Poškozené SMD součástky

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod boriscz 4. 6. 2016 09:56

Zdravím,
níže je obrázek plošného spoje s titěrnými SMD součástkami.
Dvě bleděmodré jsou mechanicky poškozené, nejspíše tlumivky.
Najde se elektrotechnicky erudovaný šikula schopný s jistotou určit hodnotu těchto součástek z obrázku?
Malá nápověda - jde o vysílací část dálkového ovládání klíče automobilu.
Přílohy
tlumivky.jpg
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 4. 6. 2016 20:35

Bez schématu nebo nepoškozenýho vysílače, ze kterýho by se přečetly označení jen těžko zjistíš hodnoty. Jestli jsou to tlumivečky pro UHF bez jádra (jen namotanej drátek na plastový tyčince bez magnetickýho jádra), tak ty poškozený nepůjdou ani odpájet a změřit, protože jejich indukčnost se změnou tvaru razantně změnila ...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod boriscz 4. 6. 2016 22:24

Předpokládám, že schéma bude tabu automobilky a nedostanu se k němu. Majitel klíče má ještě jeden klič, žel bez elektroniky. I kdybych se k podobné elektronice klíče dostal, součástky na desce neproměřím, respektive měření by nebylo korektní. Vypájení fluxem asi nikdo riskovat nebude, opravdu na můj vkus už titěrné.
Asi pod mikroskopem prozkoumám jadýrko, předběžně vypadá víc jako keramické něž feritové. Proměřím rozměry jádra mikrometrem nebo porovnávací metodou, počet závitů lze odečíst i z fotografie, pod mikroskopem se ujistím. Výpočtem se pokusím o co nejpřesnější odhad. Pokud bys měl Ekare ještě nějaký nápad budu rád.
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 6. 2016 11:22

Půjčit si vysílač od jinýho kusu stejnýho typu a značky auta, zkusit oměřit - součástky budou stejný, odlišnost je v kódu vysílaným klíčem, ne v samotným klíči - i když už jsem zažil, že můj klíč od auta odemknul další jiný auto na ne moc vzdáleným místě v rámci parkoviště u supermarketu... Co nějaký "značkový" fórum, tam nic?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel