Nejsem si jistý do kterého vlákna bude patřit můj následující dotaz:
Na přiloženém obrázku je ve Foobaru v Musical Spectrum ukázka rozdílu mezi "Return to Fantasy" z CD-čka a z nějakého vinyl ripu ve vysokém rozlišení.
Pamatuji si Return to Fantasy od Uriah Heep z mládí, kdy jsem to poslouchal z gramofonové desky a teď z CD-čka i přes Arcam převodník a v Sennheiserech HD 660 S to stále zní jako hluk, ve kterém zanikají úderné nástroje. Tak jsem hledal vinyl rip jestli to bude blíže vzpomínkám na dojem z téhle mé před 30 lety nejoblíbenější skladby. No, mám smíšené pocity. DR z CD-čka je 10, z tohoto 192 kHz vinyl ripu je DR 13, což by ukazovalo, že by měl být lepší. Ale otázka jestli ty nejhlubší basy nejsou artefakt. Výšek je na vinyl ripu podle spektra také víc, frekvenční rozsah je zřetelně lepší, no a poslechově? To je to .... já nevím, chvíli si myslím, že je vinyl rip rozhodně lepší, chvíli, že rozhodně horší, než to CD. Z CD jsou některé nástroje lépe oddělené, zvýrazněné, ale někdy mně to připadá umělé, naopak z vinyl ripu mám dojem, že je to více zkreslené, že někdy některé nástroje, třeba ty bicí jsou méně slyšet. Jindy mám z CD dojem, že je tam navíc umělý hluk, který nenechá posluchače oddechnout. Nejraději bych dal dalším uším k posouzení třeba 3 x 10 sekund střídavě z jednoho a z druhého po sobě. Střihnout to umím, ale nevím, jestli kdybych vyrobil takovýhle analytický flac, jestli bych se nedopustil nějakého závažného porušení zákona. Pro "vědecké účely" se asi smí pořizovat a zveřejňovat citace z díla, ale asi to nikdo nedělá, takže nechci být odlišný a nápadný.
Rád bych si oficiálně koupil některé skladby převedené z gramofonové desky nejlepším možným způsobem, ale asi to žádné vydavatelství nenabízí.