[recenze] CORDA STAGEDAC

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Emokid 19. 9. 2009 17:50

Obrázek

Špičkové součástky, účelové, kvalitní provedení, relativně široké možnosti nadstavení, crossfeed a férová cena - €595,- co vy na to? :-))

Více info na:
http://www.meier-audio.homepage.t-onlin ... agedac.htm
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 4. 12. 2009 16:21

Jelikož mám tuto mašinku doma už nějaký pátek je asi čas se podělit o nějaké ty dojmy. Kupoval jsem víceméně naslepo jenom na základě pár recenzí a dobré zkušenosti s s firmou P. Meiera.

Nebudu se zaobírat zbytečně technickými detaily, výrobce je uvádí na webu, pro fajnšmekry se dají se najít i fotky vnitřku, sám tomu zas nerozumím tolik abych to komentoval. :-D

Na předním panelu najdeme hlavní vypínač, přepínače pro výběr zdroje, nadstavení DACu, CROSSFEED filtru a přepínač "TONAL BALANCE".

Vzadu máme celkem čtyři digitální vstupy, USB, optiku a dvakrát koaxiál, dva páry RCA CINCH výstupů, jedny pevné a druhé zesílené, regulovatelné potenciometrem, na které je možno napojit koncové zesilovače.

Toliko k popisu zevnějšku stejně všechny zajímá akorát jako to hraje. :-))

Nastavení DACu je trochu magie protože různé kombinace digitálního filtru a oversamplingu dávají rozdílné výsledky, naštěstí jich je jenom 9, takže není problém najít tu pravou, vše je výborně popsané v manuálu včetně tří ověřených kombinací. V podstatě je možno mít zvuk buď až skoro nepřirozeně ostrý, analitický nebo trochu poddekovat do "analogova", celkový dojem ze zvuku STAGEDACu mám ale že je velice rychlý a precizní takže tu pravou deku z něj podle mě nedostanete se žádným nadstavením. Pokud by ale někoho jeho preciznost iritovala dá se to přenastavením oversamplingu a filtru do značné míry zredukovat. Osobně používám druhý nejostřejší preset a nemám s tím problém. :-) Při maximálním nastavení se mi ale zdá že se v hudbě objeví až nepřirozená ostrost která unavuje.

Červenou LEDku která indikuje zapnutí přeskočíme a přejdeme rovnou k CF filtru.

Tohle je specialita kterou Dr. Jan Meier řadu let vyvíjel pro zlepšení prostorového dojmu ze sluchátkového poslechu. Dlouho jsem mu nemohl přijít na chuť protože jsem pořád hledal konkrétní změny ve zvuku které by se daly nějak popsat, nakonec jsem prostě zavřel oči, nepřemýšlel, jenom poslouchal a zjistil že rozdíl je asi takový jako když si vyndáte hudebníky z hlavy a postavíte si je před sebe, skutečný prostor nahrávek zůstává zachován ale pokud máte se sluchátky pocit že jste někde uprostřed na jevišti mezi hudebníky s CROSSFEEDem o nic nepřijdete jenom se přesunete do velmi pohodlného místa někde v první řadě. :-) Další možnost je úprava prostorového vjemu při poslechu přes repro, tohle ale bohužel nemohu otestovat jelikož jsem evidentně "sluchátkovej". :lol:

Přepínač TONAL BALANCE se možná tváří jako tolik provařený "bassboost", nic takového za ním ale není, nižší frekvence opravdu mírně posílí ale nezkušený posluchač by si pravděpodobně myslel že je tenhle přepínač rozbitý, změna je opravdu minimální, obzvlášť na prvním stupni ze dvou který momentálně používám abych K701 dodal malý kousek "šťávy". Opravdu nic dramatického to ale není ani na druhém stupni.

Aby toho nebylo málo přídám nějaké dojmy z poslechu konkrétních skladeb.

Eagles - Hotel Califormia moje srdcovka, textem mi silně připomíná firmu ve které pracuji, to bych ale hodně odbočil. :lol: Asi mám jen bujnou představivost.

Hned v intru zazní opravdu impozatně hluboká a prokreslená basa která dává znát že tohle bude ta pravá jízda, do toho krásná melodie clean kytary a malá ochutnávka opravdu čistoučkých vejšek. :lol: Po dvou opravdu razantních úderech bubnu, který zní opravdu jako buben(!) přenáší zpěvákův hlas posluchače kamsi na "...dark desert highway"(!!!) dojem z prostoru je opravdu fantastický, všechny kytarové party bicí baskytara i zpěvákův hlas jdou perfekně sledovat, skladba vrcholí opravdu nadstandartním sólem na overdriven kytaru a ani zbytek kapely nezůstává pozadu.

Guns N' Roses - November Rain

Opět velmi hluboká a prokreslená basa, čitelná clean kytara, bicí mají svůj vlastní prostor, stejně tak Axeluv vokál, vejšky opět naprosto bez problému, orchestrální motivy spolu s melancholickým textem vytváří opravdu epickou atmosféru, nejednou u mě nezůstalo jedno oko suché. ;] Slashovo doprovod a sóla na overdriven kytaru jsou kapitola sama o sobě, impozantní.

Pink Floyd - Learning To Fly

Tohle je taková pohodička která ale v pár momentech graduje do opravdu mimořádné atmosféry, tady nelze vytknout v podstatě nic, všechny nástroje jsou oddělené a zároveň skvěle naaranžované ve velkém celistvém prostoru, u vokálů v pozádí je téměř možno až rozeznat jednotlivé zpěvačky, hluboká prokreslená basa, krásné výšky, typická Gilmourova kytara a hlas.

Asi nemá cenu zastírat že hudba je pro mě opravdu mimořádný zážitek, obzvlášť s pořízením AKG K701, sluchátkového zesilovače a STAGEDACu jako zdroje se pro mě poslech posunul do jinak nepředstavitelné roviny, kdysi jsem hudbu konzumoval ve velkém, dnes si ji šetřím aby pro mě poslech zůstal co nejdéle něco mimořádného.

Stojí tedy STAGEDAC za oněch 595€? Podle mě rozhodně, z digitálního zdroje dostane opravdu špičkový zvuk s možností úpravy charakteru a prostorového dojmu při poslechu sluchátek i repro, čístý dizajn, dva páry výstupů a čtyři digitální vstupy. Pro mě to je momentálně konečné řešení zdroje, do budoucna zvažuji maximálně upgrade zesilovače vzhledem k tomu že diskrétní konstrukce údajně stále vedou před jinak na svou cenu podle mě výborným integrovaným BVaudiem.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 4. 12. 2009 16:38

Perfektní recenze, už jsem myslel že se nedočkáme :-) DACan se mi líbí designově a jestli je jak řikáš precizní a rychlej tak to by bylo něco podle mýho gusta. Jenom mi přijde jako trochu škoda, že když je tam předzesilovač tak neudělali i sluchátkovej výstup. Z konstrukčního hlediska by to bylo snadný. Ale co už, za 595 Éček i tak asi paráda.

Hotel California je podle last.fm moje nejposlouchanější skladba a tvůj popis jakobys mi četl z přímo z mysli. Je to perfekt, mám jí i v 24/96 (digitál, žádnej vinyl šumorip) a to je pro mě absolutní zvuková reference. Musim teda přijít na to, kde pracuješ poblíž studia Valdy Navrátila jak jsi jednou zmiňoval :-) Jestli je to opravdu podobný tý skladbě.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 4. 12. 2009 16:55

Malý hint: Za firmou parkuje většina vozů stejné značky jako se zpívá ve skladbě, bohužel ani jeden nepatří mě. :-D Jinak samozřejmě dík za pochvalu, od takového audiofila je to čest. :-) Sluchátkový výstup by se údajně prodražil asi by to pak nezapadlo mezi ostatní produkty a samostatné zesilovače, osobně mě to ale moc nepálí, s BVaudiem jsem zatím spokojený, i když mám občas takové nutkání. :-))
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 4. 12. 2009 17:48

Super recenze. Koneně někdo, kdo dává dojmy z GnR. Za o něco vyšší cenu už by byl Casea Lyra digital, který má i velmi kvalitní zesík, ale poravnat to tady naneštěstí nikdo nemůže.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 4. 12. 2009 18:24

The Wolverine: Díky, GnR mají super živelné skladby s dobrým zvukem, tam prostě není co řešit. Lyra digital jsem taky zvažoval, nakonec možná vemu jenom samotnou Lyru bez digitálů, ale ještě je tu to Dispre nebo tak něco úplně jiného, zatím to nebudu řešit, možná kdyby měl Descent čas stavil bych se k němu na porovnání těch našich přístrojů, do Ostravy to mám kousek ale nechci se vtírat. :-))
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 4. 12. 2009 20:32

Emokid --> Pridam sa k chvale. Keby nepoznam Hotel Kalifornia a co vie z toho vykuzlit Topaz, asi ani neuverim. Tesim sa na Dispre - bude to urcite jedna z prvych piesni, na ktorej ho testnem. Mna ten priestor na tej skladbe nuti k slzam. Je to uzasne. Hlavne milujem koniec skladby - tie gitary + bicie. To je uplna parada, ako to graduje v tom priestore. Ach . . .
Tak isto GNR pozna snad kazdy, tak si vie dat v hlave dokopy, o co ide, kde je v skladbe doraz.

Prajem Ti, nech to dlho hra a nech Ti nezacne velmi skoro mykat kutikmi, ze chces ist dalej ;)
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Emokid 4. 12. 2009 20:47

Odar: Dík, nápodobně. :-))
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hertz-sk 6. 12. 2009 16:14

Ako by si to porovnal s Corda Move, keď počúvaš Shur-ky? ..teda, ak sa ešte pamätáš :-).
DAC YBA WD202 => XLR MOGAMI => Mackie HR824
hertz-sk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 7. 12. 2009 00:07

:hm Ted jsem napojil Shury na domácí sestavu a hodně se zvedly oproti telefonu/mp3 nebo 3MOVE, hlavně prostor je na špunty podle mě dost velký a dobře definovaný. Pořád ale hrajou jenom to co jim jde nejlíp, hlavně baso-středy a do toho o něco méně celkem slušných výšek, stejně mi ale přijdou třeba vokály oproti K701 jakoby přiškrcené. :-( Samozřejmě na ven jsou dobré až moc a tam mi k nim docela stačí i ten výstup z iPhonu nebo mp3ky.

3MOVE Beru jako takový mezistupeň, něco jako hodně dobrou mp3trojku nebo slušnou ext. zk. s dostatečným výkonem pro běžné sluchátka a špunty, u K701 už to bylo s výkonem nahraně a ten převodník v tom byl taky celkem základní, tehdy jsem si myslel že to "hraje dobře", to co mám teď už podle mě "přehrává skutečnou hudbu". :-)
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hertz-sk 7. 12. 2009 19:41

SE530 už aj tak majú výborný priestor (samozrejme na iem), tak to som rád, že sa tie investície prejavili :-).
DAC YBA WD202 => XLR MOGAMI => Mackie HR824
hertz-sk
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hmpf 8. 1. 2010 10:50

Moc pěkné představení díky.
Jinak Meier ti staví kámoše CONCERTO, tahle kombinace by určitě nejen vypadala pěkně na stolku.

Obrázek
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Morlith 8. 1. 2010 18:20

velmi pekna recenzia a velmi pekna masina... tie cordy v bielom prevedeni vyzeraju hrozne pekne :))
Morlith
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 9. 1. 2010 02:33

Díky moc za chválu ale pokud má někdo vážný zájem tak recenze na 6moons toho určitě řekne daleko více. ;-)
P.J.: Díky za link, já už ji četl ale pro ostatní to může být určitě zajímavé.

hmpf: Uvidíme jak to bude vypadat, neříkám že bych se tomu bránil, ale v tuzemsku jsou také velice zajímavé alternativy, navíc tohle bude mít pokud se nepletu výstup jen do sluchátek a já už bych zas do budoucna bral předzes třeba i pro repro chápeš. :D
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Další stránka