Jak vydělat kazetu z kazeťáku (deck)?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 12:41

Ahoj,

jedné milé osobě se podařilo nějakým způsobem dát do mého miláčka Sony TC-K490 kazetu, přičemž nyní nejde vydělat. Předpokládám, že nebyla vložena korektně a tak se sekla.

Já hlupák jsem se domníval, že povolím pár šroubků a dostanu se k ní. Bohužel se nepodařilo. Oddělal jsem horní kryt, odšrouboval přední panel, povolil zadní část mechaniky kazeťáku, která je u pouzdra na kazety, ale stále jsem tam, kde jsem byl. Přiznám se, že se v těchto věcech nerad hrabu, bo lítající pružinky a padající součástky nejsou moji kamarádi. Takže jestli existuje nějaký jednoduchý způsob, jak kazetu vydělat, prosím sem s ním. Ano, sekyrka mě napadla taky.

Pro celkovou orientaci přidávám fotky.

1F.jpg

2F.jpg
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod EKKAR 28. 2. 2016 13:41

Viděl bych to na motorovou mechaniku, respektive mechaniku s motorem poháněným výsuvem a zavíráním. Ty mívaly buď někde zvenčí přístupnou malou dírku, skrz kterou se příslušným nástrojem "zašťáralo" uvnitř a odjistily se tak dvířka, takže se otevřely a kazeta klidně i se zamotaným páskem se dala vyjmout, nebo se na to muselo polopatisticky - demontovat dekle jakos to učunil ty a pak na motorek pohonu dvířek připojit vnější napětí z laboratorního zdroje tak, aby se obešlo origo ovládání. Přemejšlím, jak daleko to máš do Velkejch Bílovic, poslal bych tě s tím ke kolegovi Jezevcovi z Bastlírny (případnej kontakt via SZ) ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 14:09

Myslím, že to motorově otevíráno není. Jen je tam takové to efektní pomalé otevírání přes ozubenou součástku.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod farnell 28. 2. 2016 14:12

Podla servisného manualu je jeden motor urceny pre REEL a druhy pre CAPSTAN.
Navyse dvierka maju tzv. DAMPER(tlmic) pohybu dvierok co v pripade motorického ovladania dvierok aspon podla mna postrada zmysel.
Ak bude dakto z toho mudrejsi tak nech sa paci, moze studovat.
http://www.hifiengine.com/manual_librar ... k490.shtml
staci sa registrovat, vzhladom k autorskym pravam pdf nebudem dalej sirit.
--- lekár sa pýta pacienta "Vy ste sprostý, alebo sa robíte?"--- pacient odpovedá "Nie ,nie som sprostý , prečo by som sa robil?"--- Pravda prenosná a aplikovateľná na kohokoľvek.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 14:29

Ano, tlumič tam je - motorové otevírání, zavírání nikoliv.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod farnell 28. 2. 2016 14:33

Predpokladam ,ze zamok dvierok bude vzhladom k polohe tlmica dakde na pravej strane mechanizmu z pohladu od predu.
No mam obavu ,ze ci sa dakde nezasekol zamok ktory by mal byt urceny na zamedzenie vymazania audiokazety. Asi by som po obvode skontroloval vsetky pohyblive casti ktore by mohli branit pohybu kazety fixovanej vo dvierkach. Obcas pomohla aj mierne "hruba sila" , ale ako pisem mierne.
--- lekár sa pýta pacienta "Vy ste sprostý, alebo sa robíte?"--- pacient odpovedá "Nie ,nie som sprostý , prečo by som sa robil?"--- Pravda prenosná a aplikovateľná na kohokoľvek.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 14:44

No a další informace. Pod dvířkami jsou skutečně dvě dírky. Prubnul jsem je. Bohužel nedovolí otevření dvířek. Jen uvolní kryt a ten vypadne. Stav tedy nyní vypadá takto... viz fotky níže. Jenže - když připojím kazeťák do elektřiny, stop ani play nevyvolá posun tak, aby se kazeta dala vyjmout. Hlavy jsou stále zasunuty do kazety - laicky řečeno. Ono - kazeťák se zase tolik nepoužívá, ale štve mě to, no.

!!!!!!!!!1Deck.jpg
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod farnell 28. 2. 2016 15:19

Tie dva otvory by mali sluzit na nastavenie polohy hlav voci paske.
Ak ostali hlavy zaseknute tak najskor to bude zavisle od mechanizmu. Ktory bude ovladany bud motoricky alebo mechanicky pomocou sustavy tiahel ktore su vo svojej polohe fixovane. Nie som zbehly v terminologii kazetovych prehravacov no predpokladam,ze CAPSTAN motor by mohol ovladat pohyb mechanizmu snimacich hlav...
Skusil by som pootacat mechanizmom okolo jedneho z motorcekov.
A sledoval ci sa mechanizmus dako nehne.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 28. 2. 2016 15:44

Po zmáčknutí tlačítka PLAY namáčkne hlavy na pásek elektormotorek a nikoliv mechanická sílá přenášená z páky a kladky z tlačítka, takže bych hledal prblm v el.obvodech. Jedno řešení, po zmáčknutí STOP trochu mírně zatlačit nemagnetickým šroubovákem, aby hlavy spadly dolů. Ale nemusí se to podařit, když to bude držel el.obvod. Bude to docela dost piplačka...
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 15:48

Zkusil jsem vysledovat zezadu posun mechaniky při stisknutí EJECT. Zjistil jsem, že kovová část naráží na umělohmotnou, která ji brání v dalším pohybu směrem dozadu. Uvolnil jsem tedy umělohmotnou koncovku a povedlo se. Dvířka se mírně pootevřela a následně se s mírným násilím bylo možno dostat dovnitř. Kazeta je venku, nicméně kazeťák stejně nefunguje. Evidentně je problém v mechanice, kdy se neposunují jednotlivé součásti tak, jak by měly.

Tudíž je dost dobře možné, že na vině není chybné vložení kazety, ale následný problém s nějakou součástkou, která praskla/vyskočila a brání korektnímu chodu mechanismu. Jednu část napružení vidím přímo dole pod dvířky, ani nevím, zda to není právě ona část, která se odněkud vyšprcnula a teď nedělá, co má.

No nic - to už nezměním. Buď ho vyhodím (se slzou v oku), nebo se přeptám v nějakém servisu za kolik by ho rozdýchali.

Všem děkuji za ochotu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod farnell 28. 2. 2016 15:51

Myslim si vsak,ze poloha po zasunuti "rampy" s hlavami bude este dakym sposobom mechanicky fixovana. Ci uz formou dakeho karuselu alebo pomocou elektromagnetu ktory nasledne rampu mechanicky zafixuje.
farnell
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod MgX 28. 2. 2016 16:13

Je to možné. Pro zájemce přidávám pár fotografií s laickým popisem.

1. fotka zachycuje chvíli, kdy stříbrný, kovový jazyk naráží na umělohmotnou část, která mu nedovolí jít dál.

Crash.jpg

2. fotka zachycuje stav po uvolnění.

Open.jpg

3. kovová tyčinka zřejmě zaskakuje jinak, než by měla. Zapadne sice do kovové protičásti, která ji přidrží, aby se dvířka nezavřela, ale nesprávně funguje vůči plastové části. Buď drhne, nebo ji nešetrně odstrčí, což je cítit při dovírání dvířek.

Dzinzik.jpg

4. no a toto je ta napruženina, která nevím, zda zde má vůbec být, nebo její horní část, kam směřuje fialová šipka, neměla být zasunuta NĚKDE.

Dzinzik 2.jpg
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 28. 2. 2016 16:19

Kdysi jsem měl prasklé malé (prům. asi 5-6 mm) plastové ozubené kolečko. Když byla mechanika otevřená a bylo do ní vidět, nikde jsem nezaregistroval žádný problém. Ale když byla mechanika nucena pracovat, tak tlak prasklé oz.k. rozšklebil, takže to pak nefachčilo jak mělo. Příčina se docela blbě hledala. Vlasy taky udělaj paseku. Sice jsou vidět, ale kluzské jak sviňa nebo se při vytahování přetrhnou anebo ještě více utáhnou.
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý