklad co tomu dava ten realisticky pocit, ked t-rex kraca a necitit to je to skoro ako pozerat film bez zvuku :)

Edit: zobral som na skušku 4 kusy uvidim čo to bude, ak by to nebolo dobre vratim to alebo posuniem dalej.
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 10. 7. 2024 16:52

Tak bass shakre nainstalovane zatial som stihol otestovat len nejake demo videa narychlo ale je to bomba. Napajane cez staru Yamahu RX-N600 cize sa daju pekne osobitne vypnut/zapnut rovnako regulovat ich intenzita, vecer skusim daky film no zatial aspon pocitovo najvecsi upgrade :)
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 8. 2024 13:49

Tak postupna vymena subwooferov pokračuje, momentálne sú už 3 SVS a jeden polk takže magnaty su preč, progress pokračuje :) aj dalej ...najväčší rozdiel vidno hlavne pod 30Hz, krivka sa už pekne vyrovnáva, modra je ešte s magnatmi, fialova už s SVS, ešte je čo doladovat samozrejme.

Obrázek
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod S4nt4 28. 8. 2024 17:48

Ocenuji vedecky pristup k problemu. Jedno realne mereni poskytne vice informaci nez pul dne zkouseni na nahodu. Za me super vysledek. I z ne uplne idealnich podminek se da vykouzlit pouzitelny zvuk. Taky je v grafu hezky videt, ze SVS je oproti drivejsim SW konstrukcne uplne jinde.
S4nt4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 28. 8. 2024 20:45

Vdaka, ked chce clovek 2 a viac subov bez realneho merania sa nezaobide lebo lahko sa moze stat ze 4 suby budu hrat horsie lebo sa budu navzajom rusit ako keby boli iba dva. Velka vyhoda je ze ten denon ma nezavisly kazdy vystup tak sa to da pekne ladit. A dalsia super vec je aplikacia svs tam da to da cez mobil lahko doladit.

Zmeral som si aj kompresiu kazdeho subu takze viem kde maju svoje limity :)

A bonus je ze su vsetky suby ovladane 12V triggerom cize uz ziadne nezapnutie pri nizkej hlasitosti.
Wallcott
Junior

Odeslat příspěvekod Wallcott 8. 10. 2024 14:01

Maly update pre verných divákov, všetky suby sú už SVS zatial len nižšie rady :) prebehol som nanovo kalibraciu trochu sa hral s ladením, meral rôzne situácie, len pre zaujímavosť ako málo stačí a aké veľké rozdiely to spraví, merané to bolo s crosoverom 80hz s predným lavym stlpom pri -25db.

A je to merané so všetkými 4 submi, pri jednom alebo dvoch by boli tie prepady rádovo väčšie.

Prvý graf je klasická kompresia išiel som hlasitosťou -25db, -20db, -15db, -12db, -9db ako vidieť pri -9db je to už s kompresiou.

Obrázek

Druhý graf ukazuje aký rozdiel spraví to ked sa otvoria dvere :) zelena čiara sú zavreté dvere, a ostatné sú pri otvorených dverách bud do chodby alebo kuchyne alebo oboje, merané samozrejme na tom istom mieste.

Obrázek

A posledný zas ukazuje rozdiely na rôznych miestach sedenia. zelená je zasa v strede a ostatné sú po 50cm do oboch strán.

Obrázek

Pomeral som aj rôzne iné veci ako rôzne corssovre, každý sub osobitne, prípadne rôzne ich kombinácie atd. koho by zaujímalo môžem to sem hodit.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Wallcott
Junior

Předchozí stránka