Ako spravne zladiť 4 subwoofery

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jito 12. 1. 2025 20:03

Když vidím to rozmístění, tak poslech sterea musí být zážitek.
Ty jsi se prostě rozhodl, že tam to 105.10.12 kino musíš nacpat za každou cenu...
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod Wallcott 12. 1. 2025 21:18

Neviem ci to tu rozoberat toto je len vlakno pre ludi co ich zaujima ako sa da vyladit viac subov v beznom panelaku.

Myslim ze je to standardne rozmiestnenie ako vo vacsine beznych obyvaciek kde je aspon zakladne 5.1 domace kino. Vsetky base repro su vyske hlavy az na center ten je nakloneny dohora. Atmos su natocene smerom na hlavne miesto a suby su skoro ideal podla dolby spec by mali byt v 4 rohoch ja mam len zadne v rohoch predne bohuzial nie.

Zacinal som klasicky 5.1. S rozsirenim atmos obsahu som skusil 5.1.2, neskor po dlhsom studovai som chcel dostat pohyb aj do hornej vrstvy a tak presiel na 5.1.4. Potom som skusil pridat druhy sub a kedze v mojom priestore to bol obrovsky upgrade oproti jednemu bola uz len otazka casu kedy pribudnu dalsie. Posledny upgrade bol rozsirenie atmos na 6 repro ano toto uz bol maly rozdiel ale ked to avr podporuje skoda to nevyuzit no a samozrejme bassshakre to je hlavne v panelaku super vec. Cize asi tak v skratke medzi tym samozrejme prebieha stale vymena a upgrade subov a stale meranie a kalibrovanie co asi vacsina z vas nerobi :)
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jito 13. 1. 2025 17:01

Většina z nás opravdu nemá potřebu mít 4 suby :mrgreen:
A umístění podle Dolby má vypadat takto:
https://www.dolby.com/siteassets/techno ... 8_r3.1.pdf
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod Wallcott 13. 1. 2025 20:01

Jasne ved kazdy nech si zariadi ako sam chce neodsudzujem ani soundbar, ani pc repro :) Ja som kupoval avr so 4 nezavyslimi sub vystupmi s tym ze som vedel ze budem chciet multisub zostavu.

Btw: tam dolby nepopisuje multisub riesenie skor odbornejsie fora som studoval ale v skratke pri obdlzbikovej miestnosti a 4 suboch je najlepsie ich umiestnit v rohoch https://www.audioholics.com/subwoofer-s ... ibration-1
Pri dvoch je to ine, pri inom tvare miestnosti zase ine, atd...
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Wallcott 15. 1. 2025 17:01

Dnes som bol u kamosa byva v rodinnom dome, obyvacka 6.5x6.5m cize cca 40m2 ma 5.1 zostavu a chcel ju vyladit tak som prisiel na prve pocutie to hralo celkom slusne tak som to zmeral a riadna bieda, tak som skusal ladit toto je vysledok a dokaz ze jeden sub ani vo velkom priestore zdanlivo idealne umiestneny nebude hrat idealne.
Tien dva prepady su vplyvom miestnosti s tym clovek nic nespravy ani fazou ci delayom iba ak premiestnit sub alebo gauc.
Merane pri max spl pred kompresiou s 80hz crosoverom.
Jeho som meral len od 20hz kedze Qacoustic Q12B je zbytocne trapit pod 20hz.
Meral som to potom aj so stlpmy ale nejdem sem davat 10 grafov.
Pre porovnanie moje 4 v tej "otrasnej" malej panelakovej obyvacke.

Obrázek
Wallcott
Mírně pokročilý

Předchozí stránka