Vdaka za komenty. Ano pri 5.1 by mali byt surroundy idealne 110° cize mierne za gaucom pri 7.1 surroundy 90° a zadne 120-130°. Avsak staci si pozriet svetove fora kde sa aj prezentuju realne domace kina a vela z nich kvoli priestorom ma gauc pri zadnej stene. Hold nie kazdy ma moznost aspon 1m priestoru za gaucom. Preto vymysleli mudre avr kde sa daju nastavit v zostave 5.x.x surroundy ako side surround a procesor do nich mixuje aj zadne kanaly a snazi imitovat priestor vzadu, iste nie je to idealne ako ked su repro fyzicky vzadu. Niekto si dava bipolarne zadne kanaly na stenu aj ked ma gauc pri stene, to sa zas mne nepaci aj ked to moze v urcitych pripadoch fungovat.
O subwooferoch sa bavit nemusime lebo tie su prakticky na idealnom mieste, zadne rohy miestnosti su uplne najcastejsie umiestnenie pri styroch a predne sa davaju bud tiez do rohov alebo ako mam ja z vnutornej strany prednych stlpov, len treba brat do uvahy mozny +6db vplyv miestnosti pri umiestneni v rohu ale po spravnej kalibracii to nie je problem, co mam ja podlozene rovnonernym grafom.
Jedine predne FR a FL by idealne mali byt aspon 30cm od steny. Avsak kedze hraju len basy nad crossoverom az tak to nevadi, vysky a stredy su kalibrovane off axis.
Ale som rad za diskusiu, kazdeho z vas respektujem a nemam nic proti

rad by som videl aj vase setupy, ak tu mate temu sorry, kludne mi hodte link pre inspiraciu.