Kde sháníte kvalitní nahrávky?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Becis 27. 11. 2023 19:39

Ahoj,

už jsem do svého audia investoval dostatečné peníze na to, abych si přestal kazit zvuk nekvalitní nahrávkou a tak jsem se snažil sehnat něco kvalitnějšího, ale poměrně rychle jsem narazil na to, že vlastně nevím kde zhrávky sehnat či zakoupit.

Jako studnu všeho vědění používám:
https://dr.loudness-war.info/

No a když např. použiji svoji oblíbenou kapelu Rolling Stones a jejich poslední album Hackney Diamonds, tak zjistím že exostují pouze dvě kvalitní nahrávky:

https://dr.loudness-war.info/?artist=&album=Hackney+Diamonds

Hackney Diamonds (Black LP/ Czech)
Hackney Diamonds (Blu-ray - Dolby Atmos - 24 Bit / 48 kHz)

a když zkusím zadat cokoliv z toho do Googlu, tak většinou nic z toho nikdy nenajdu. Jak by jste tedy sháněli nahrávky vy?
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 27. 11. 2023 20:22

Jak že na googlu nic nenajdeš?:
LP:
https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... yl/?icid=4
Blu-ray:
https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... d-blu-ray/

A nejlepší přítel hifisty je https://www.discogs.com/ tam seženeš prakticky jakýkoli vydání jakýhokoli alba.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nick Cave 27. 11. 2023 20:24

Nick Cave
Moderátor

Odeslat příspěvekod Kamasu 27. 11. 2023 20:37

To není pravda. Tohle do jistý míry platívalo kdysi, v 70., 80. a na začátku 90. let (a šlo hlavně o LP desky), ale ani tehdy to nebyla pravda ve všech případech. A dneska už se to vůbec nedá říct, protože Japonský verze cca od tý poloviny 90. let jsou zasažený Loudness War úplně stejně jako jakýkoli jiný vydání alb.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 27. 11. 2023 21:43

Jasně díky, zapomněl jsem do originálního příspěvku napsat, že se mi jedná primárně o digitální verze těchto alb.

A jak jsi třeba poznal že tenhle vinyl:
https://www.musicrecords.cz/catalogue/h ... yl/?icid=4

je opravdu ten správný a dobrý?
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 27. 11. 2023 22:14

Mluvil jsi o Blu-ray a verzi alba v Dolby Atmos ve 24 Bit/48 kHz, která na něm je a Blu-Ray je digitální nosič tudíž na něm máš digitální verzi tohohle alba.
Jestli ti jde o pirátění digitálních kopií těchhle nosičů odněkud z webu, tak tohle fórum není warez. :pozor

A jak jsem poznal, že tenhle konkrétní vinyl je ten správnej a dobrej? Tohle album je novinka, vyšlo na vinylu jen v jednom masteru (byť v různejch zemích, v různých barvách vinylu, nebo s různýma verzema obalu atd.), takže to nepoznat jaksi nejde. Navíc v tom odkazu na Musicrecords máš EAN: 0602455464552 a v tom záznamu v databázi DR je uvedenej Barcode: 602455464552. To sice nemusí bejt směrodatný, ale v případě novinky, kdy právě zatím vyšel na LP jen jeden master, to říká dost.
Je to tahle:
https://www.discogs.com/release/2851880 ... AxODg3NDY4
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 27. 11. 2023 22:30

Super díky, rozhodně jsem nemyslel žádné warez. Jen prostě v dnešní době upřednostňuji koupit album v digitální podobě, protože dnes už nemám Blu-Ray disk ani kam strčit.

Prostě jsem si to představoval tak, že si vyberu album a jeho vydání v dobré kvalitě, zaplatím, stáhnu si .flac soubory k sobě do PC odkud si ho budu vesele pouštět do aleluja :)

Což když už bylo album vydáno jednou v digitální podobě, tak by přece mělo být možné?
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod Kamasu 27. 11. 2023 23:15

Ne to by nemělo. Že nějaká verze alba vyšla v nějakej digitální podobě na nějakým nosiči (CD, SACD, Blu-ray, DVD-A atd.....) neznamená, že je možný to co je na tom nosiči jen tak prodávat bez toho nosiče jen v podobě samostaných dat. To vydavatel/majitel práv na to daný vydání alba musí dát tu danou verzi do prodeje v podobě digitálních souborů bez fyzickýho nosiče, pokud to ale neudělá, tak se to tak prodávat nesmí. To majitel práv určuje co a v jakej podobě se bude distribuovat a prodávat, když něco vydá jen na nějakým fyzickým nosiči a v podobě samostaných digitálních souborů bez fyzickýho nosiče ne, tak to prostě v prodeji bude jen na tom nosiči. Tečka. Pokud nějaká verze či nějaký vydání alba vyjde jen a pouze na nějakým fyzickým nosiči, tak legálně koupit v podobě digitálních souborů bez fyzickýho nosiče tu verzi nelze, ledaže by to vydavatel třeba po nějakým čase vydal jako FLAC bez nosiče.

Například to album Hackney Diamonds vyšlo v podobě digitálních souborů bez fyzickýho nosiče ve stereu v Hi-Res 24/96:
https://dr.loudness-war.info/album/view/203527
To si klidně koupit a stáhnout jako FLAC soubory bez fyzickýho nosiče můžeš (a na tom Blu-ray je tahle verze taky, spolu s tím Atmosem). Pokud chceš ale tu kvalitní verzi v Atmos, tak ta vyšla jen na Blu-ray nebo na některejch streamovcích službách (přinejmenším na tidalu), ale tam je jen ve ztrátovej osekanej verzi v Dolby Digital Plus, na Blu-ray je to v plnohodnotnej verzi vbezztrátovým Dolby TrueHD.

Takhle jak si to představuješ to nefunguje a kvůli marketingu, prodejům atd. a zejména kvůli autorskejm právům, fungovat nemůže. Na fyzických nosičích vyšly mnohý alba v průběhu let v mnoha a mnoha a mnoha vydáních a verzích, ale v podobě digitálních souborů bez fyzickejch nosičů (typicky FLAC) se dá na webu koupit jen malej zlomek z těchhle vydání/masterů/remasterů. A většina těch zvukově kvalitních vydání/verzí/masterů/remasterů alb se právě dá koupit jen na těch nosičích. A mnohý z nich dokonce už jen z druhý ruky, protože na pultech obchodů už samozřejmě mnohdy i celý desítky let nejsou.

A že nemáš kam Blu-ray disk strčit? No, když dneska chceme poslouchat hudbu kvalitně, tak musíme bejt přizpůsobivý a musíme mít možnost přehrát co nejvíc druhů fyzickejch nosičů (LP, SACD, Blu-Ray, DVD-A.....) abychom se nemuseli omezovat a mohli jsme si pokud možno vždy vybrat a sehnat ta zvukově nejlepší vydání alb.
Blu-ray se ale stejně jako CD dá nagrabovat do PC a pak můžeš přehrávat ty nagrabovaný soubory, takže to není žádnej velkej problém.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 28. 11. 2023 00:05

Kamasu píše:A nejlepší přítel hifisty je https://www.discogs.com/ tam seženeš prakticky jakýkoli vydání jakýhokoli alba.

Zejména, když jiný nejlepší přítel hifisty, ulozto.cz, od prosince přestává poskytovat možnost stahování souborů uložených jinými uživateli. 8-D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 28. 11. 2023 00:33

Nevím o tom, že by se na uložto dal koupit nějakej nosič, takže to, narozdíl od discogs, nemůže bejt nejlepší přítel hifisty. Discogs je databáze jednotlivých vydání hudebních alb a legální obchodní server s nosičema, ulozto je z většiny pirátskej web, kde se nelegálně sdílí a šíří neidentifikovatelný digitální kopie kdečeho. Opět, tohle fórum není warez, držme se legální distribuce a legálních nákupů.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 28. 11. 2023 07:41

Oukej díky za obsáhlý příspěvěk s vysvětlením.

Přijde mi lehce "komické" že na konci roku 2023, kdy lidé řeší jestli je lepší kabel za 40 či 50 tisíc, jeslti má smysl kupovat síťový filt, cloudové společnosti vydělávají miliardy dolarů, umělá inteligence je nastartovaná jako nikdy víc, tak pořád musíme kupovat kvalitní hudbu na fyzických nasičích.

No ale asi se s tím budu msuet smířit :D
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 28. 11. 2023 08:12

Becis: kvalitní hudbu nemusíme kupovat na fyzických nosičích. Jde o to, jak kvalitní hudbu chceš, a co posloucháš. Klasická hudba je kupříkladu k dispozici většinou ve vynikající kvalitě i streamovaná.

Kamasu: já přece warez, ani jeho šíření, neměl na mysli - nejsem žádný Pirát. 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 28. 11. 2023 08:27

Becis:
Já na tom nic komickýho nevidím, není na tom nic zlváštního. Já vím, že dnešní moderní pohled na věc je nevlastnit a nemít nic (nebo alespoň za každou cenu co nejmíň) ve fyzickej podobě, ale ono je to jako se vším, všechno má svoje meze a že je něco moderní, nebo že to tak spousty lidí chtějí a vyžadujou to, ještě neznamená, že je to to nejlepší a kvalitní.

Mně přijde komický když narážím na lidi (a že na takový lidi narážím každou chvíli) kteří "řeší jestli je lepší kabel za 40 či 50 tisíc", a/nebo utrácí statisícový částky za aparatury, ať už sluchátkový nebo s repro, řeší jestli "hrajou líp" podložky pod reprosoustavy za 15 000,- či 20 000,- atp., ale když se jich člověk zeptá na zvukovou kvalitu nahrávek/vydání alb, tak pořádně neví o čem je řeč a začnou mluvit o vzorkovacích frekvencích a bitovejch hloubkách a tidalu, qobuzu atd., ale že to je něco úplně jinýho než na co jsem se ptal, když jsem řekl "zvuková kvalita nahrávek a vydání alb," to takovýhle lidi mnohdy nechtějí pochopit a často ani slyšet.

Introvert:
Jo, ale klasická hudba je taky jediná výjimka kterou Loudness War téměř nezasáhla. Pokud ale člověk poslouchá mainstreamový žánry (rock, metal, pop, elektroniku....) tak tam zkrátka platí co říkám, v mainstreamových žánrech se naprostá většina těch zvukově kvalitních vydání alb jinak než na fyzických nosičích sehnat nedá.

A Já neříkám, že jsi pirát, ale tys přišel s tím, že "jiný nejlepší přítel hfisty" je nějakej v podstatě warezovej server kterej mnozí využívají k šíření upirátěnejch digitálních kopií kdečeho. Proto říkám držme se oficiální distribuce.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 28. 11. 2023 09:21

No a přesně v tom stavu jsem já. Utratil jsem za aparaturu zlomek toho co jiní, ale přijde mi že jakékoliv zlepšení už je podníceno kvalitou nahrávky.

Jako repro mám aktuálně Focal Aria 906

Koukám že se asi fyzickým nosičům nevyhnu. Nicméně určitě doma nechci gramofon a ještě k tomu blu ray přehrávač. Co z vaší zkušenosti doporučíte?

Věnovat se raději vinylu a nebo pořídit Blu-ray přehrávač?
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 28. 11. 2023 09:22

Kamasu píše:A Já neříkám, že jsi pirát, ale tys přišel s tím, že "jiný nejlepší přítel hfisty" je nějakej v podstatě warezovej server kterej mnozí využívají k šíření upirátěnejch digitálních kopií kdečeho.

Předpokládám, že mnozí už znají můj jemný humor, a pochopili, že jsem to nemyslel doslova. :-)
Naposledy upravil introvert dne 28. 11. 2023 09:51, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Další stránka