Tak spisal som taky mikro sumar co som zistil ohladom medii, ich vkality a stratovosti.
Palene CD naozaj vydrzi menej (comu sa mi nechcelo verit), problem je ale v tom preco. Nieje to tym ze by napalovanie samotne bolo menej kvalitne, je to rovnaky proces vyroby ako je vyrabane originalne kupovane CD.
Problem je v samotnom CD. CD ktore kupime za 10 korun v tesku proste nieje tak kvalitne. Njacastejsie sa odlupne/poskodi, lak ktory chrani hornu hlinikovu/zlatu foliu na ktorom su data a ta zacne korodovat, takisto sa moze odlepit spodny polykarbonatovy spodok ktorych chrani foliu zospodu, jo a to mame 0 a 1 v tahu.
Obojstranne DVD ma ale vyhodu tu ze ma z oboch stran polykarbonatovu vrstvu takze jeho poskodenie trva dlhsie. (malo by)
Vedci robili vyzkum: pri stalej teplote (klima), vlhkosti v uzavrenej skrini po dobu 2 roky, bolo vadnych (mozno sli prehrat ale nejake udaje stratili) okolo 10% nosicov...
Cize ak CD/DVD nieco nici tak je to prostredie, nie samotny akt napalenia (ak sa to nesprasi nejakou super rychlostou vypalovania).
Takze vo vysledku tvrdenia ze CD maju to, co mali pred 20 rokmi je hodne odvazne, i ked originalne lysovane CD maju vydrz niekolko desiatok rokov, so stratovostou to je horsie.
Dalsi rozdiel medzi audio CD a suborovym CD s mp3, su sposoby citania, zatial co pri audio CD neprebiehaju procedury na detekciu a opravu chyb, pri datovom uz ano. Pri DVD naopak prebiehaju v oboch druhoch rovnako.
A samozrejme plati ze tak ako dobre sa o svoje CD/DVD starate, tak vam aj dlho budu hrat.
Jednoznacne najlepsie media na bezstratove uchovanie su magneticke. Na magnetickej paske okolo 50 rokov. S Harddiskom je to uz horsie tam je 10-20r.
Cize teraz cucam s prstu - udaj na 8 rocnom externom/internom HDD by mal byt rovnaky ako ste ho tam dali. Problem s HDD je ten ze sa pomerne casto kazia. Ak to porovnate s CD - tak CD co vydrzi 20 rokov (a viac ale nie bez strat) a HDD ktory vydrzi 20 rokov, ma CD (originalne) 99% uspesnost, aj ked na tom CD nieje vsetko, predsa len stale ide, holt pohyblive suciastky.
V dnesnej dobe sa daju pouzit aj flashky (mp3,usb atd) ale tam je trvacnost tak 10 rokov bez prepisu maximalne (stale je to kvalitnejsie ako palene CD/DVD).
O LP post podo mnou od Ova.
Ak sa mylim alebo som nieco pochopil zle, rad si to necham vysvetlit.