Sluchadla Stax - design / kvalita / cena / branding

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod arnie222 30. 9. 2011 09:55

caute, asi mnohi z vas poznate top sluchadla Stax. ked som pozeral rozne recenzie, testy, webstranky ... vladne globalny nazor ze sa jedna o referencne sluchadla a vobec najdrahsie.

zarazil ma vsak ich branding :) celkovo je ich firemna stranka odpudzujuca
http://www.stax.co.jp/index-E.html

sluchadla samotne maju neobvykly dizajn (nehovorim o kvalite o ktorej nepochybujem)
napr:
Obrázek
najnovsi model:
Obrázek

cena sa pohybuje radovo v 1000kach eur, najnovsi model zhruba 4900 eur ..

som zvedav na vase pripomienky a nazory, pripadne porovnania napriklad so senheiserom, denon atd. ktore su cenovo ovela nizsie. bol by som rad keby niekto opisete vlastne skusenosti ak sa vam podarilo stretnut sa s produktami tejto znacky :)
arnie222
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 30. 9. 2011 12:53

404 a 303 jsem slyšel na srazech, určitě zajímavé sluchátka, jejichž zvuk mnoha lidem vůbec nesedne. 404 imho ko usek pod top zvukem HD800, T1, JH13,... a za 2/3 cenu.

Vyšší modely 507 a Omega 2 jsem slyšel jen krátce na výstavě, 507 bych řekl top třída, Omegy 2 o kus výš. A to bylo jen na zesilovačích stax, co s tím udělají pořádné zesilovače je otázka.

Staxy jsou imho cenově velmi dobře postavené. Takové 404 či nové 407 se dají pořídit nové do 15K, staré klidně pod 10 a za tu cenu převálcují konkurenci v té ceně. 507 hrají na úrovni HD800 a přitom stojí méně. A omegy2 sice stojí dvojnásobek co HD800, ale ten zvuk imho nabídnou lepší.

Zesilovače Stax jsou sice dražší, ale to samé platí i pro klasické sluchátkáče, navíc použité se pohybují za rozumné peníze a samozřejmě existují i velmi kvalitní diy modely.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod iggi 30. 9. 2011 14:12

Hlavny rozdiel medzi normalnymi (napr. HD800) a Staxami je, ze Stax su elektrostaticke... Premienaju zvuk odlisnym sposobom... nieco ako Martin Logan v reproduktorovej sfere.
iggi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 30. 9. 2011 14:14

K nadpisu "design / kvalita / cena / branding" bych řekl:
Design alespoň u SR-009 je podle mě naprosto normální, u Lambd je prostě podřízen tomu, že měniče jsou oválné. Mě se ale celkově líbí (narozdíl třeba od Sennů).
Kvalita (mechanická) je asi dobrá, ač je vše z plastu (Lambdy).
Cena je ve srovnání s ostatními sluchátky podle mě hodně dobrá (SR-404 vs. HD800 = 11/26 tisíc)
"Branding" není třeba řešit, je to něco jako Ferrari ... prostě je to ověřená kvalita, která nepotřebuje reklamu ...

Sám mám starší STAXy a nikdy bych je za nic nevyměnil (kromě novějších elektrostatů). AKG K240 po příchodu STAXů šli okamžitě do zapomenutí a používám je jen "pracovně" navenek.

Bína: doporučuji poslechnout celou řadu SR-202/303/404 na stejné zesilovači (třeba SRM-727). Nedávno jsem na lepším zesilovači krátce slyšel SR-202 a byl jsem nadšen (bohužel lenost mi nedovoluje zajít do Jasyka, poslechnout zbytek řady a něco koupit).
Četl jsem mnoho názorů, že řada SR-202/303/404 je na stejném zesilovači od sebe prakticky nerozeznatelná a že u setů sluchátka+zesilovač dělá zvuk hlavně zesík (který je v setu se SR-202 hodně mizerný).
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ronnies 2. 10. 2011 19:35

Staxy su srdcovka. Nie však všetkým vyhovujú. Ich Achillovou patou je vysoká citlivost a náročnost na použitú aparaturu. Pokial chceš experimentovať zo zosilňovačmi tak toho moc na výber nie je.
V našich končinách je takmer nulová komunita užívateľov ktorá by poradila. Mne sa najviac páčili modely 404/respekt. 4040/ a 007. Škoda ze nie je nikde moznost si ich vypočut s WOO Audio, Blue Hawaii SE či AUDIO-GD..
ronnies
Junior

Odeslat příspěvekod Bína 2. 10. 2011 21:52

O jakém Audio-GD to mluvíš??

Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Hergarok 2. 10. 2011 22:06

ronnies: zesilovačů je podle mě relativně hodně. Není jich ale tolik jako zesilovačů pro dynamická sluchátka, což je dáno především tím, že je méně zákazníků a taky že nějaký low-end nemá smysl.

O zesilovači od Audio-GD taky nevím a myslím, že ani žádný není ...
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ronnies 2. 10. 2011 23:45

Myslel som na Audio-GD Phoenix.
Asi som žil v blbých predstavách že full balanced zosilňovače sú vhodné pre elektrostaty. "Chybička se vloudila" :eh
ronnies
Junior

Odeslat příspěvekod hmpf 3. 10. 2011 08:09

Já osobně si myslim, že zesilovače jsou u elektrostatů právě velký problém.
Ty ceny jsou šílený.
- Z těch levnějších slušně hodnocených diy Cavalli ExStata, Stax T1
- A pak už je to všechno dost vysoko nejlepší koupit asi z druhé ruky Stax SRM-717 případně 727. Ještě existuje upravená verze od uživatele Spritzer.
- HeadAmp KGSS
- HeadAmp Blue Hawai SE
- Stax T2

A to už jsou slušný pálky. Pokud o Omegách někdo básní tak právě až na BHSE, cena $5000.
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 3. 10. 2011 10:27

hmpf: pokud tím velkým problémem u zesilovačů je pro tebe ta nesmyslně velká cena, tak nemůžu než souhlasit (na druhou stranu sortiment je docela slušný). Ty ceny mě taky vedly ke stavbě vlastního zesilovače.
Nejlepší a prakticky nejlevnější je podle mě ten zmiňovaný BHSE, radši než kupovat jakýkoliv hotový za nehorázné ceny je lepší si to udělat nebo si ho od někoho nechat na zakázku vyrobit.
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 5. 10. 2011 12:01

Samozřejmě tím myslím cenu. Pokud si někdo koupí Omegy tak není jiné východisko než koupit BHSE a tak to je a když si to člověk celkově spočítá.. Pokud si někdokoupí nižší modely tak 717/727 z druhé ruky se pohybuje kolem $1200 -+ tak to ještě jde. Pokud máš možnost si nechat postavit BHSE nebo dokonce sám tak bych neváhal a docela se divim, že Justin neudělal nějakého hybrida i pro klasická sluchátka.
Kdežto u klasických sluchátek je ten výběr i z komerce kolem $1000 hodně nabitý kvalitními zesilovači.
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 5. 10. 2011 12:39

Myslim, že nejlepší je nechat si zesilovač u Hergaroka, Šeďoura nebo někoho jiného podobně šikovného postavit.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 6. 10. 2011 09:08

Na kolik by asi tak vyšlo postavit BHSE čistě jen za součástky bez práce, počítal to někdo?
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 6. 10. 2011 09:17

Jo, počítal, asi tak 6kkč až 10kkč podle toho, kde nakupuješ.

DODATEK: není to teda BHSE, ale jen BH, rozdíl ale asi nebude markantní.
Hergarok
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 6. 10. 2011 10:57

To jako fakt za 10K? Já četl že jen KGSS vyjde přes 500 dolarů a BH že má být výrazně náročnější.

Zajímavé.

Bína
Sluchátkový recenzent

Další stránka