Rad bych trochu ozivil tema o podelil se o nedavnou zkusenost pro ty, kteri stale pouzivaji HQP.
HQP pouzivam uz par let, ale vzdy to bylo pouze do 24/192 kvuli omezeni na strane DACu (Riha Line-4 DAC), ale take NAA endpointu (Allo Digione Signature). Dlouho jsem hledal spravne nastaveni filtru, vcetnech u tech novych sinc-L/M/Mx, poly-sinc-gauss-xxx apod. Ale nakonec jsem vzdy skoncil u poly-sinc-ext2 a NS4, coz je kombinace, ktera mym usim dava nejlepsi tembr, podani prostoru a balanc mezi rozlisenimc, detailem a jakousi zabavnosti a neunavnosti poslechu. Porad tam ale bylo neco, co mi obcas vadilo u jistych nahravek. Urcita plechovost az plochost projevu, mozna nejaky ten ringing, proste po delsim poslechu jsem pocitoval unavu usi.
Zaroven jsem si byl vedom, na zaklade procitani ruznych nazoru vsude mozne, ze nejvetsi sila HQP je v modulaci do DSD - idealne v kombinaci s DACem, ktery ma pro DSD samostatnou prevodni cestu (zde je momentalne doporucovan jako jedno z top reseni Holo Audio May). Nebo alespon DAC, ktery pouziva DA cip s moznosti DSD bypassu, kdy se DSD signal neprevadi do PCM a neprochazi delta sigma modulaci v ramci cipu. Takovych DACu uz dnes tolik neni.
Zaroven jsem na sve sestave chtel vyzkouset, co by se stalo, kdyz bych vyradil prenos signalu pres ethernet/NAA do NAA endpointu a zacal pouzivat USB rovnou z PC, kde jede HQP.
Tak jsem si jen tak ze srandy koupil z czc.cz Topping D70s, ktery pouziva 2xAK4497, ktery prave umi DSD bypass. Zaroven dle recenzi meri excelentne, vc. USB vstupu a nemel by znit nijak suse nebo studene, jeho zvuk je prirovnavan k R2R DACum.
No abych to zkratil, D70s zustava v sestave a koncim se streamingem pres ethernet.
Nejprve jsem zkousel porovnat stavajici RIHA DAC s d70s pomoci Allo Digione coax vystupu, kde muzu Digione zapojit do obou dacu naraz a jednoduse jenom prepinat vstupy - porovnani tedy velmi snadne. HQP nastaven na PCM 24/192, poly-sinc-ext2, NS4. Zde byly rozdily velmi male, pri slepem testu bych asi tezko uspel. d70s mozna velmi mirne teplejsi projev, coz je typicka vlastnost AK cipu, Riha DAC zase mozna velmi mirne transparentnejsi.
Pak jsem porovnaval zapojeni HQP PC -> d70s pres USB, vs HQP PC -> Allo Digione -> Riha DAC pres Ethernet/NAA a BNC vystup do AES/EBU vstupu DACu. Zde uz bylo srovnani obtiznejsi, protoze pro prepnuti bylo nutne zmenit audio backend v HQP mezi ALSA a NAA, coz kratkou chvili trva. Opet velmi mirny rozdil, ale o neco vyraznejsi nez v prvnim pripade. Opet si ale nejsem jisty, ze bych uspel ve slepem testu. U D70s jsem diky pouziti USB mohl navysit upsampling na 32/384k, vic uz vykon meho PC nedovolil. U toho mi prislo, ze uz D70s zacinal jednoznacneji mit navrch.
Pak jsem ale prepnul HQP do DSD128 - oblibeny poly-sinc-ext2 zustal, jako DSD modulaci pouzivam ASDM7ECv2 a tady uz jsem jednoznacne urcit jasny rozdil ve prospech HQP, DSD a Toppingu D70s. Vse zbyvajici, co mi zvukove vadilo na predchozim setupu s Allo Digione, Riha DACem a streamovanim pres ethernet a NAA, bud zmizelo, nebo se velmi minimalizovalo. Uz neslysim obcasna mista, ktera mi zni az moc plechove, zvonive, jaksi az prilis digitalne. V tomto nastaveni zni d70s skutecne jako velmi dobry R2R DAC, ktery je ale stale neutralni, nikde nic nevycniva, ktery ma ale zaroven excelentni mereni a stoji zlomek ceny. Pri PCM to tak neni, byt se charakter AK cipu projevuje svym teplejsim, muzikalnejsim zvukem a stale jde o jinak velmi neutralni DAC, tak jsem nicim moc prekvapen nebyl. Az pri DSD jsem pocitil plnou silu HQPlayeru a to jeste ani nemam dostatek vykonu na DSD256, coz verim bude jeste o chlup lepsi.
Pro uzivatele tedy davam jedno vyrazne doporuceni - pouzivejte jeho DSD modulaci spolu s DACem, ktery ma separatni cestu pro DSD. Jinak se obavam, ze dochazi k jeho ]vyraznemu nevyuziti potencialu, jak jsem se sam presvedcil.
No nic, ja zacinam setrit na Holo Audio May L2 a vykonnejsi PC

Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30