Bluetooth 4.2 (SBC) vs. RCA kabel - poznám rozdíl?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ondrej1070 21. 4. 2024 11:33

Zdravím, mám repro Edifier R2000DB a gramofon Sony PS-LX310BT.
Gramofon mi nedosáhne RCA kabelem k reproduktoru, tak jsem je propojil přes Bluetooth.
Možná si to jen namlouvám, ale přijde mi, že zvuk není natolik detailní jako byl přes kabel. Nejsem ale audiofil a vím, že repro nic moc, je možné, abych to poznal?

Reproduktory mají Bluetooth 5.1 a podporují SBC.
Gramofon má Bluetooth 4.2 a podporuje SBC a aptX.

Co koukám do specifikací kodeku SBC, nejsem z toho moc moudrý, jak by šel přenos srovnat např. s 320kbps MP3?
ondrej1070
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 21. 4. 2024 12:32

SBC je základní a nejhorší BT kodek, je to silně ztrátovej kodek, takže ano je to slyšitelně horší přenos než propojení kabelem a i na těchhle repro to může být slyšet.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 4. 2024 20:37

SBC je sice základní, ale v porovnání s ostatními kodeky není jednoznačně nejhorší. V rámci přenosu se u BT míchají ještě latence, kvalita signálu a samotné verze BT. Osobně bych SBC řadil lehce nad AAC.
Každopádně propojovat gramofon bezdrátově mi přijde jako největší nouze. Raději si kupte delší kabel.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 4. 2024 23:42

Srovnávat co je horší, jestli AAC nebo SBC je jako polemizovat jestli je větší hnus lejno nebo hnůj. Oboje je hnus, jen každý trochu jinak.
A delší kabel sice jo, ale právě ke gramofonu je potřeba to moc nepřehánět. Max 2 metry, takže pokud je gramofon od repro dál, tak je potřeba ho přesunout blíž.
Naposledy upravil Kamasu dne 23. 4. 2024 23:32, celkově upraveno 2
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 23. 4. 2024 09:47

Asi sa zhodneme, že z tunajších členov by asi málokomu stačilo AAC, hoci technologicky je to lepší kodek voči SBC. Aj keď to nemusí znamenať, že AAC je za každých okolností lepši ako SBC (v tom ma Emil čiastočne pravdu, ale radiť SBC nad AAC? :hm ). Na druhej strane, majitelia Airpods Max nedajú na kvalitu zvuku dopustiť, hoci je to "len" AAC. Chcem tým povedať, že kodek nie je všetko... Snáď sa raz dočkáme a keď už vieme transplantovať srdce toľké roky, tak ľudstvo porazí aj fyziku a raz príde do sluchátok pravý lossless (a moje súkromné neskromné prianie - aj výdrž batérie sa znásobí).
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ondrej1070 23. 4. 2024 20:33

Tak jsem to připojil 2m prodlužkou, tedy kabel vede celkem 3 m. Ano, nyní mi zvuk přijde skutečně lepší než přes BT SBC. Zajímalo by mě - mám ještě shánět / vyrábět kratší prodlužku? Má to smysl?
ondrej1070
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 23. 4. 2024 23:37

Žádný prodlužováky nepoužívej. Zrovna u gramofonu není ani trochu dobrej nápad používat prodlužováky kabelu, jedině jeden kabel, žádný napojování dvou kabelů/prodlužováků.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ondrej1070 24. 4. 2024 09:39

Co přesně se může stát, začnou se ztrácet výšky? I ze signálu, který je předzesílen přímo v gramofonu?
Tady je problém, že gramofon je od reproduktoru jen asi 1,5 m, jenže nemá zdířky na kabely, pouze vyvedený 1m kabel. Takže jinou možnost než prodlužku nemám, a nejkratší prodlužku jsem našel 2m. Díky.
ondrej1070
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 24. 4. 2024 10:05

Aha. Takže buď jak jsem říkal přesuň gramofon blíž k repro, nebo je druhá možnost vyměnit kabel v gramofnu za jinej, ale to by ti musel někdo udělat, protože zjevně nejsi člověk/elektrikář, co by si to udělal sám.

Měl sis všechno promyslet před nákupem a nekupovat gramofon s krátkým kabelem přidělaným na pevno. Chtělo se to například nejdřív přijít někam poradit než jsi kupoval gramofon.

A obzvlášť u takhle mizerných kabelů jako jsou ty co jsou u tohohle Sony gramofonu (a jakej máš nejspíš i ten prodlužovák), se jen zvyšuje šance na chytání nějakýho rušení atd. s každým dalším metrem kabelu a obzvlášť s každým u dalším spojem/přechodem mezi konektory.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ilja2001 24. 4. 2024 10:17

Zase tak dramaticky bych to nevidel. S ohledem na pouzite repro bude vyuzit predzesilovac v gramofonu a propojeni bude na linkove urovni. Nebude to propojeno jako Phono, kde by ten vliv byl markantnejsi.
ilja2001
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 24. 4. 2024 14:51

To je možná sice pravda, ale na druhou stranu jsou ty edifiery jen levný aktivy a ty mají často problémy se šumem/brumem už samy o sobě, takže rozhodně není dobrej nápad používat propojení, který to může jen ještě zhoršovat.
A taky je potřeba si uvědomit, že jde právě o gramofon, kde je na pozadí vždy nějakej šum, zvlášť u takhle levných gramofonů a když člověk není hifista a neví jak a ani nědělá nic proto aby tenhle šum co nejvíc omezil.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 4. 2024 16:19

Edifier u středních a vyšších modelů nešumí, maximálně tak na nejvyšší hlasitost. Pokud šumí slyšitelně na střední zesílení, je to důvod k reklamaci.
Další věcí je kontext - Sony PS-LX310BT má opravdu linkový výstup pevně připájený (koho tohle napadlo...), ale prodloužení CINCH vývodu o metr nebo přímý kabel bez přechodu v daném řetězci nikdo nepozná. Nemá smysl řešit jakékoliv teoretické vlivy. R2000DB zahrají solidně, ovšem nejedná se o analytické monitory.
Emil Pastelka
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 24. 4. 2024 16:35

Levná déčka mírně šumí, pokud jsou bez signálu. Neříkám, že je to problém Edifieru, ale setkal jsem se s tím i u zesilovačů třídy D za pětinásobek ceny těch monitorů. Je to někdy na hraně slyšitelnosti, ale je to tam.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ondrej1070 24. 4. 2024 17:04

Repro samy o sobě trochu šumí, to ano, ale to je věc, kterou slyším, jen když přitisknu ucho na reproduktor, jinak bych o tom nevěděl. Jinak gramofon mám už několik let, ale teď mám nový byt a poskládal jsem to takhle s tou 1,5m mezerou. Asi to nebude ideální, ale za mě je fajn, že myslím, že je zvuk po prodlouženém kabelu lepší než přes Bluetooth SBC. Nějaký extra šum tam nevnímám, přijde mi ten zvuk hezky ostrý. Tedy díky všem, ale asi to takto nechám.
ondrej1070
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 24. 4. 2024 19:24

martas38 píše:Levná déčka mírně šumí...

Ano, to je pravda. Nicméně jak píše ondrej1070, znatelné je to "když přitisknu ucho na reproduktor". Naopak nemělo by to být slyšet od 1 m. Také hodně záleží na výkonu zesilovače. Měl jsem před sebou drahé monitory s nesmyslně vysokým výkonem, které šuměly hlasitěji, než reprodukce běžné úrovně. A to plně ve vlastní režii, bez připojeného zdroje zvuku.
Emil Pastelka
Pokročilý