Prehravanie z PC a latencia

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Odar 28. 11. 2012 08:29

Vacsina z Vas, ktori prehravaju hudbu z PC, urcite vedia, aky vplyv ma latencia na zvuk. Ak je moc vysoka, zvuk vypadava (pocut drop-outy). Latencia by mala byt preto v urcitych medziach. Na jej zistenie sa pouziva napr. jednoduchy program DPC Latency Checker http://www.thesycon.de/deu/latency_check.shtml

Latencia moze byt vyssia z roznych dovodov. Niekedy staci, ze je zle napisany ovladac. Pripadne su sposobuje pripojene periferne zariadenie. Vo vseobecnosti sa povazuje za najvacsi problem, ked je pocitac pripojeny k sieti, alebo k Wifi. Podla mojich skusenosti to velmi zalezi od konkretneho hardware (s tym suvisia samozrejme ovladace).

Tu je vysledok mojho notebooku lenovo W520, pripojeny do siete a so zapnutou wifi. Ako vidno z obrazka, nic tragicke to nie je.

Obrázek

Ako ste na tom vy? Ak by bol zaujem, mozem sem dat vecer analyzu latencie mojho HTPC. Tam som mal s latenciou trosku problem. Vyriesil som to jednoducho - zvysil buffer na zvukovej karte a odvtedy mi vsetko slape bez problemov a vypadkov.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod armaman 28. 11. 2012 08:48

Program pouzivam i ja ale len na overenie. Neprekracujem hodnoty nad 100us.
Vo Foobar mam tak latenciu nastavenu na 50 a nemam problem ani s iso sacd ci dvd-a pritom mam upsample sacd iso na 176400 Hz a proc vytazeny na. 1% a o drop out uz neviem vobec. A este dodatok - hram cez KS.

-- 28. 11. 2012 08:52 --

Sorry v fb mam samozrejme nastaveny buffer na 50 v juli@ si nepamatam
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod šeďour 28. 11. 2012 08:54

Co je latencia ?
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 28. 11. 2012 09:07

forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 28. 11. 2012 09:15

Odar-> děkuju, ale o moc jasnější mi to není.Je to na mě moc složitý k pochopení, používá se tam hodně cizích slov (absolutně nerozumím PC slangu).
Každopádně dík.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 28. 11. 2012 09:23

hudba je v podstate tok dat - zariadenie ako wifi ci ethernet(siet) musi tieto data zabezpecit v co najlepsom case - ten cas je udany v Odarovom teste - max 300mikrosekund.Tomuto sa hovori latency - cas ktory trva nato aby sa dodali data do zariadenia.
Pokial dojde k omeskaniu tychto dat nejake zariadenie berie zato zodpovednost a prejavi sa to posklbnutim (zakopnutim,zatrhnutim) hudby.A aby si vedel ci je vsetko tak ako ma byt spravis tento test.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 28. 11. 2012 09:28

Krasne napisane..... :)
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Odar 28. 11. 2012 09:35

Je kontraproduktivne robit test, pokial nemas problemy s vypadkami (drop-out) pri prehravani hudby. Je to ale dobry pomocnik pri diagnostike problemu. Pustis ten program, a odpajas USB periferie, siet, klavesnicu, mys, vytiahnes z maticnej dosky procesor . . . a vidis, ze je to hned lepsie :)
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod šeďour 28. 11. 2012 09:43

Ico-> :tleskani díky !

Dlabu na latenci.Včera jsem si v CDbazaru koupil dvě rokový cédéčka a večer jsem si je pouštěl přes můj CDtransport Micromega.Počítač používám jen na prohlížení koziček a AVmanie :-P
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 28. 11. 2012 10:30

Je to mozno kontraproduktivne ale z casti hracicka no aj vdaka tomu som zistil, ze mi esi "netika" samozrejme to s tymto programom uz nesuvisi.
obdobne som na svojom asrock htpc zistil ze mu latencia vadi v pripade ethernetu a usb wifi ako klavesnica a mys. Ale to uz je vdaka novemu htpc minulost.
armaman
Poslední varování