TV drzak do zdi a nosnost, stara cihla, riziko padu?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ripper6 3. 3. 2024 23:18

Koupil jsem TV, ktera ma sama bez podstavce 32kg.
Firma co prijela, rekla, ze dum v centru mesta, ma starou zed, ze je to stara cihla, ktera se tzv droli.
Ze TV mi pridelat muze, ale ten drzak co jsem vybral, nesmim vysouvat max 20 - 30cm.
Tloustka te zdi je cca 13cm.
Vruty do zdi tak meli 12cm. Lehce dva to protvrtalo na druhou stranu, ne uplne ale praskla omitka. Proste ty dva jako kdyz to vylezlo, mozna jen spicka toho nevim.

Napsal do papiru: "spatna zed, nedoporucujeme vytahovat TV".
Vysvetlil me, ze jak bych to vysunul treba 50cm, je to pak jednou takova vaha! Tedy ne 32kg ale treba 60kg!
Ze ta TV je proste moc tezka.

Muj dotaz je zde na znale, hrozi pad TV, kdyz je tedy od zdi tech 30cm, kdy mi to takto nechali?
Jake je riziko, ze mi casem treba ty srouby postupne ze zdi povylezou? Hrozi to?
I kdyz s tim nebudu hybat.

pozn. drzak je kvalitni, hromada propadnych kusu a ma sam udanou nosnost az 70kg.

-- 4. 3. 2024 00:02 --

Ted jsem se docetl, je mozne ze by tuto vec u stare cihly resila chemicka kotva?
Proc to ta montazni firma nedela a radsi poradi nevysouvat?
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rmann 4. 3. 2024 14:29

mám 24kg televizi na takové příčce ve staré cihle, drží to 6 vrutů... a vysouvací držák bych na to taky nedal. Buď přímo na zeď a nebo koupit TV stolek a položit na něj.
Chemická kotva ti nevyřeší to, že se ti pod vahou rozjedou na staré maltě ty cihly a nevyvrátí se ti půl zdi.
Rmann
Junior

Odeslat příspěvekod tajnik 4. 3. 2024 16:36

ripper6 píše:Ted jsem se docetl, je mozne ze by tuto vec u stare cihly resila chemicka kotva?
Proc to ta montazni firma nedela a radsi poradi nevysouvat?

Na druhé straně zdi, kam, jak to vypadá, máš přístup, odsekat omítku, na cihlu dát na výšku (ne vodorovně) ploché pásy železa aspoň přes tři řady, s dírami pro šrouby, místo vrutů šrouby skrz, opravit omítku.
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 4. 3. 2024 20:34

Máme na 15cm kantce z dutých cihel ve staré bytovce už asi 15 let metrákový bojler na kotvách a nic se nevyvrací. Nebál bych se toho. 65" OLED vážící cca těch 30kg nám takto drží na šesti šroubech jen v hmoždinkách úplně v pohodě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 5. 3. 2024 20:23

martas38: dekuji moc, nasel jsem sikovneho cloveka, tvrdi mi ze opravdu to problem neni, jen tam da to chemicke kotveni a ze mohu mit klidne TV vysunutou 50cm :)

Rekl ze to dela 20 let a nikdy zadna TV nespadla a dela i nejakou sluzbu pro znamou firmu.

Jeste mu chci navrhnout - zminit tzv puncosku, ze to lidi psali ze chemicka kotva + puncoska.
Uplne na druhe strane neco sekat to uz asi ne, to v byte nemohu.

Rekl ze mi na to da zaruku a zaruci se za to ze TV nespadne a ze tyhle ruzne firmy co jezdi, vesi 10 TV / den a kaslou na to. Takze prej mi to predela :)
Jen teda jeste jednou zaplatim praci a poradil me jiny kvalitnejsi drzak.
Mohu teda jen doufat.

-- 5. 3. 2024 20:36 --

Rmann píše:Chemická kotva ti nevyřeší to, že se ti pod vahou rozjedou na staré maltě ty cihly a nevyvrátí se ti půl zdi.

Tak toto jsem zatim nikde nenasel, zatim jen ze dali klidne na to 50litru bojler a nebo kuchyn a pohoda :-))
A jinak byse s tim nic nedelalo, tedy vysunute to zustane treba 40 - 50cm ale porad a stale stejne. Ano mohu v nejhorsim jeste TV zkusit podeprit nejakyma gumovyma sloupkama, kdyby se mi to nezdalo. Hadam ze by to hned nespadlo, muselo by byt videt ze treba praska omitka, nekde vypadava sroub ci se neco deje :-)
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 10:12

Pokud bude hmoždinka držet ve zdi jak má, tak osmička vrut udrží i tebe, pokud se na něj pověsíš. Pokud tomu nevěříš, kup si lepidlo na kotvy a hmoždinky vlep. Ale spíš bych doporučoval, jak sám píšeš, nechat to udělat někoho, kdo to dělá, ten ti okamžitě řekne, jestli to spadne nebo ne. Ale 30kg opravdu není žádná hmotnost. Nám drží na duté kantce kuchyň a ten bojler. Pravda ten bojler je řešen tak, že na druhé straně jsou železné pásy. Ale on ten bojler prázdný váží sám o sobě 30kg, plus voda v něm, takže je to přes metrák.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 6. 3. 2024 10:39

Nj, ale tady je jádro pudla stav té zdi, na kterou to chce věšet, sám ripper píše, že se drolí. Mně takhle kdysi věšel bojler do staré kamenné zdi, kde se zrovna trefili do velkého kusu malty a napoprvé se po napuštění bojler naklonil, protože to ta malta prostě neudržela. Pak jsme to pořešili chemickou kotvou a ok, ale to je metr silná zeď.
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 10:57

eviljack: Pokud je ta zeď ve stavu, že by neudržela TV, tak by ten dům patrně statik dávno vystěhoval...
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 6. 3. 2024 12:15

Je to příčka, se statikou domu to nemá nic společného.
Nerozum bylo vrtat ji v podstatě skrz, ideální je max. do 2/3 tloušťky a používat kvalitní plastové hmoždinky nebo kotvy, třeba i ty chemické.
např.
https://www.fischer-cz.cz/cs-cz/product ... -plus-8x65
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 6. 3. 2024 12:20

Tak určitě to je příčka, která není nosná, takže z pohledu statiky to není nějak podstatné.
Bez znalosti skutečného stavu zdi těžko radit. Ona by bez vysunutí určitě unesla i mnohem více, ale tam jde spíše o namáhání na "střih", kdežto při vysunutí tam bude vznikat páka, která bude tahat horní hmoždinky ven. Možná, pokud je ten stav zdi opravdu bídný, by stálo za to vyvrtat díry pro hmoždinky, napustit je zpevňující hloubkovou penetrací (co jsem slyšel, tak to umí divy), pak chemickou kotvu a buď závitové tyče nebo hmoždinky. Ty punčochy jsou určené do dutých cihel, aby kotva neustále neutíkala.
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod ripper6 6. 3. 2024 13:33

JarinV: jeste se zeptam, kdybych dejme tomu natrefil na cloveka, co by to dejme tomu dobre udelal, ale presto by to casem pracovalo, tak asi nevypadne hned cela zed? :)

Videl bych treba nejake praskliny u drzaku, praskajici omitku? :)
Preci jen nekdy v case, se tu a tam clovek podiva, jelikoz i za tu TV sem tam lezu.

U pripadne podpery, pomohlo by to, kdybych udelal sloupek, tedy na kazdy roh TV pak dal tyto gumove nozicky a mel to jako sloupek? :D Priklad po 5ks na sebe, tim by byl sloupek a jako podpera
https://www.zbozi.cz/nabidka/50fa010030 ... 1c84c8311/
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 6. 3. 2024 13:50

Ta síla se rozloží po celé ploše té přišroubované části. Žáci prvních ročníků strojních a stavebních průmyslovek něco takovýho byli určitě nuceni počítat. Cihla je poměrně pevná, dá to docela fušku zbourat kus zdi jen kladivem a majzlíkem.A jak píšeš, asi by to začalo napřed praskat. Podle mě fakt stačí dát festovní šrouby do hmoždinek na lepidlo na kotvy. Měl jsem takhle kdysi poličky, kdy to byl opravdu vetknutý nosník, čili hodně velká páka a když se to ženě po čase znelíbilo, tak se to vysekávalo i s kusy cihel.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 6. 3. 2024 14:06

Nechci malovat čerta na zeď, ale kdyby bylo nejhůř, udělal bych před tou příčkou jednoduchou sádrokartonovou stěnu s ukotvením do stropu a do podlahy, vyztužil dvěma příčnými nosníky, na které bych přišrouboval TV držák, kabely schoval dovnitř, z boku přidal efektní LEDky a unese to i slona.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ripper6 6. 3. 2024 14:14

Diky moc :)

tombas: to uz jsou moc stavebni prace, takze toto urcite ne :)
Budu tedy duverovat tomu cloveku, co to udela a dle info to umi.
Rekl zaruku ze na praci da, ze se za to klidne zaruci. Otazka je co si pak na nekom co pracuje na ICO jako soukroma osoba vzit, ale to je asi uz jina.
ripper6
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 6. 3. 2024 14:37

martas38 píše:Ta síla se rozloží po celé ploše té přišroubované části. Žáci prvních ročníků strojních a stavebních průmyslovek něco takovýho byli určitě nuceni počítat. Cihla je poměrně pevná, dá to docela fušku zbourat kus zdi jen kladivem a majzlíkem.A jak píšeš, asi by to začalo napřed praskat. Podle mě fakt stačí dát festovní šrouby do hmoždinek na lepidlo na kotvy. Měl jsem takhle kdysi poličky, kdy to byl opravdu vetknutý nosník, čili hodně velká páka a když se to ženě po čase znelíbilo, tak se to vysekávalo i s kusy cihel.

Poličku nikdo nenatáčí sem tam a nezatěžuje ji vahou 30kg více než půl metru od zdi, takže pojmy jako páka, vektor, síla, tam nehrají takovou roli. Pokud někdo, kdo to má jako profesi, na místě byl a do té konkrétní stěny vrtal řekne, že celá ta zeď je pro tento účel problematická, riziková, asi bych dal spíš na něj 8-) .
tajnik
Mírně pokročilý

Další stránka