od dofo 5. 6. 2013 08:16
Nie som technik, ale aj konstrukteri tvrdia, ze aktivne riesenie je v porovnani s pasivom lepsie, ale ako vsetko ma tiez svoje nevyhody (napriklad nemoznost hrania sa a vymienania zosikov). Takze kto rad meni komponenty, ladi si zvuk ich vymenou a doladuje ho kablami, pre toho aktiv asi nebude.
Ja ako laik a konzument to vidim tak, ze aktiv s DSP mi umoznil vdaka moznosti kalibracie kazdeho monitoru na frekvencnu charakteristiku miestnosti takmer na minimum eliminovat problemy akustiky (trepotava ozvena na basoch). Samozrejme zakladne pravidla ako symetria, potrebne zatlmenie (dozvuk v celom spektre cca 0.3 sek.) a vhodna volba posluchoveho miesta su ako prepoklad dobreho zvuku dodrzane. Navyse mi vyhovuje, ze z monitorov pocujem presne to, co je na nosici. Pre niekoho to moze byt nevyhoda, lebo analyticky, suchy, detailny resp. pravdivy zvuk moze byt pre niekoho prlis sterilny a nezazivny, co je uz vecou osobnych preferencii.
Pocul som vsak aj pasivne zostavy, dokonca aj s elektronkami, ktorych zvuk sa mi pacil a nemal by som problem s nimi zit. Otazkou vsak je, ci by som v mojom priestore dokazal bez moznosti vyssie spominanej kalibracie ukocirovat akustiku, ktora zial nepusti...lebo fyzika sa oklamat neda.
Este musim dodat, ze nevyhodou je tiez triedenie nahravok, lebo neduhy zlych nahravok su nemilosrdne odhalene a defacto sa nedaju pocuvat. Dobre nahravky su balzamom pre usi...ako priklad "Hope" od Masekelu, taky priestor, hlavne predo-zadny, taku dynamiku a konturnost kazdeho nastroja by som v pasive musel hladat za niekolkonasobne vyssiu cenu.