od martas38 11. 4. 2021 04:06
Troufám si tvrdit, že materiál má na zvuk vliv. Samozřejmě hodně záleží na více faktorech jako průřez a způsob pletení kabelu. Ale co mám vysledováno, tak čistá měď dělá hutnější těžší charakter zvuku s lehkým posílením basu. Stříbro naopak dělá zvuk vzdušnějším, výšky dostávají jiskru, prostě to hodně příjemně cinká a mám pocit lepší separace nástrojů a podání prostoru a celkového pročištění, či projasnění zvuku. Postříbřená měď je někde mezi.
Dále jsou kabely, kde se kombinují prameny z postříbřené a čisté mědi, Případně měď se stříbrem, jeden kabel od Fiia (tuším LC-RE) dokonce kombinuje měď, stříbro a zlato (to je docela mizerný vodič). Zajímalo by mě jak zvuk ovlivňuje tento kabel, protože tady u těch hybridů už je to docela alchymie a dá se řekl bych vytěžit to lepší z mědi i stříbra současně.
Samozřejmě jsou kabely a kabely. Mizerný stříbrný kabel (jeden takový mám, ale ruku do ohně bych za stříbro nedal) může nechci použít slovo hrát, ale řekněme ovlivňovat zvuk negativněji oproti kvalitnímu měděnému. Nikdy jsem neměl možnost poslouchat s nějakým opravdu top kabelem (Horus Octa od Effect Audio za 3400USD fakt nikdy kupovat nebudu, ani jeho levnější bratříčky za lidových 1000USD ne). Ale mám stříbrný kabel Dunu Blanche a ten krom výměnných konektorů (takže umí symetriku 2,5 a 4,4mm a klasiku 3,5mm) opravdu výrazně působí na zvuk v dobrém slova smyslu. Skutečně výšky dostávají skvělou jiskru (to Solaris 2020 s dodaným kabelem opravdu chybí) a je i výrazně lepší podání prostoru. Je to slyšet docela výrazně na první poslech. Pravda slepý test jsem si nedělal, nechci si huntovat konektory na sluchátkách. Ale nevěřícím Tomášům bych to milerád předvedl. Navíc má kabel velice kvalitní zpracování, je příjemně měkký a poddajný a hezký na pohled. Je podstatně lepší než kabel přiložený k Solaris, který není žádna láce, je to Super Smoky Litz od firmy ALO za 199USD, postříbřená měď. Bohužel tento kabel je nic moc, jak po stránce zvukové, tak po stránce provedení. Takže i Campfire dodává k vlajkové lodi ne až tak dobrý kabel a jak pročítám různá fóra, nejsem sám, kdo má tento názor.
Za mě kabelová magie opravdu funguje a má význam měnit kabel i u IEM v ceně řekněme od pěti tisíc Kč, protože výrobce takřka vždycky přikládá mizernou tkaničku (neplatí pro sluchátka FiiO a iBasso, tam jsou už v základu kabely solidní). Zlepšení je podle mě slyšet už s kabely od 30USD.
Doufám, že tím nevyvolám zas nějaký flame a nesesypou se na mě měřiči. Žádné měření jsem do teď opravdu nedohledal, netuším, jestli existuje a jak moc jsou tyto nuance měřitelné. Rozdíly ve zvuku jsou, ale že by stříbro udělalo z temných sluchátek světlá, to opravdu ne. Ale kabel bude mít nějaký odpor (rozdíly budou opravdu minimální), dále impedanci, to bude patrně ovlivňovat způsob pletení, stejně tak indukčnost. Co ale údajně tyto zvukové změny způsobuje je kapacita. Takže jestli to správně chápu, vliv má izolace kabelů. Kapacita údajně velice silně ovlivňuje zvuk, ale jestli tomu tak skutečně je netuším.
Ještě bych dodal, že to funguje i u velkých sluchátek. K LCD-X jsem kupoval kabel od Kabelguru (na tom originálním mě vadila jeho délka, tuším tři metry). Kabel je z postříbřené mědi, taková bílá docela tlustá a trošku tužší nabízí se termín tkanička do bot (ten kabel tak opravdu vizuálně vypadá, protože má látkové opletení ). Ten originální je měděný s pletením litz. Došlo k zpevnění a nepatrnému zeslabení basu, zlepšila se cinkavost výšek a podání prostoru. Pravda změna byla daleko méně intenzivní než v případě IEM.
Jsem přesvědčený, že to opravdu funguje a kabely zvuk ovlivňují. U digitálních kabelů tomu nevěřím (ale třeba mě jednou někdo přesvědčí). U analogových signálových kabelů (propojení komponentů apod.) už to poznat je. Ale zdaleka nejvíc mají vliv kabely až na konci řetězce, tedy reproduktorové, či sluchátkové.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12