Rád bych založil téma, které bude Avmaniaky varovat před možnými problémy. Asi jako každý nadšenec do audiotechniky mám doma různé generické propojovací kabely, neboli tkaničky, a nedávno jsem chtěl jednu z nich použít. Získal jsem zvyk si veškeré kabely co používám kontrolovat multimetrem. Mnozí už tušíte jak to dopadlo - odpor 90R. Po rozebrání (rozříznutí) bylo jasné proč, přenos signálu měly na starost 3 pochybné tenké fousky, které byly ještě navíc upevněny jakousi snahou o krimpování.
Dnes jsem s překvapením zjistil, že to samé se týká i USB kabelů, následuje přehled A/B kabelů co jsem našel a změřil odpor stínění.
1. Běžný černý 1,8m koupený v Losanu, dle prodejce extra stíněný - 20-92R, studeňák na obou stranách
2. Kabel dodaný k tiskárně HP, šedý, 3m - 0,5-10R, na A straně studeňák
3. Kabel dodaný k E-MU 0404USB,průhledný s feritem, 2m - 0,1-5R, studeňák na obou stranách
4. Kabel dodaný k externím disku Samsung, černý s feritem, 0,9m - pod 0,1R, v pořádku
5. Digitus, šedo-černý, 5m - 1R, v pořádku
Byl bych rád kdyby se našli i další co by pár kabelů přeměřili, abychom věděli kam sáhnout po spolehlivém USB kabelu...