24 bit/96 kHz

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kocmeister 29. 9. 2009 13:27

Karkar: K tomu tim upsamlingu v PC. Ano pokud používáš upsampling DSP ve foobaru třeba na 192khz (Secret Rabit Code, SOX nebo SSRC) tak potom už to převodník znovu neupsampluje. Dokonce snad by měl být takový softwarový upsampling podle některých kvalitnější než ten na převodníku, ale to je drb. Nevim co je na tom pravdy a ani poslechem jsem nepoznal rozdíl respektive trošku jo, ale na hranici psychoakustiky.

Tomplee: DacMagic nemá specializovaný ovladače pro USB. Je to jeden z těch případů kdy se na to vyprdli.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 29. 9. 2009 13:31

Kocmeister: Já teda ten rozdíl u PPHS maximálního upsamplu na vejškách poznám, ale je to fakt malý rozdíl a hlavně nevím jestli k lepšímu nebo naopak. :lol: U těch cos tu nahodil nemám tucha jak je ve FB2K 0.9.6.9 rozjet, bych snad musel i něco zkompilovat co jsem se díval.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hynpin 29. 9. 2009 13:36

Trent Reznor dal volně ke stažení svoje poslední album Nine Inch Nails - The Slip i v HD kvalitě buď ve FLAC (24bit/96kHz) nebo WavPack (24bit/96kHz). Album je skvělé a zvuková kvalita rovněž (ale to je u NIN samozřejmost). Odkaz je na stránkách NIN.
hynpin
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 29. 9. 2009 13:38

No já slyšel rozdíl v neprospěch softwarových upsamplerů (horší dynamika) a možná jak řikáš výšky (uhlazenější). Ale jak řikám ruku bych za to do ohně nedal, je to hoodně malej rozdíl. Ty co jsem nadhodil rozjedeš úplně stejně jako PPHS.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 29. 9. 2009 14:00

Ajo, něco jsem si sehnal co fungovalo SOX a SSRC, ale nepřišlo mi že by ten SW upsampling udělal nějaký zázrak, změny jestli tam vůbec byly tak težko říct jestli k lepšímu nebo horším, moc jsem tomu nevěnoval.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 29. 9. 2009 14:03

Tiez to vidim tak, ze toto je len laborovanie. Pokial to nema priniest naozaj pocutelne zlepsenie, tak to podla mna nema zmysel.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod brutal2 29. 9. 2009 15:42

Emokid píše:Zařízení které je schopno příjmou přes USB vyšší frekvence umí údajně dát dohromady jenom pár konstruktérů na světě, co jsem četl tak je k tomu třeba napsat ovladač a na straně převodníku musí být naprogramovaný nějaký procesor který ten přenos obslouží, umět by to mělo třeba Ayre QB-9.

To zase přeháníš, jde o to, že je zapotřebé ovladač, kterej to dokáže poslat, potom je omezení jen rychlostí USB. Umí to třeba i E-MU.
brutal2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod thePrayer 29. 9. 2009 15:59

Tak EMU umí na USB 1.1 jen 16/48 , a na USB 2.0 plných 24/192
Pro winamp stačí asio output plugin kterej si najde asio zařízení a pak to pouští přes asio, jde tam nastavit i resample ale to nepoužívam.
--> http://i35.tinypic.com/20p3rc3.png
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 29. 9. 2009 16:10

mate nekde specifikaci toho 24/192 pro SPDIF? zil jsem v domneni ze SPDIF umi max. 24/96.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Emokid 29. 9. 2009 16:27

brutal2: Nevím jak to má e-mu, ale Jan Meier tvrdil právě že je k tomu potřeba ovladač a nějaký speciální streamovací čip (TENOR TE7022L,TAS1020B), on sám tvrdí že není schopný něco takového udělat.

Benchmark se dokonce chlubí že je snad jediný kdo něco takového (24/96) přes USB dovede, a četl jsem že ji implementace 24/96 po USB do DAC1 trvala dva roky. :lol:

Re: 24/96 over USB - I read from Ellias at Benchmark I think it took them and Centrance 2 MAN YEARS to write the adaptive code for the TAS1020B....licensing it costs $10,000 and only 1 man in the whole world has async - Gordon Rankin - even Charles Hansen/Ayre can't do it themselves so they license that from him for the QB-9

http://www.benchmarkmedia.com/wiki/inde ... interfaces
Naposledy upravil Emokid dne 29. 9. 2009 16:36, celkově upraveno 1
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod maiki 29. 9. 2009 16:28

Pro winamp stačí asio output plugin kterej si najde asio zařízení a pak to pouští přes asio, jde tam nastavit i resample ale to nepoužívam.

Takze kdyz se nenastavi resampling, tak to posila na SPDIF vzdy ten konkretni format napr 16/44 24/96? To by stalo za to vyzkouset. Mozna by se tim odbouralo me podezreni ze z Winampu to Windows prevzorkovava nez to posle receiveru. Mym cilem je idealne at si to prevzorkuje prave receiver. Jde mi samozrejme o 24/96. Nemyslim si ze Windows 16/44 na 16/48 nejak slysitelne domrvi (pokud to tak presampluji).
maiki
Junior

Odeslat příspěvekod thePrayer 29. 9. 2009 16:56

maiki no když nenastavíš resample, tak ti to přehrávač bude přehrávat prostě tak jak to je nahraný, třeba CD kvalita je 16/44
thePrayer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod brutal2 29. 9. 2009 16:59

emokid: Jenže co je mi známo, tak benchmark to umí právě i bez ovladače.
brutal2
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Kocmeister 29. 9. 2009 18:31

Aha, tak to bude asi to co Emokid zmiňuje, že to dělá jen pár výrobců na světě. Teda 24/96 přes USB bez ovladače. Jinak s ovladačem to umí skoro jak už bylo řečeno každá moderní USB zvukovka i nižší třídy.

Marts: Spdif umí poslat jen 24/96 přes optiku. Přes koaxiál i 24/192. To je ověřený, ale na netu ty specifikace, kde by to bylo uvedeno taky nikde nemůžu najít. Umí to ale třeba v současnosti hojně používaný Spdif přijímač CS8416 od Cirrus Logic.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 29. 9. 2009 20:10

Tak se dívám že Cirrus Logic (potažmo Crystal Semiconductors) se snažili prosadit rozšíření S/PDIF specifikace na dvojnásobný kmitočet. Akorát že zamýšlené použití pro DVD-Audio nevyšlo protože tam byla snaha o to aby se muzika nedala digitálně zkopírovat a S/PDIF v podstatě žádnou skutečnou ochranu proti kopírování nemá (bitové příznaky jako Original a NoCopy se nepočítají). Takže celý tenhle nápad byl převálcován HDMI, které umožnilo jedním kabelem přenést 8 kanálu a ještě navíc pěkně zakryptovaně.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Předchozí stránkaDalší stránka