Zdravím.
Rád bych se s Vámi podělil o svůj nový poznatek ve světě reprokabelů. Nevím, jestli jsem první, kdo se podíval, co je skutečně uvnitř reprokabelu Kabelguru Venom, který mám doma už přes rok. Dnes jsem ale při luxování omylem zatáhl za kabel tak, až se na konci u reproduktorů vytrhl oplet z koncového zajištění stahovací páskou. Jaké bylo mé překvapení, když jsem uvnitř pěkného opletu uviděl jeden pár naprosto standartních plochých počítačových vodičů AWM 2651 VW-1. Na vodičích je dokonce výrobní potisk, který ukazuje na naprosto standartní, sériový plochý vodič, který rozhodně nebyl určen pro audio aplikace.
Naproti tomu, výrobce samotný uvádí na svých stránkách - Cituji:
Kabel na podobné bázi jako tento konkrétní se nikde jinde ve světě nevyrábí ani neprodává. Jde o náš unikátní výsledek poslechových testů s různými konstrukcemi a kombinacemi. Kabelguru Venom je ploché konstrukce, tedy velmi tenký, ale s větší šířkou. Mimořádný poměr cena/výkon. Doporučujeme!
Ano, věřím, že kabel podobné konstrukce se skutečně nikde jinde nevyrábí. Možná, že někdo z kabelguru kabely skutečně testoval a objevil, že jsou možná lepší, než obyčejné dvoulinky za 30,-Kč metr. Ale rozhodně nevěřím tomu, že by kabel byl jejich vlastní, unikátní konstrukce. V kabelguru si tedy řeknou o více jak 3000,- Kč za to, že vezmou obyčejný plochý vodič, ustřihnou ho, naletují na něj koncovky a zabalí do obyčejného, černého opletu. No nevím, ale já už se tedy nedivím tomu, že na rozdíl od většiny ostatních výrobců, kteří se strukturou svých kabelů chlubí a dávají na své stránky tuny schémat a průřezů, se Kabelguru u Venomu do ničeho podobného nehrnul, odůvodňujíce to tím, že si přece musí zachovat nějaké "výrobní tajemství." Ono by bylo dost špatné pro prodeje, kdyby ukázali, že jejich donedávna topový kabel "unikátní" konstrukce je ve skutečnosti obyčejný počítačový plocháč...
No, jestli mi nevěříte, připojuji pár fotek.
-- 10. 4. 2016 12:44 --
Jo, našel jsem si cenu kabelu AWM 2651 na netu. 76 metrů tohoto vodiče se prodává za 48 Dolarů, což je asi 1300,-Kč. Kabelguru prodává v mém případě 10 metrů kabelu za více než 3000,-Kč cože je něco přes 100,- Dolarů...