Becis píše:No a přesně v tom stavu jsem já. Utratil jsem za aparaturu zlomek toho co jiní, ale přijde mi že jakékoliv zlepšení už je podníceno kvalitou nahrávky.
Jo, nahrávky jsou logicky základní stavební kámen kvalitního poslechu hudby, to na nich to všechno stojí, až na nich stojí jakákoli poslechová aparatura. Jakákoli aparatura zahraje jen tak kvalitně jak jí to dovolí právě přehrávaná nahrávka. Mizerná nahrávka bude i ze špičkových drahých repro hrát pořád mizerně.
Becis píše:Jako repro mám aktuálně Focal Aria 906
A co máš k nim? Zesilovač, subwoofer.....
Becis píše:Koukám že se asi fyzickým nosičům nevyhnu.
Pokud opravdu chceš kvalitní poslech hudby, tak se nosičům opravdu nevyhneš. Ano, sice jak říká martas38 se dá spousta hudby kupovat online v podobě bez fyzických nosičů (dnes často Hi-Res), ale ve většině případů se právě nejedná o ta zvukově kvalitní vydání alb. V případě mainstreamu se takhle dají kupovat většinou jen ty poslední/současný remastery, který jsou právě ve většině případů zvukově zmršený (samozřejmě se najdou výjimky a dají se koupit zvukově kvalitní Hi-Resy, ale bohužel jich zas tak moc není, ani zdaleka jich není tolik kolik by si hifista přál). A hudba vydavatelství jako je 2L, Chesky Records (zrovna nahrávky Chesky Records tedy ale taky mnohdy nějakou závratnou zvukovou kvalitou neoplývají) atd. je zase dost úzce žánrově zaměřená a jejich hudební knihovna taky není nijak velká, takže to nám prakticky nepomůže. A v případě novodobých mainstreamových alb prvně vydaných po roce 2000 jsou zase často zvukově nejlepší vydání na LP deskách a ty samozřejmě koupit online v podobě bez těch fyzickejch nosičů už jaksi vůbec nelze, že jo.
Becis píše:Nicméně určitě doma nechci gramofon a ještě k tomu blu ray přehrávač. Co z vaší zkušenosti doporučíte?
Věnovat se raději vinylu a nebo pořídit Blu-ray přehrávač?
Tak to je snad přece i logický co vybrat. Pokud vybíráš jen mezi gramofonem a Blu-ray přehrávačem, tak rozhodně Blu-ray přehrávač, s gramofonem a LP deskama to není jednoduchý (zvlášť do začátku) a ani nejlevnější a navíc gramofon přehraje jen ty LP, kdežto když vybereš správnej Blu-ray přehrávač tak ten přehraje CD, BD, SACD i DVD-A, takže máš takový vše v jednom. Druhá věc je pak samozřejmě kvalita, dedikovanej CD/SACD přehrávač bude nejspíš hrát tu hudbu líp, ale do začátku bude asi slušnej BD přehrávač stačit. Jen pozor na to, že pokud nemáš AVR, ale stereo zesilovač, tak Blu-ray přehrávače neumí posílat DSD signál z SACD přes jiný digitální výstupy než přes HDMI.
Kuba4 píše:Je to tak, nej přítel hifisty je
https://www.discogs.com/LUK je znalec, rád bych se zeptal jestli nějak filtruje alba na discogs podle váženého ratingu? Tedy podle hodnocení v souvislosti s počtem voličů (hodnotitelů).
Obecně, existují nějaké softy třetích stran pro práci s databází discogs?
Ne, na hodnocení/rating na discogs nekoukám vůbec, to není hodnocení zvukový kvality těch jendotlivých vydání alb a Já vybírám v první řadě právě podle zvukový kvality, ne podle nějakýho bůhví na čem založeným hodnocení jiných.
A jestli existujou nějaký aplikace na práci s discogs se přiznám, že ani nevím, nikdy jsem po tom nepátral. Jestli si dobře vybavuju, tak myslím, že byla/je nějaká discogs aplikace pro android a asi i iOS, ale víc nevím. Používám prostě jen klasicky jejich web přes internetovej prohlížeč.