od zino333 29. 6. 2023 12:06
Priznávam, že ja vychádzam tiež práve z porovnania Spotify vs. Tidal. V minulosti som s príchodom PC éry začínal s CD. MP3 vtedy na mojej 486 sekali a dlho to štartovalo. Potom sa nejak roztrhlo vrece, zlepšil sa výpočtový výkon a MP3 hrali prim. Postupom času sa zvýšil môj záujem o hudbu a objavil sa FLAC. Pamätám si, že som mal snahu celú knižnicu dostať do FLAC. Je to roky dozadu, nemal som vtedy žiadnu extra zostavu a napriek tomu som chcel FLAC a nie MP3. V roku 2016 to ale zmenil Spotify. Zrazu som mal k dispozícii všetku hudbu na ktorú som si zmyslel a funkcia Discovery bola pre mňa Heuréka. Bol som kvôli tomu ochotný obetovať aj FLAC. Samozrejme, rozdiel bol jednoducho počuteľný, ale v aute mi to až tak nevadilo a doma som počúval menej. Lenže zasa ma hudba chytila viac a prišla slúchadlová mánia, kde tie rozdiely už boli výrazné. A tak prišiel Tidal, neskôr Roon. Oproti Spotify, veľmi výrazný rozdiel a na lepšej slúchadlovej zostave už Spotify nešlo počúvať. Teda išlo, ale nebolo to ono. Veď viete. Spotify by som zrušil dávno, ale za tie roky som si v ňom vybudoval playlisty s desiatkami hodín hudby a keďže sú to aj stovky skladieb, tak preklopiť to do Tidal som mal chvíľu snahu, ale po pár dňoch ma to prešlo a tak Spotify stále držím a počúvam ho v aute alebo cez TWS špunty pri športe. Doma ale hrá prim Tidal cez Roon.
U mňa je rozdiel medzi komprimovaným a bezstratovým formátom počuteľný celkom zreteľne. Dokonca aj tie rôzne testy mi vychádzali celkom jednoznačne. A to sa nepovažujem za človeka s extrémne dobrým sluchom. Mám odjazdené veľké množstvá kilometrov v aute, lietadlách a takmer 20 rokov trávim veľa času na strelniciach. Predpokladám teda, že sa to už na mojom sluchu muselo podpísať. No rozdiel medzi mp3 a lossless mi nerobí problém počuť.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2