USB-B kabel PC - CXA61

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 10. 9. 2023 18:39

Ano napájení v audiu je jedna z nejdůležitějších věcí a tady věřím přínosu podstatně víc, než u těch jedniček a nul ;-) Každopádně pračka by asi byla přínosnější..

Co se týče převodníků, nechci Chord s baterií, dá se říct, že vůbec nechci Chord. Hugo 2 jsem měl půjčené x-krát. Funkce, kterými disponuje RME aktivně využívám a ty Chord nemá.
Naposledy upravil martas38 dne 10. 9. 2023 18:44, celkově upraveno 1
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 10. 9. 2023 18:40

pavel1756 píše:Tak samozřejmě, pokud stejně jako @Kamasu a @martas38 nedisponujete špičkovým převodníkem (a zbytkem řetězce), nemá možná cenu řešit kvalitní USB kabel. V opačném případě je to jiná. ;-)

Kamasu disponuje dokonce několika špičkovými převodníky (v několika sestavách) a zbytkem řetězců, neměj péči. ^^
martas38 píše:Ale přišel jsem na jinou věc u které člověk slyší rozdíly na první dobrou i na podstatně levnějších zařízení. Je prostě špatně hrát z PC, jedno jestli přes USB, nebo coax a vlastně i optiku. Ta bedna je plná rušení a poměrně dost to degraduje signál. A je úplně jedno, jestli je to bastl dělanej na koleně za pět tisíc a nebo nabušený Mac za dvacetinásobek. A nespasí to ani blbosti typu AQ Jitterbug a podobný hadí olej. Prostě je tam spínaný zdroj, x zdrojů vysokofrekvenčního rušení, desítky procesů na pozadí atd. atd. Když si člověk udělá malý experiment a pustí do svého převodníku signál z hloupého CD přehrávače, už tak je slyšet poměrně velký rozdíl. Pokud je to SACD, je to někde úplně jinde..........
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cestou kterou půjdu já je nějaký ten streamer, který časem pořídím a z něj do externího převodníku. Prostě hrát z PC je špatně a nespasí to ani kabel za čtvrt milionu.

No konečně to taky někomu došlo :-D. PC jsem jako přehrávač hudby odpískal už před několika lety.
martas38 píše:Pokud je to SACD, je to někde úplně jinde i přes to omezení bitrate skrz práva a považuju to v současnosti za vůbec nejlepší zdroj zvukového signálu.
Cest je tedy několik. Jak už jsem řekl nejlepší je SACD, ale člověk je pak odkázaný na relativně malý výběr poměrně drahých nosičů a na nějaký stream a podobně může zapomenout.

A proč by ses měl omezovat jen na jeden zdroj zvuku? SACD přehrávač je jen jedním z přehrávačů, který hifista potřebuje. Já hraju z SACD přehrávače, gramofonu, streameru a DVD/Blu-ray přehrávače. Proč by ses měl omezovat jen na jeden přehrávač a jeden druh nosičů? Když máš SACD přehrávač nejsi odkázanej jen na SACD nosiče, ten SACD přehrávač přehrává i CD, HDCD, XRCD atd..... a CD nosičů je po LP deskách na trhu druhý největší množství, takže s SACD přehrávačem v žádným případě nejsi odkázanej na relativně malej výběr poměrně drahejch nosičů, presně naopak, už jen CD nosičů jsou na trhu doslova tuny a jsou v dnešní době zdaleka nejlevnější co kdy byly. A SACD taky nejsou všechny drahý, některý jo, ale zdaleka ne všechny. a 6e SACD můžeš hrát jen z analogovejch výstupů? Ano a CD, HDCD atd. můžeš hrát i z digitálních výstupů,, jen to SACD jako jediný holt ne, to je tohoh, jeden kabel navíc, hotovo.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 9. 2023 18:56

martas38 píše:Ano napájení v audiu je jedna z nejdůležitějších věcí a tady věřím přínosu podstatně víc, než u těch jedniček a nul ;-) Každopádně pračka by asi byla přínosnější..

Napájení je stejně důležité, jako signálové kabely, včetně digitálních. To, že je signál přenesen věrně po datové stránce, je zcela zjevně nedostačující. Pračku plánuju v budoucnu :-) ..

-- 10. 9. 2023 19:43 --

martas38 píše:introvert: Já tak učinil několikrát a pravda rozdíl jsem vůbec neslyšel, ale jak bylo řečeno, může to být levným převodníkem.

Může to být převodníkem, ale také kabely. Jednou jsem dělal test drahých RCA kabelů vůči levným XLR (s poměrně levným DACem). Neslyšel jsem žádný rozdíl, přepínal jsem mezi kabely tlačítkem na zesilovači. Nemám problém si to přiznat, když rozdíl neslyším, tak ho neslyším. A naopak :-) .. Řekl bych, že kdybych uvedl, že jsem žádný rozdíl neslyšel, asi málokdo ve fóru by měl pindy o psychoakustice, jak je tu dobrým zvykem .. :D
Naposledy upravil introvert dne 10. 9. 2023 20:03, celkově upraveno 2
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 9. 2023 19:52

introvert: Ano napájení je důležité. Ovšem jako energetik (pravda nevěnuju se tomu) jsem přesvědčen, že 99% rušení to nechytá metr před vlastním zařízením, ale úplně někde jinde. Vrtačky, mixéry, mikrovlnky, tramvaje, trolejbusy, lokomotivy klidně kilometry daleko. Rozvodny, trafa atd. A od toho ti těch posledních 100cm nepomůže, ani to z toho sebelepší pasivní kabel neodfiltruje. Pokud je před tím pračka, má takový kabel smysl.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 9. 2023 20:07

martas38 píše:Pokud je před tím pračka, má takový kabel smysl.

Jak jsem psal, má smysl i bez té pračky. Hlavní je přiznat si, že nevíme proč. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 9. 2023 20:32

Asi to může chytat nějaké rušení i na tom posledním metru. Pravda, kvalitní zdroj by to měl řešit přímo v zařízení. Jenže zdroj je obvykle v těchto hračkách vůbec ta nejdražší součást.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 9. 2023 21:41

martas38 píše:Pravda, kvalitní zdroj by to měl řešit přímo v zařízení. Jenže zdroj je obvykle v těchto hračkách vůbec ta nejdražší součást.

Bohužel, u TT2 a M Scaleru se zdroj velmi podobá tomu u Topping A90 .. :-( Naštěstí to na zvuku není znát - tedy do jisté míry .. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2023 00:34

I spínaný zdroj může být kvalitní. Jak už jsem psal o tom Raspberry, v případě použití běžného zdroje k Rpi (čili něco na úrovni silnější nabíječky), se žádný zázrak nekonal a zvuk byl o kousek lepší, než v případě přímé USB cesty z PC do DAC. Ovšem spínaný zdroj iFi iPower pro napájení Raspberry katapultoval zvuk mého řetězce totálně jinam. Nebál bych se napsat, že to zdvojnásobilo hodnotu digitální části mého řetězce. Z toho prostě padla brada, co to udělalo se zvukem. Otázka, co udělá případný lineární zdroj, který na tom už z principu kontrukce bude lépe. Uvažuju o něm i pro samotné RME, protože tam je rovněž spínaný zdroj, byť podobně sofistikovaný, jako iFi.
Ale opravdu u firem vyrábějících tuto prémiovou elektroniku nechápu šetření na těchto místech. TT2 netlučou milion kusů za rok, aby se jim vyplatilo šetřit dolar na nějaké sekci přístroje. Ale zrovna Chord používá solidní kapacitory, které se postarají o slušnou filtraci napájecího napětí a jsem přesvědčený, že tato firma ví, co dělá. Jak to je či není znát neposoudím, předpokládám, že TT2 má externí zdroj??? Pokud ano, pak není nejmenší problém zkusit nějaký lineární zdroj se stejným napětím a výkonem.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 9. 2023 07:14

martas38 píše:Jak to je či není znát neposoudím, předpokládám, že TT2 má externí zdroj??? Pokud ano, pak není nejmenší problém zkusit nějaký lineární zdroj se stejným napětím a výkonem.

Ano,TT2 má externí spínaný zdroj. Jeho negativní vliv zřejmě kompenzuje pole superkondenzátorů v přístroji. Ale tyto kondenzátory nejsou schopny dodávat dostatečný proud pro vytvoření zvuku hutného basu, jako to dokáže třeba Cayin iHA-6 (zejména s náročnými sluchátky, jako HE-6, nebo Susvara). Ten má ovšem zdroj lineární. Tedy každého napadne použít k TT2 kvalitní lineární externí zdroj. Jeden prodejce se však nechal slyšet, že kdyby se přístroj pokazil, tak oni jsou schopni poznat, že byl použit jiný, než originální zdroj. Nevím, jak je to pravděpodobné, ale čistě teoreticky by externí zdroj mohl pouštět do přístroje nějaký vysokofrekvenční signál, a TT2 detekovat, zda se tak děje.
Naposledy upravil introvert dne 11. 9. 2023 07:42, celkově upraveno 3
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod eviljack 11. 9. 2023 07:24

Po čtyřech měsících od původního dotazu a jednom vtipu dobrá debata :)
Cambridge Audio CXA61 + PC / HifiBerry DAC2 Pro / xDuoo MU-602 + Heco Aurora 700
Onkyo TX-NR6100 + Heco Metas 500 set + Heco Krypton Subwoofer + Heco Aurora 200 jako DA
Projektor Benq W1090
Asustor Nimbustor 4 - AS5304T
eviljack
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2023 15:05

introvert: osobně si myslím, že to jsou jen kecy. Protože kdyby nějakým způsobem TT2 identifikoval zdroj, udělali by to tak, že by s jiným zdrojem nehrál. V zájmu zákazníka :D
Podobně je to s RME. Firmy nepřiznají, že šetří na komponentu a nedávají tam to nejlepší.
V Chordu už toho navykládali. Na head-fi najdeš vlákna, kde Rob Watts tvrdí, že softwarový upsampling nemá na zvuk u jejich převodníků vliv. Samozřejmě že má, ostatně M Scaler nedělá nic jiného. Dál v debatě o osazení Mojo kapacitorem tvrdil, že to nebude mít vliv, případně dojde k zhoršení - hráli si s tím i hoši odsud z fóra a dospěli k opačným názorům atd. atd. Prostě tyto firmy dělají vše nejlíp a nikdo to přece nemůže vylepšit. Ale jak jsem psal, to není jen Chord, u RME je to přesně totéž a stoprocentně i u ostatních výrobců.

-- 11. 9. 2023 15:07 --

eviljack: ano omlouvám se za zaplevelení. Ale odpovězeno ti bylo, že lepší USB kabely mají význam až u mašin od sto tisíc výš :D CXA61 stojí tuším 16 tisíc.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 9. 2023 17:19

eviljack: použil bych Audioquest Carbon, a k tomu přidal Audioquest Jitterbug. Pokud bys nepoznal ve zvuku rozdíl vůči předchozímu kabelu, můžeš obě komponenty vrátit.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 11. 9. 2023 18:16

Tak je možné pokecat i čtyři měsíce po dotazu jinak pračku mám protože v síti bordel je tak třeba má usb kabel smysl a samozřejmě jsem k Chordu hned po koupi uvažoval o použití lineárního zdroje ale počkám s tím zatím mě to nepálí. :-)Pravda je že firemní kecy člověk musí brát s rezervou.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 9. 2023 18:53

lada5: Jakou pračku máš? Já o ní začínám uvažovat.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 11. 9. 2023 21:42

Mudra Akustik
lada5
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka