Přibližně na konci roku 2017 jsem se stal nadšeným uživatelem aplikace Roon, o které se již léta hovoří jako o nejlepším hudebním přehrávači pro PC či Mac. Disponuje intutitivním uživatelským prostředím, má nadstandardní možnosti v oblasti DSP, co se tagování týče, vše obstará za uživatele a v neposlední řadě nabídne lepší zvuk než kdejaký jiný přehrávač.
Roon jsem používal na MacBooku Pro, konkrétně na dvou různých třinácti palcových verzích. Nejdříve na modelu Late 2016 a poté Mid 2018. Takže se nejednalo o žádná ořezávátka v oblasti výkonu. Co se ale nestalo. Po upgradu Roonu na verzi 1.6 na začátku roku 2019, začala tato apka obrovským způsobem vytěžovat procesor i grafiku. Jakmile jsem ji zapnul, Mac sputil větrák a po chvíli to vypadalo, že se snad vznese do vzduchu a někam odletí. Problém jsem cca měsíc řešil s podporou, ale bez výsledku. Tak jsem velmi naštvaný (a to je hodně mírně řečeno, protože vlastním doživotní licenci!!! ) konvertoval k Audirvaně, která sice nedisponovala/nedisponuje takovými funkcemi jako Roon, ale čistě z hlediska zvuku nabídla/nabídne trošku větší transparentnost. Další možnou výhodou je, že uživateli necpe vlastní tagování alb a nechává to čistě v jeho režii. Sám jsem toho do sytosti využil. (Tato možnost je samozřejmě i v Roonu, ale musíte s ním chvíli bojovat. )
V průběhu času jsem se opakovaně zkoušel k Roonu vrátit, ale i další verze 1.7 neúměrným způsobem žrala baterii Macu (v té době jsem měl druhou generaci Air s retina displejem), tak jsem nadále setrvával u Audirvany a alespoň se utěšoval tím maličko transparentnějším zvukem. Dokonce jsem přešel na novou verzi Audirvana Studio a zaplatil si roční licenci.
Co se ale před cca měsícem nestalo!!! Po dílčím upgradu Audirvany začalo docházet k nahodilému „klipování“ při přehrávání DSD. Přehrávač dokonce přestal při přehrávání nahrávek v tomto formátu zobrazovat čas a posuvník. Tak jsem absolvoval nekonečný kolotoč s podporou Audirvany a samozřejmě bez výsledku.
A na co jsem si nevzpomněl. Že už jsem delší dobu nezkoušel Roon, ostatně během té doby vyšla nová verze 1.8. A světe div se, na mém aktuálním MacBooku Air s M1 čipem běží jak po másle! Nadměrné vytěžování procesoru a grafiky je fuč. Tak jsem pro změnu dal kopačky Audirvaně a vrátil se k Roonu, který nyní funguje z mého pohledu na 100%. Otázkou zůstává, jak dlouho mu to vydrží.
Tato vlákno zakládám s tím, že budu rád za jakékoli Vaše postřehy a zkušenosti, ať už pozitivní či negativní, s těmito aplikacemi. Myslím, že nejen mě zajímá, které z těchto dvou dáváte přednost a proč. Sám toho mám ještě dost co říct. Výše uvedné je takový první nástřel a shrnutí toho pro mě nejpodstatnějšího.
A samozřejmě, pokud někdo používá úplně jinou aplikaci a má s ní lepší zkušenost než s Roonem či Audirvanou, všechny jeho poznatky a zkušenosti budou též vřele vítány!