Být váma, ptám se pro teda ta televize tu "zásuvku se stabilizací" už nemá zabudovanou, když na to je tak háklivá, nebo proč není součástí dodávky (podobně jakoovladač s bateriemi a anténní kabel). Přecejenom doba minulá, kdy se prodávaly polotovary a lidi to kupovali, protože nebylo na výběr, je dávno pryč. Vůbec si nedovedu představit, co to může bejt. Docela běžně se nabízeji přepěťovky, ale stabilizace nevim. To by bývali potřebovali staré televize, nevim jestli jste někdy viděl, co dělala aurora při podpětí. Dneska jsou napájecí díly vesměs řešené jako univerzální pro široký rozsah napětí (třeba 190-250 nebo 100-250), důvodem je třeba i to, že pak lze stejný spotřebič prodávat po celém světě bez úprav. Stabilizace napětí je poměrně náročná úloha. Existujou na to přístoje, ale jejich cena je v úplně jiném řádu, než jaký by si mohla domácnost dovolit. Pokud by byla vestavená v prodlužce, bude to nějaký čopr a ten možná stabilizuje napětí, ale zamoří ho vším možným (takže možná tak na žárovku do temné komory, ale ne na televizi).
Jinými slovy, je to blbost.
-- 1. 8. 2013 15:21 --icotech852 píše:tam funguje ta prepatovka tak,ze je tam jedna mala suciastka,ledka a klasicka mala sklenena poistka.(ta sklenena poistka je len na zasuvkach nad 30e
)
ked vznikne nejake prepatie napr.udrie blizko blesk,tak sa ta "mala suciastka" odpali (odpali aj poistku ak tam je) a LEDka zhasne! tot vse,ledka uz svietit nebude a mozes to cele zahodit do kosa.Aj ked vymenis poistku vo vnutri ledka sice svietit bude,ale musel by si vymenit aj tu malu suciastku (neviem ci je to zenerka)- cize pre laika je to "jednorazovka"
-- 1. 8. 2013 14:56 --
Takto by to nechránilo. Ta malá součástka (tzv. bleskojistka, ale neplést s bleskojistkami na vn, vvn to je něco jiného) v žádném případě nesmí přerušit obvod po svém průrazu. Ale jinak ta součástka stojí pár korun (teď koukám 470V/10kA stojí 17,60Kč, jediná, kterou maji v gme na skladě, v zásadě podobná cena jako za skleněnou poistku). Takže správně by měla i nová pojistka shořet. Neni to přímo zenerka, ale je to něco podobného. Jen mám pocit, že po průrazu má na sobě nulové napětí (zenerka má zenerovo napětí) takže to spíš připomíná diak.
Logika ochrany je taková, že tato součástka při přepětí prorazí a zkratuje připojený spotřebič, na který se díky tomu přepětí nedostane. A aby z toho nebyl požár, je tam ta pojistka (viděl jsem i exempláře s jističem), protože neni dobré spoléhat se na jištění zásuvkového okruhu. Ta součástka by ale měla teoreticky ten výboj přežít, ta neni jednorázová. To by se škole to měření prodražilo, kdysi jsme to měřili (ale je fakt, že tavné pojistky jsem taky měřili). Ale jen malým proudem (to bude možná tim), ale ten asistent nám řikal, jak když se mu to před léty dostalo do ruky, nechtěl věřit, že do toho může pustit 30 kiloampér (po velmi krátkou dobu pochopitelně) a pak koukal ještě vic, že to přežije. Podrobnosti jsemsamozřejmně dávno zapoměl, ale pamatuju si, že jsme se to učili. Jinak jak jsem řekl ta součástka, pokud odejde, opravdu musí odejít zkratem a ne přerušením, jinak myslim, že by tomu spotřebiči ublížíla ještě víc.