FiiO L 16 - propojka s jackama 3,5.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod šeďour 20. 3. 2015 16:51

Nejseš první, kdo udělal podobnou poslechovou zkušenost po výměně kabelu.Ale vždycky se najdou na fórech chytrolíni, který dotyčnýmu vysvětlej, že se plete, že elektrika jsou jenom elektrony a ty přece nemaj vlastní rozum, aby mohly ovlivňovat elektrickej signál...¨

Je to skrz naskrz všechny fóra stejný.Například na Hifinázorech nejvíc poučuje o zbytečnosti slušnejch kabelů a o nesmyslnosti změn ve zvuku takovej jeden, co má aparát složenej ze samejch vykopávek z konce osmdesátejch a začátku devadesátejch let.Chlubí se tím, že má reprobedny připojený dvoulinkou k lampičce a, že v tom vlastně žádnej rozdíl ani nemůže bejt.

Tady se taky nejde pár fajnovejch exotů...například reprobedny na skříni, ideální poslechový místo před reprobednama uprostřed postele, hodnocení zvuku sluchátek píchnutejch do zvukovky notebooku, hodnocení cizího aparátu podle záznamu na jůtubu, atd.

Našlo by se toho ještě mnohem víc.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petema 20. 3. 2015 17:06

šeďour: :lol: :tleskani
Jednou se mi taky stalo, že mi známej chtěl pustit svůj novej aparát, jak perfektně hraje, přes mobil.

Nemá někdo zkušenost se sluchátkovým kabelem FiiO RC-HD1?
Asi na to založím nové vlákno.
Petema
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 3. 2015 18:36

Na Hifinádory kašlu, protože (nejen) tam jsou lidi, kteří v jednom vlákně do nebe vynášejí zlepšení zvuku způsobený tím, že vyměnili nějakej kábel ve svojí sestavě - ale o dvě sekce vedle SOUČASNĚ snášejí ty samý tuny chvály na to, jak bezvadně jim hraje sestava po výměně konektorů mezi X a Y.

Přitom ale oni sami ani pořádně nevědí, CO způsobilo změnu jejich pocitovýho vnímání - byla to výměna prvku A, prvku B, změna místa kam postavili prvek C, anebo to všecko je způsobený jen DOJMEM, že teď, když investovali do svojí sestavy "jenom 369 korun", tak že odteďka to musí hrát tak, že kúry nebeský nad tím zblednou závistí...???

Pokud chci něco hodnotit, měl bych taky chápat PROČ jsou v některejch vlastnostech určitejch prvků odlišnosti - pokud jen slepě měním metodou "pokus-omyl", stavím se tím na úroveň pračlověka Janečka zkoušejícího na ohni získaným od úderu blesku nejrůznější věci, která bude nejlíp hořet a hřát a přitom nejmíň čmoudit - jestli to bude větev z borovice, smrku nebo z dubu anebo jestli se nejvhodnějším palivem třeba neukáže divnej křehkej černej šutr, kterej chodí děti ulamovat do podemletýho břehu nedaleký říčky - ale kdo by strkal do ohně kámen, když přeci i stará Nap..aná Bělice ví, že žádnej kámen nehoří....
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petema 20. 3. 2015 21:23

Ekkare, jseš v pořádku?
Petema
Junior

Odeslat příspěvekod bacil2 20. 3. 2015 23:31

... zjavne neni ;-]
bacil2
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Skeptický 21. 3. 2015 00:00

Mám stejnej názor jako EKKAR, ale vím, že je zbytečný ho zde prezentovat. Signifikantní je, že největší obhájci těchto vylepšení, jsou zároveň ti, co netuší, jak která technologie funguje a fyzika je pro ně španělskou vesnicí.

A bohužel od určitý hranice, je hifi koníček posedlostí, ze který se vytrácí radost z poslechu a nastupuje obsedantní hledání dokonalého zvuku. Toho samozřejmě zneužívají různí šarlatáni nabízející "zázračné" produkty.
Skeptický
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bacil2 21. 3. 2015 02:58

Skeptický píše:... Signifikantní je, že největší obhájci těchto vylepšení, jsou zároveň ti, co netuší, jak která technologie funguje a fyzika je pro ně španělskou vesnicí.

A bohužel od určitý hranice, je hifi koníček posedlostí, ze který se vytrácí radost z poslechu a nastupuje obsedantní hledání dokonalého zvuku. Toho samozřejmě zneužívají různí šarlatáni nabízející "zázračné" produkty.

Áno! ... logicky zdanlivo konzistentný názor ... avšak nekorektne všeobecný a simplementarizovaný ... v kontexte pôvodnej témy a cenovej hladiny použitého hardvéru je to obyčajný sociálno-demagogický žvást

... bohužiaľ dostatočne straviteľný väčšinou tunajšej komunity, ktorá asi veľké skúsenosti s "radostí z poslechu" nemá
bacil2
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod bogino 21. 3. 2015 10:32

Vsetkym skeptickym odporucam zdvihnut zadok a dat sa na experimenty. Tie experimenty mozu byt urobene celkom jasnym sposobom, ziadna ducharina. Lenze take experimenty by stali namahu. A potom by hrozilo, ze skepticky by nezostal skeptickym. Pud sebazachovy brani znicit si vlastnu ideologicku podstatu, chapem. :D Menej namahy stoji sirit svoje vlastne zjednodusene teoreticke presvedcenie, o ktorom sa skepticki teoreticky samopresvedcili, ze toto je pravdou aj v realnych zariadeniach. Je to pohodlnejsie, nez nieco vyskusat a navyse nie je tu riziko, ze by pod tarchou svedomia museli svoje minule tvrdenia odvolavat. Keby im nahodou realita ukazala, ze v n predoslych diskusiach sirili nezmysly, prieciace sa tomu, co ludia normalne pocuju, to by bol proste trapas a to je lepsie neriskovat. Je zaujimave, ze skepticki nazyvaju sarlatanmi tych, co zdvihli zadok a nieco vyskusali, pricom prave nazory skeptickych su vlastne len zjednodusenou vierou, presvedcenim, bez dostatocne blizkeho vztahu ku realite. Odvolavajuc sa na nejake fyzikalne zakony moze dotycny skepticky vyzerat aj mudro. Lenze vztah jeho "mudrosti" ku realite je druha vec a prave tam ta "mudrost" konci. Je to taka komicka mudrost, zdanlivo mudry sa stava karikaturou.

S teoriou v praxi je ten problem, ze teoria vzdy vymedzuje podmienky, za ktorych plati. Uvazuje sa o nejakom jave izolovane. Lenze fyzikalna realita je casto ina. V takomto prostredi, vhodnom na izolovane skumanie jedneho javu, sa v oblasti realnych audio zariadeni casto nenachadzame.

V tomto porovnavacom teste porovnavam kable, ktore maju tie iste konektory, to iste tienenie a vonkajsiu izolaciu a vovnutri tu istu teflonovu trubicku. Rozdiel medzi nimi bol len v tom, ake vodice sa v teflonovej trubicke nachadzali. Rozlisit rozdiel medzi medenymi versus striebornym kablom v trubicke nebol najmensi problem.

Na vnimani takto vyraznych rozdielov medzi kablami sa ludia lahko zhodnu. S vplyvom zvuku analogovych kablov sa stretlo privela ludi na to, aby sa dalo brat vazne teoreticke presvedcenie ludi, hlasajucich, ze tieto rozdiely neexistuju. Najma, ked sa to prieci posluchovej skusenosti ludi.

Veci, ktore su hlbsie o materialoch, su predmetom hodnym skumania. Zaujimavy prispevok ku teme som nie tak davno nasiel na CA fore, ktore sledujem. Isto, moze vystihovat realitu zase len z nejakej stranky, ale je to zaujimave. A aspon je tam zaujem zosuladit pocute s teoriou, hladat teoreticke vysvetlenie pocuteho. http://www.computeraudiophile.com/f8-ge ... post379252
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bacil2 21. 3. 2015 12:18

... keď už sa tu začína teoretizovať o drátoch, tak nejaké čítanie na danú tému je aj tu:

https://www.google.com/patents/US4767890
bacil2
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod boriscz 21. 3. 2015 12:22

bogino píše:... Rozlisit rozdiel medzi medenymi versus striebornym kablom v trubicke nebol najmensi problem. ..

To mě připomína otázku z pořadu "Prostřeno". Chlapec tvrdil, že bezpečně pozná kostku bujónu v polívce. Nepoznal a zadělal si na pořádnou blamáž.

Nechcu tím říct, že by nebyly rozdíly mezi signálovými kabely. Rozdíly jsou a někdy opravdu podstatné.
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 21. 3. 2015 13:03

Pro mě osobně představuje problém fakt, že buď lidé vliv kabelů na zvuk absolutně odmítají, nebo z těchto komponent dělají ve svých nadšených příspěvcích (z prvotní euforie) pomalu nejdůležitější komponent v celém audio řetězci. Osobně dokážu pochopit spíše první zmiňovaný přístup - u toho druhého vyloženě obracím oči v sloup.

Ty praktické experimenty, o kterých hovoří bogino, jsem dělal - jak u analogových, tak u digitálních kabelů. A i přesto bych se označil za daleko většího skeptika, o čemž jsem se zde na fóru nárazově několikrát zmiňoval (alespoň myslím). Musel bych si však lhát do vlastních kapes, kdybych tvrdil, že zpravidla vedle sebe nerozeznám analogový měděný kabel od stříbrného. Nebo že se nestalo, že by mi některé sluchátkové kabely zvukově nepasovaly k daným sluchátkům (např. ty přiložené k HD800 a HE500). Navíc se mi prozatím do rukou žádný 500EUR USB nebo 20000EUR analogový RCA kabel nedostal, takže ani z tohoto úhlu pohledu být "moudrý" nemůžu.

I přesto, že určité rozdíly ze svých dosavadních zkušeností slyším, svůj názor zpravidla nikomu necpu, protože se zde pohybujeme v ranku vyloženého subjektivismu... Obvykle mám zkrátka pocit, že mi nějaký kabel subjektivně pasuje/synergizuje do řetězce lépe - že celková "tonalita" (nebo spíš "charakter zvuku"?) řetězce se mi zdá s tím nebo oným kabelem o trošku lepší. Nic víc, nic míň. V případě hůře řešených kabelů pak někdy zaznamenávám zvýšenou zrnitost zvuku... To se však bavíme spíš o "Tesco kabelech", které asi nemají dobře řešenou izolaci nebo konektory.

Pro mě osobně rozdíly mezi jednotlivými kabely mohou být v určitých případech dostatečně velké na to, aby si to zasloužilo moji pozornost... Na druhou stranu si ale myslím, že věnovat tomuto tématu nekonečné množství debat napříč internetem nebo se snažit o dedikované/samostatné recenze jednotlivých kousků, je trochu over-the-top. Výjimku tvoří srovnávací multitest, který bogino linkoval výše - tam tu dokumentační a konfrontační hodnotu (v rámci početného množství kabelů) vidím i já, i když ten článek neobsahuje žádná měření nebo počet testujících osob nedosáhl stovek/tisíců.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 21. 3. 2015 13:57

MHOE píše:Pro mě osobně představuje problém fakt, že buď lidé vliv kabelů na zvuk absolutně odmítají, nebo z těchto komponent dělají ve svých nadšených příspěvcích (z prvotní euforie) pomalu nejdůležitější komponent v celém audio řetězci. Osobně dokážu pochopit spíše první zmiňovaný přístup - u toho druhého vyloženě obracím oči v sloup.

V tom sa zhodneme ... kable patria medzi tie clanky posluchoveho retazca, ktore na vyslednu kvalitu vplyvaju menej, nez tie podstatnejsie clanky, najma reproduktory/sluchadla a zaradenie DACu/zosilnovaca do nejakej triedy. Ide hlavne o to vyvarovat sa vyslovenemu smejdu, co zanesenim sumu alebo skreslenia zvuk rozmaze. Na kvalitnejsich zostavach moze byt zmysluplne snazit sa z kvality tejto zostavy vytazit co najviac. Smejd by proste mohol investiciu do drahej zostavy v nejakej miere degradovat. Pouzivam len DIY kable. Nepouzivam ziaden kabel, ktoreho komponenty, vratane konektorov, by spolu s postovnym vysli na viac nez cca 30 EUR. Posluchovy prinos takejto investicie sa mi javi byt efektivny, ked ho porovnam s posluchovymi rozdielmi medzi DACmi alebo sluchatkovymi zosilnovacmi tej istej triedy. Moja skusenost je, ze zariadenia s vacsim cenovym rozdielom mozu mieru vnimaneho detailu ovplyvnit menej. Snazit sa ziskat posluchovy prinos zadarmo, alebo za malu sumu, je pre mna zabavou, niekto iny nemusi tento konicek pestovat.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petema 21. 3. 2015 15:30

Ano, ano, ano Bogino, o to mi šlo, když jsem to tady psal.
Někdy stačí relativně malá investice ve vztahu k ceně celého řetězce, která může někdy celkem zásadním způsobem vylepšit zvuk systému, prostě z něho vyždímat jeho maximáln í potenciál, za který již nepůjde i kdyby se tam implementoval nějakej supr-exot kabel.
Celkem v tom vidím i smysl těhle debat. Samozřejmě, že HD 558 jsem modifikoval dle rad na webu včetně zdejšího MHOE.

A teď ještě jedna zpráva, ne asi příjemná pro Ekkara a spol. Zvuk po několika denním používání L16 se mi ještě více "zjemnil". Zahoření. A je to venku. To zas bude.
Konkrétně: na albu Pink Floyd "Momentary lapse of reason" /jaký příznačný název pro naše debaty, teď myslím bilaterálně, aby se někdo neurazil :-) / v první skladbě "Signs of life" je zvuk šplouchající vody při veslování. A já teď uslyšel i nádherné vrzání dřeva. Fakt, to jsem dosud nezaznamenal.

A ještě jeden offtopic dotaz na závěr. Je možné výstup na sluchátka ze sluchátkového zesilovače, který nemá variabilní analogový výstup, napojit na koncový zesilovač?
Petema
Junior

Odeslat příspěvekod marts 21. 3. 2015 15:53

Díky za připomenutí tohoto alba Pink Floyd (to dřevo si velmi dobře vybavuji) - v tomto případě si myslím, že ty peníze za kabel rozhodně vyhozené nebyly. Výměna kabelu (nebo jiného audio komponentu) nepochybně člověka nabudí k tomu aby zbystřil pozornost a poslouchal co nového ve své oblíbené nahrávce objeví ;-) .
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod bogino 21. 3. 2015 15:57

Petema píše:Někdy stačí relativně malá investice ve vztahu k ceně celého řetězce, která může někdy celkem zásadním způsobem vylepšit zvuk systému, prostě z něho vyždímat jeho maximáln í potenciál, za který již nepůjde i kdyby se tam implementoval nějakej supr-exot kabel.

Ale tak zas neprehanaj ... Nic nie je absolutne a zajtra sa ti moze dostat do ruk nieco, co ti bude "hrat" lepsie. Je fajn, ze ta pocuvanie bavi, uzivaj si to. :)
bogino
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka