Ten článek Tidal vs Spotify na hifion je jeden velký nesmysl. Tvrzení typu: "Použitím MQA standardu se však navýší šum v písni a rovněž se degraduje kvalita skladby jelikož se frekvence nad 20000 Hz promítají to slyšitelného pásma." prozrazují, že autor nemá v podstatě sebemenší technické povědomí vo co go.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
Vzhledem k tématu vlákna je podstatným faktem, že Tidal, Qobuz, Spotify, Deezer i Apple pracují prokazatelně až na několikaprocentní titulové výjimky se stejnými zdrojovými soubory audiodat. Jinými slovy, na stejné aparatuře bude po zavedení lossless u Apple i Spotify znít ten který titul zvukově stejně od jakéhokoliv poskytovatele online služby. Jestli dobře anebo špatně závisí na zdrojových, vydavateli dodaných souborech, v tom jsou online distributoři obsahu nevinně, co dostanou to pošlou.
Mám možnost přímého srovnání nejvyšších placených verzí Tidal (včetně hw MQA dekódování), Qobuz, Deezer, Spotify. Brzy přibude i Amazon HD a Apple. Poslechové rozdíly mezi stávajícími lossless/hi-res verzemi dtto. titulů/vydání jsou, pokud vůbec nějaké, podružné. Tím se výběr online služby může soustřediz na ovládací komfort, cenu, hw výbavu, atd.
Čeká nás ještě skvělejší streamová doba.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
O tom jsi ale nepsal a ted uz se jen vymlouvas, jako vzdy. Argumentacni logika nula. NAvic, pokud jsou pro tebe zvukove rozdily podruzne, nebo to proste neslysis, tvoje vec. Ale pak te to jaksi vylucuje z diskuze o zvukove kvalite jednotlivych sluzeb a formatu. Ja treba rozdil mezi MQA z Tidalu a stejnym masterem ve FLAC a CD kvalite (treba z Deezeru) slysim.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Mno, já se teda nechci do krve zase zhádat, ale Tidal a Qobuz rozhodně stejně nezní na jednom stejném titulu. Rozdíl ve zvuku je. Na druhou stranu rozdíly jsou celkem malé a stárnoucí uši, nebo méně kvalitní aparatura to nemusí odhalit. Ale sám preferuju Qobuz, už jen proto, že převodníku s HW podporou MQA jsem se zbavil.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020 LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
Zapomnel jsi jeste na usi, ty mame nastesti jine nez ty. Navic, pokud Tidal enkoduje nejake vydani do MQA, tak sice puvodni zdroj stejny byt muze, ale streamovat uz budes neco jineho, upraveneho - viz link co daval LUK. Takze opet nemas pravdu.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
To blahopřeju! Já jsem měl rozhodně před dvaceti léty uši v o dost lepší kondici jak dnes. Ale to ostatně 90% z nás.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020 LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
introvert píše:Ovšem Tidal mnoho skladeb nabízí současně ve verzi HiFi i Master. Co jsem zatím zběžně vypozoroval, ty Master jsou tišší, a mají méně výraznou dynamiku, než HiFi verze téže skladby. Na MQA necertifikované sestavě.
S tym som sa nestretol pokial pochadzala nahravka z rovnakeho masteru. Tu je napriklad porovnanie albumov Diana Krall - Turn Up The Quiet. Flac (16/44.1) a MQA (24/48) z Tidalu a tie suboru maju rovnaku dynamiku a hraju tiez rovnako.
Rozdiel som pocul len vtedy, ked nechali vo Flacu na Tidale povodnu nahravku a ako MQA pridali iny remaster. Tam je samozrejme rozdiel pocut, u mna skor u MQA k horsiemu, lebo vacsinou starsie nahravky menia za novsie, pre mna vacsinou "sprznene" remastery
Co sa tyka Tidalu vs zvysok streamovacich sluzieb, je mi to v podstate jedno. ktoru budem pocuvat, pokial sa podari sluzbu integrovat do Roonu a UAPP. Co sa tyka Deezeru a ostatnych, nadej na integraciu dali tvorcovia Audirvana Studia, ale ako ho teraz testujem, chyba mi tam velmi nieco podobne ako Roon Radio, takze asi prechadzat nebudem. Aj ked moznost pouzitia VST pluginov s mojimi korekciami na repro a sluchadla je lakava...
A co s tyka MQA, k prvemu videu od GoldenSounds pribudlo po reakcii od MQA aj druhe
Tak jsem se snažil najít skladbu, na které by to bylo dobře poznat, a kupodivu se mi to nepodařilo. Nedokázal jsem ve svých nedávno vytvořených playlistech najít žádnou skladbu, u které by byly k dispozici obě verze (HiFi, Master). Přestože, když jsem ty playlisty vytvářel, měl jsem dojem, že jde o častý jev .. A máš pravdu, ze u té Diany Krall to zní stejně. Pro mě ovšem značně nudně.
Jestli nedošlo k nějakým změnám. V playlistech každou chvíli něco nehraje, jestli třeba neměnili verze alb. Protože já bych dal taky ruku do ohně za to, že loni hrály některé klasické flacy líp jak MQA a dneska je to stejný. Jinak já jsem asi strašný barbar, ale já Dianu snesu akorát na obrázku, ta hudba je pro mě fakt nestravitelná.