Mám u sebe jednu převzatou po generacích audiokazetu Monaco HS-I Type 1 Normal 90min. S nahranými R.E.M. na A a Queeny na B.

Když jsem si přehrával na cestě s walkmanem stranu A, tak v průběhu přehrávání jsem zjistil, že trochu vypadává rychlost, na konci už rovnou kyksal zvuk asi takhle: ---,.---,.---,.---
Doma jsem horším způsobem zjistil (že mi explodovala v přehrávači páska a byla práce pro mistra tužku), že kotouče jsou TAK tvrdé a ztuhlé, kdyby někdo dal kazetě Clavin, tak by se asi stala prostitutkou.

Kotouče se prstem samozřejmě pohybují, ale ztuha a celkem se i dře.
Pointou je; Jak můžu jakkoliv lubrikovat, rozpohybovat nebo zrekonstruovat tu kazetu, abych zase mohl poslouchat tuhle vskutku skvělou a historickou pásku? Notabene by jí byla dost škoda. Obzvlášť citová. Dodám, že už jsem několik kazet rozebíral a řeknu, že to není pro mne nic nového. Ale tuhle jsem ještě nerozebral. Trošku se i bojím.

Jen podotknu: PROSÍM, já vím, že MC formát je velice zastaralý, poruchový a hlavně máme telefony a MP3/FLAC formáty mnohem pokročilejší. Ale já si prostě nedokážu pomoci, je prostě něco parádního si dát kazeťák na bok, hrát Pokémony na Gameboyi, kreslit si do skicáku nebo jet domů při noci a pouštět si klasiky z emcíček. Taky mám bohatou kolekci, která čeká na digitalizaci, ale musí se hlavně užít. Až na to, že i přes fakt, že si můžu alba stáhnout na iTunes, na CD či podobné, prostě ten šum a digitální prdy z Bluetooth, telefonů i Wi-Fi je šarmující. I když je to možná protože jsem to zachytil od Strážců Galaxie, ale to už je jiná.

Už jsem snad řekl dost, pokud jste s kazetami měli nějaké zkušenosti, prosím, poraďte, budu Vám velice vděčný!
![:-] :-]](./images/smilies/07.gif)
Velmi děkuji za pomoc omlouvám se za takhle starou otázku ještě jednou!

--
Marek