Foobar2k 1.0 Final - Kvalita zvuku

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kocmeister 17. 1. 2010 21:23

Je to nedávno co byl představen novej Foobar2000 v1.0 Final. Jak už to tak bývá objevují se občas zajímavý reakce :-) Hodně mě zaujaly tyhle citace z head-fi týkající se kvality zvuku:

" I downloaded yesterday the long awaited v1.0 of foobar and below are my findings.
For a long time I have preferred the older v0.8.3 to the 0.9.5.x and 0.9.6.x. Those newer 0.9.x version seems to have a flatter soundstage.
I experimented many other media players (mediamonkey, ...) and the only one that I found clearly superior to foobar 0.8.3 was cPlay. However, it is so user unfriendly that I rarely listen through it.
Well I am to have found out that the newest version of foobar is excellent sounding. Here are some of the notes I have taken :
The v1.0 removes grain in the upper frequencies in comparison with v0.8.3.
The v1.0 has the same soundstage depth as the v0.8.3 but has better imaging. Instruments seem to be more differentiated.
The amount of new details is outstanding. In very familiar classical recordings that I have listened hundreds of times, I heard new low level details (echoes, reverb, ...). But most interestingly, it didn't sound harsher but more natural."

Nebo

"I really don't think it is placebo. I did many hours of A/B listening with both versions (v1.0 and v0.8.3) since I first mentioned it, and the results are the same.
Even in very familiar recordings that I have listened to for hundreds of times in my system, I can hear new details and a removal of grain in the upper frequencies.
This is not a day and night difference but it is clearly audible on my reference system. I did a quick A/B trial on the Audio-gd FUN that I have just received and I wasn't able to tell reliably the difference (I am still not very familiar with the unit)."

Že by měl softwarový přehrávač vliv na zvuk se zdá jako pěkná kravina to je jasný, ale co když....Svoje postřehy si nechám pro sebe abych nebyl bit :-)) Respektive když nepoznám stříbrnej kabel od měděnýho tak by bylo blbý abych slyšel tohle :-D Ale co Vy na to? Máte nějaký postřehy? O nic nejde, je neděle večer, neni co dělat tak proč neřešit blbosti ;-)
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 17. 1. 2010 21:49

no z důvodu řešení problému jednoho uživatele v jiném vlákně jsem si ho stáhnul ale ještě jsem přes něj v podstatě nic nepouštěl.

Pokud se v přehrávači nedělá nějaké pokročilé převzorkování a pokud se mezi verzemi přehrávače neměnily dekódovací knihovny tak by to na zvukový přednes nemělo mít žádný vliv.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod lucas (novy) 18. 1. 2010 00:08

Podla changelogu sa robili zmeny hlavne v interface, zmeny zvuku by nemali byt ziadne.
http://www.foobar2000.org/changelog
E = mc2 +-3dB
lucas (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod hmpf 19. 1. 2010 12:06

Já už to budu moci konečně v únoru sám otestovat paž mi dorazí můj vysněný aparátek juchů. Podle lidí kterým věřím je nejlepší cPlay, prý nemá dečku ve zvuku jako foobar, ale neřešme prosím čím to je jsem jen uživatelé PC né technici. cPlay je RAM soft. přehravač který si vše načítá do paměti, takže obávaný jitter = 0. Je důležité si proto zjistit čím je pc osazeno jaké CPU je nainstalováno a kolik je RAM, protože je několik verzí cPlay podle čipu počítače. Jám mám ale asi nevhodné trojádro které se s tím zatím nechce uplně kamrádit tak snad to rozchodim a provnám s foobarem v1.0.
cPlay má také nevýhodu je to ryze učelový přehravač který nic jiniého neumí, jen hraje. Takže foobar je i tak důležitý na audiotéku atd. a pro mě je i foobar lepší v tom že podporuje formát mp3. Uvidíme. Snad mi s tím někdo šikovný ještě pomůže abych to rozchodil :-)
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 19. 1. 2010 12:20

Cplay mám, ale rozdíl ve zvuku proti Foobaru nepozoruju. Ale pozor aby to šlo přes RAM musíš mít ještě nainstalovaný CMP. Takovej doplněk k Cplay. Ten ti navíc vypne explorer ve Win a další blbosti co prý má eliminovat "softwarový jitter". Teda ne ten jitter "normální" ze spdif atd. na to pozor :-) Je to dost složitá problematika a ovládání těch dvou programů je ultra nekomfortní tak jsem na ně zanevřel. Dlouho mi trvalo než jsem CMP+Cplay rozchodil tak jak to má být, ale popravdě nejsem si jistej jestli to není jedna velká hloupost.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 19. 1. 2010 12:41

No bezvadný to jsem rád. Pro mě určitě foobar je a bude pohodlnější a praktičtější, ale rád to samozřejmě ozkouším i já jestli tam nějaké rozdíli jsou.
Až se začne lámat chleba tak s tebou počítám, že mi pomůžeš nastavit i ten foobar ten novej je nákej jinej divnej v nastavení :-))
Julina má v sobě asio. Přes digital stejně asio ani není potřeba viď? Mám takové tušení že jen přes analog.
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 19. 1. 2010 12:46

ASIO je potřeba vždycky :-) I přes digitál. Nastavit to určitě nebude problém. A ten novej Foobar je úplně stejnej. Jsem to instaloval a nějakou dobu jsem myslel že mám puštěnej ten předchozí. Všechno i moje nastavení designu zůstalo při starym. Až později jsem si všiml nějakejch detailů navíc v záložce preferences.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 19. 1. 2010 14:40

Mě právě přijde, že v preference to je trošku odlišné. No když mi to nepůjde dám ti vědět kamaráde :-)
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ScRyX 19. 1. 2010 17:57

Po update funguje všetko bez problémov, nastavenia ostávajú, dokonca aj skin(po inštalácii ktorého je f2k pre mňa ideálny prehrávač) mal som verziu 0.9.x a po prechode na betu verzie 1, druhú betu a final som si nevšimol zmenu vo zvuku, a ak aj hej, tak ju pripisujem skôr burn-in hifimana :). Samozrejme používam ASIO.
ScRyX
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 20. 1. 2010 09:42

Zajímalo by mě v čem vidíte přínos ASIO driverů při poslechu hudby?

(Pro mne má ASIO význam při střihu videa a při zpracování zvuku v reálném čase. Tím je myšleno vstup živého zvuku, zpracování v PC a následný živý výstup. Všechno jsou to operace kdy kriticky záleží na souběhu zvuku s obrazem nebo jinými zvuky.)
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Odar 20. 1. 2010 10:12

Neprevzorkovava 44,1 na 48.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod marts 20. 1. 2010 14:37

To by mě zajímalo jestli se to převzorkování stále uplatňuje i pod Win Vista a Win 7, vzhledem k tomu že se audio architektura kompletně předělávala a standard AC'97 který předepisoval vnitřní vzorkovací frekvenci 48kHz byl nahražen High Definition Audio standardem podporující formáty až do 192kHz / 24bit.

Pod Win XP je ale ASIO určitě jediná možnost.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Kocmeister 20. 1. 2010 15:01

Těko říct jak je to ve Vistě, ale speciálně pro Vistu a Win7 existuje tzv. Wasapi což je bit perfect obdoba ASIO/Kernel Stream přímo pro ně. No pro klid v duši ten výstup nastavit nic nestojí :-)
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 20. 1. 2010 16:12

Rozhodně souhlasím s tím že ASIO je ověřená technologie a tak pokud je dostupná bude bezpečnější použít ji.
marts
Expert

Odeslat příspěvekod Emokid 20. 1. 2010 19:41

U mě na W7 když hraju digitálně přes Foobar a DS tak Realtek převzorkovává na to co je nadstavené ve výstupu jako výchozí formát(výstup, vlastnosti, upřesnit), když je tam 48 tak na DACu svítí pořád 48 i když pouštím 44/16 to samé naopak. Proto jedu přes WASAPI a mám klid. ;]

Jediná nevýhoda je snad že si nemůžete mixovat dohromady YT, MP3 a třeba hru, taky se musí zhodit přehrávač pokud chcete aby šel zvuk z něčeho jiného, o tom to ale je, aby šel zvuk čistě jen z přehrávače ničím nerušený, nepřevzorkovaný, nenarušený systémovým ovládáním hlasitosti.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Další stránka