Zopár postrehov z výstavy. Najskôr veľké reprosústavy.
ZU audio vynikajuce vokaly a akusticka hudba, Pink Floyd z LP ma nepresvedčil, chybala tomu väčšia dynamika a zvuk bol bez priestoru.
U mňa jednoznačne top posluch boli Focaly v Enigma Audio. Bolo jedno, či hrali tichšie pasáže, alebo hlasnejšie, zvuk bol vyvážený, ale zato dynamický a ani vyššia hlasitosť sa na jeho kvalite negatívne neprejavila. Už dávno som nepočul tak vynikajúci zvuk.
Oproti tomu Legacy Aeris v Platane - stredy a výšky vynikajúce, ale uhuhňané vyššie basy, stále mi na nich niečo vadilo a to som tam bol dosť dlho a počul skladby roznych štýlov.
Ešte sa mi páčil zvuk Starkov, všetky tri repro hrali veľmi pekne, zaujal Sonus Faber, Grimm LS-1, Cabasse, príjemne hrali Elipsony v Hanzel audio.
Od GamuT mali zapojené najmenšie (myslim ze Phi3) - vynikajúce regalovky s dynamickým plným zvukom s dostatkom basov.
Ostatné repro ma až tak nezaujali, u veľa zostáv bolo prebasované a nízke tóny sa zlievali.
A ešte som zabudol na pre mňa veľmi príjemny posluch - nenápadne umiestnené Elacy na chodbe pri recepcii - neviem, aký model to bol. Hral tam akustický jazz. Zvuk bol vyrovnaný, s príjemnymi zamatovými basmi aj pri tichššom posluchu, veľmi pekné stredy a nevtieravé výšky - naozaj veľmi pekná zostava, hneď som si začal predstavovať poobedný relax v kresle pred týmito repro

Ale na hifi výstavu som sa po rokoch vybral hlavne koli sluchadlam. Mal som možnosť vypočuť si skoro všetky sluchadla, nad ktorými by som mohol v budúcnosti uvažovať pri update (chýbali AT, Ultrasone, Grado, Stax, k Fostexom T50RP nemali kabel

).
Jeden problém bol, že sa nedali porovnať na jednom mieste a s rovnakou hudbou. A druhý bol v tom, že až na jednu výnimku boli slúchadlá vystavované v miestnosti s veľkými reprosústavami, takže bolo treba počkať, kým z nich prestane hrať hudba, ale nie vždy sa to podarilo.
Čo sa týka utvorenia si názoru, aké slúchadlá by sa mi páčili, mi najviac dalo porovnanie Audeze LCD-2, LCD-3 a Senn HD800 v Platane. Ako jediný mali stolík so slúchadlami na chodbe, takže sa dala hudba vychutnať bez rušenia okolitej hlasnej hudby. Po tomto porovnaní som si istý, že HD800 pre mňa nie sú tie pravé slúchadlá. Pri klasike (ktorú nepočúvam) hrali vynikajúco, ale pri CD Briana Bromberga Jaco hrali pre mna sucho a nezáživne. Napríklad skladbu Continuum mám napočúvanú nespočetne krát, či už na CD od Jaca, Briana Bromberga, alebo z koncertov Marcusa Millera, z videa ale veľa krát aj naživo. Hlboké a zamatové basy, ktoré v tejto skladbe sú, sa proste na HD800 nekonali. Chýbal drive, prednes bol príliš neutrálny. Naproti tomu Audeze zahrali či už toto CD, alebo aj klasickú hudbu excelentne. Plné basy, vynikajúce stredy a výšky. LCD-3 hrali lepšie, zvuk bol detailnejší s väčším priestorom. Otázka je, či stoja za dvojnásobnú cenu. To by chcelo detailnejšie a dlhšie porovnanie.
Ďalšie slúchadlá, ktoré sa mi páčili a vyhovovali mojej zvukovej predstave boli Hifimany HE400 a HE500 v Ketose. Len škoda, že do nich nešla koli porovnaniu rovnaká hudba a bolo treba na nerušený posluch čakať, kým prestanú šušťať vedla "hrajúce" Sonosy

Do HE-500 a HE-6 rovnaká hudba išla, ale keď bola na HE-500 hlasitosť tak akurát, HE-6 nebolo skoro vôbec počuť. Pridať zvuk som sa neodvážil, nakoľko by spolupočúvajúci s HE-500 asi ohluchol
Každopádne, keby som uvažoval nad kúpou slúchadiel vo vyššej triede, do finále by sa asi dostali Audeze a Hifimany.
Beyery T1 a T5p boli na mňa tiež príliš neutrálne, aj keď kompletný obraz o zvuku som si nemohol urobiť, keďže okolitá hudba bola príliš hlasitá. Ten istý problém bol aj vo Floydcome pri AKG K702 a K712 - aj keď boli na opačnom konci veľkej miestnosti ako stlpove repro, tie hrali tak nahlas, že dosť rušili posluch.
Ja som bol s výstavou spokojný, bola rozsiehlejšia, ako som predpokladal a strávil som tam cez 4 hodiny. Utvrdil som sa, že s velkými repro ktoré mám môžem byť spokojný a keby som ich chcel meniť za niečo, čo sa mi naozaj oveľa viac zvukovo páčilo, musel by som predať byt

Takže v budúcnosti možno maximálne pribudne kvalitný zosilovač. Ale skôr to vidím na upgrade slúchadiel, sluchatkoveho zosilovača, transportu atď.
Škoda že som nefotil, aby som si mohol lepšie oživiť zážitky, možno o rok

A o rok by mohli organizátori a vystavovatelia vytvoriť lepšie podmienky na posluch slúchadiel.
Keď už nie samostatnú sálu, tak aspoň stolík na chdobe - vždy lepšie ako byť rušený veľkými reprosústavami.