Hifi secondhand – diskuse, tipy, triky, rady

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kuba4 19. 2. 2021 10:48

Secondhand je cesta, kde věci mají svoji reálnější cenu. My jsme zvláštní národ a jsme v Evropě extrémisti. V 75% případů preferují Češi výrobek nový, nikoliv použitý. Běžné je spíše 50-60% zastoupení, např. Chorvaté jsou na opačném konci spektra a nový výrobek nakupují jen v cca 20%. U nás tomuto trhu lidé příliš nedůvěřují, přesto se najdou takoví, kteří tímto způsobem nakupují a šetří nebo se na tomto trhu přímo živí. Secondhand je specifický a porozumět aspoň části jeho segmentu je potřeba léta.

Pokud vezmeme v potaz konkrétní výrobek, v našem případě z hifi např. reprobedny, zesilovač nebo sluchátka, má jakousi průměrnou secondhandovou cenu, která je průměrem cen za kterou se v sekáči prodává. Vyšší ceny bývají u zachovalých výrobků, nižší u těch více opotřebených. Tato průměrná cena bývá nižší než cena pořizovací, jsou i výjimky kde je cena vyšší. Nejnižší pak cena bývá cena obvyklá, v právním slova smyslu. Zvláštní kategorií jsou NOS výrobky.

Vytvořit správný inzerát nebo na správný inzerát reagovat je, nechci říct, složité, ale má to svoje pravidla. Podotýkám, že beru v potaz pouze variantu win-win, tedy že prodávající i kupující jsou féroví a naleznou společnou řeč i cenu. Žádoucí je používat v inzerátu normální kontakt, reálné fotografie a rozumnou požadovanou cenu. V reakcích je vhodné odhadnout nebo respektovat způsob komunikace, tedy telefonická domluva hovorem nebo SMS nebo emailem. Často lidé sázejí jen na tu svoji cestu a nerespektují např. pouze komunikaci písemnou, kterou však (jako na sviňu) zásadně preferuje druhá strana. Musím taky napsat, že „normální“ je zaplatit předem.

Nechci působit jako někdo, kdo v sekáči žije, jede nebo podniká. Jsem jen dlouholetý pozorovatel aukčních portálů, internetových secondhandových tržišť a jen občas něco koupím nebo prodám. Věřte, je to velmi poučné prostředí. Uvítám vaše zkušenosti s prodejem nebo nákupem hifi z druhé ruky. Extrémistické názory, že všechno kupujete nové, protože … taky uvítám, předpokládám ale, že toto vlákno nebude určeno právě vám. Díky.
Marantz CD-17, PM-16 Casea, Pioneer PL-630, JBL 4315B
Pioneer PD-95, SPL Phonitor, AKG K-1000
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod johanx 19. 2. 2021 12:45

Nemám problém s nákupem z druhé ruky, zatím jsem se vyloženě nespálil, snad jen dvakrát mírně rozladěný. Preferuji dobírku nebo osobní předání ale tento týden bylo poprvé co jsem platil předem na účet. Prodejce se zdál být po telefonu solídní, tak uvidím, jestli zboží dorazí. :-)
Co nesnáším, jsou nekvalitní fotky kdy se pomalu ani nepozná o co jde. Nebo mrsknuté naležato, zkrátka neúcta.
Stereo: Naim Supernait 3, Naim Ovator S-400, Technics SL-G700, Tv: TCL65X925, sluchátka: AKG K701, Beyerdynamic Lagoon, Kino: Arcam HDA AVR 11, centr+surr. Swans
johanx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 19. 2. 2021 13:29

Osobně mám také jen dobré zkušenosti s nákupy z druhé ruky. Asi můj nejlepší byl před lety, kdy (jak jsem pochopil ze situace) paní prodávala věci svého ex, na kterého byla velmi nazlobena. Ze slušnosti jsem se zeptal, zda si je prodejem opravdu jistá. Řekla, že je to hajzl a já jel domů s 22" CRT monitorem NEC za 1500 Kč (tehdy za cca 20K). Paní to prodávala jako TV na náhradní díly...
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 19. 2. 2021 16:03

Kuba4 píše:Musím taky napsat, že „normální“ je zaplatit předem.

např. na Bazoši nebo Sbazaru? to jako myslíš vážně??
Marantz 1060, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kuba4 19. 2. 2021 17:57

To asi úplně není běžné, myslím spíš ve světě, Ebay, Head-fi, Audiogon. Jen jsem chtěl naznačit, že je to vhodné, fér, a zvyšuje to důvěru v obchod. Na bazoši to taky běžně praktikuju.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 19. 2. 2021 18:30

Nick Cave píše:
Kuba4 píše:Musím taky napsat, že „normální“ je zaplatit předem.

např. na Bazoši nebo Sbazaru? to jako myslíš vážně??

No a jaký je rozdíl, když koupím na dobírku a vybalím cihlu místo zesilovače?
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ramones 19. 2. 2021 18:59

Asi nejsem "Čech".
Roky mi slouží hi-fi z různých koutů Evropy koupené z druhé ruky.
Do Vídně jsem si zajel, z Holandska nechal poslat.
Tak to mám i s auty. Nová pouze na firmu, pro sebe X let sloužící ojetinu v top stavu.
Za ušetřené peníze raději nakoupím nemovitosti :-)
S platbami před nebo po zatím žádný problém.
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba4 19. 2. 2021 19:09

Takový přístup je mi sympatický. Sekáč je o důvěře, racionalitě, ušetření, poznání. Podle mne to není risk, jak si mnozí myslí.
Kuba4
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 19. 2. 2021 19:36

tak levnější věci nakupuji na Allegru a Aliexpressu nebo na Aukru s platbou předem, vždycky všechno přišlo v pořádku, kromě jedné věci z Aliexpressu, a to mi vrátili peníze, ale dražší věci na Bazoši nebo Sbazaru bych asi předem neplatil, ani dobírkou, ono je nejlepší osobní vyzkoušení a převzetí, co se týče HiFi techniky a podobného dražšího zboží
Marantz 1060, Yamaha AVX-500, Marantz CD67, Harman/Kardon HD750, Kenwood GE- 7030, Cabasse MT32 Alderney, Focal JMLab Chorus 707
Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kuba4 20. 2. 2021 07:03

Spíš než na jakém tržišti nakupuješ záleží na konkrétním prodejci. Jeho historii, čím se zabývá, zkušenostech s ním. Pár zajímavých jsem vyvěsil na hififóru.

Mimochodem, co znamená levnější věci?
Kuba4
Mírně pokročilý