Tuhé kotouče na staré audiokazetě (Ano, vím, co si myslíte.)

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PiskulikSimbixa 10. 11. 2015 22:42

Dobrý večer, chtěl bych se nechat poradit o jedné celkem už zastaralé záležitosti.

Mám u sebe jednu převzatou po generacích audiokazetu Monaco HS-I Type 1 Normal 90min. S nahranými R.E.M. na A a Queeny na B. :oboze Ale už tady s tím R.E.M. je problém, notabene je z nich ošoupaná páska. To je OK, ale teď se objevil vážnější problém.

Když jsem si přehrával na cestě s walkmanem stranu A, tak v průběhu přehrávání jsem zjistil, že trochu vypadává rychlost, na konci už rovnou kyksal zvuk asi takhle: ---,.---,.---,.---

Doma jsem horším způsobem zjistil (že mi explodovala v přehrávači páska a byla práce pro mistra tužku), že kotouče jsou TAK tvrdé a ztuhlé, kdyby někdo dal kazetě Clavin, tak by se asi stala prostitutkou. :-|

Kotouče se prstem samozřejmě pohybují, ale ztuha a celkem se i dře.

Pointou je; Jak můžu jakkoliv lubrikovat, rozpohybovat nebo zrekonstruovat tu kazetu, abych zase mohl poslouchat tuhle vskutku skvělou a historickou pásku? Notabene by jí byla dost škoda. Obzvlášť citová. Dodám, že už jsem několik kazet rozebíral a řeknu, že to není pro mne nic nového. Ale tuhle jsem ještě nerozebral. Trošku se i bojím.

Obrázek

Jen podotknu: PROSÍM, já vím, že MC formát je velice zastaralý, poruchový a hlavně máme telefony a MP3/FLAC formáty mnohem pokročilejší. Ale já si prostě nedokážu pomoci, je prostě něco parádního si dát kazeťák na bok, hrát Pokémony na Gameboyi, kreslit si do skicáku nebo jet domů při noci a pouštět si klasiky z emcíček. Taky mám bohatou kolekci, která čeká na digitalizaci, ale musí se hlavně užít. Až na to, že i přes fakt, že si můžu alba stáhnout na iTunes, na CD či podobné, prostě ten šum a digitální prdy z Bluetooth, telefonů i Wi-Fi je šarmující. I když je to možná protože jsem to zachytil od Strážců Galaxie, ale to už je jiná. :mrgreen:

Už jsem snad řekl dost, pokud jste s kazetami měli nějaké zkušenosti, prosím, poraďte, budu Vám velice vděčný! :-]

Velmi děkuji za pomoc omlouvám se za takhle starou otázku ještě jednou! ;-)

--
Marek
Jaký blbec, takový počítač. Takový počítač, takový imbecil.
PiskulikSimbixa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod artam 11. 11. 2015 15:26

Ja som zvykol u starých kaziet "lubrikovať" tú fóliu medzi kotúčmi s páskou a plastovým obalom. Použil som jemný silikónový olej dodávaný k šijacím strojom Toyota :) . Tú fólu treba samozrejme od oleja utrieť, ale len tak, aby ostala jemne zamastená. Kazety potom šlapali v aute ešte pár rokov, až kým sa úplne nezodrali... ale točili až do svojej smrti.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 11. 2015 20:07

Žádnej olej, ani silikonovej, ani minerální - každá mastnota se stává lepidlem pro prach, kterej pak obrušuje hlavy. Kazetu opatrně rozeber, vyndej ty fólie o kterejch píše Artam - a jejich vnitřní stranu (o kterou se otírají ty cívečky) kolem otvorů pro navíjecí trny počmárej MĚKKOU grafitovou tužkou. Šupinky grafitu jsou jediný mazivo, který se do kazet dá použít - jsou natolik měkký, že neobrušujou čelo hlavy, pokud se na ni dostanou a navíc nejsou magnetický, aby ovlivnily kvalitu zvuku nebo aby se nalepily magnetismem na nějaký kritický místa mechaniky magneťáku.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod artam 12. 11. 2015 12:05

EKKAR: Možno si to ešte nikdy nerobil, ale ja to mám vyskúšané na množstve kaziet a sú funkčné doteraz, aj po 40 rokoch. Bežná mastnota je možno pre prach lepidlom, ale u kvalitného jemného silikónového oleja bez prímesí to nehrozí. Samozrejme to nesmie ostať mokré, poriadne to utrieť a ostane len jemný film.
Skúšal som aj grafit z tužky (to bola obľúbená rada odborníkov tej doby), ale s tragickými následkami - pravidelne sa zasierala mgf hlava a pochopiteľne to ovplyvňovalo kvalitu zvuku a nesúvisí to s magnetizmom - ako by si mohol vedieť, páska musí mať dokonalý kontakt s čelom hlavy a jej štrbinou a pokiaľ sa tam dostane vrstva špiny (grafitu), tak nastáva úbytok výšok. Navyše aj po vyčistení hlavy nikdy nebola istota, že sa nezaserie znova, pretože sa grafit dostal medzi závity dovnútra pásky. Vnútro takto ošetrených kaziet sa muselo rozobrať, vyčistiť a pásky sa museli previnúť cez čistiacu vatu.
Takže ak chce PiskulikSimbixa poslúchnuť tvoju radu, tak ho na tieto riziká upozorňujem.
artam
Mírně pokročilý