Ja sa nemylim, mam s tym prakticke skusenosti. Ale ty zrejme teoretizujes,

Je to tu sice OT, ale hadam mi bude odpustene.
Vsetko je len o najdeni optimalnej logistiky. Funguje to aj sukromne, nie len internetove obchody (u niektorych sa ale tiez da vyjednavat a objednat si aj inu spediciu, nez maju zazmluvnenu). Samozrejme, je potrebne vediet jazyk, inak si odkazany na tuzemskych zlodejov.

Zasadna chyba je obracat sa na tuzemske DHL alebo UPS. Su to zlodeji a za tymto tvrdenim si stojim. Ako potom vysvetlis, ze za rovnaku zasielku cez DHL z BA do Berlina zaplatis o 50% viac, ako z Kittsee do Berlina? (vysvetlivka: Kittsee je obec v Rakusku 5 km od Bratislavy)
Ja objednavam prepravu zasadne cez internet v mieste krajiny odosielatela. S dotycnym odosielatelom sa spojim, dohodnem sa a instruujem ho, co a ako. Napriklad z toho Nemecka 2kg balik stoji 8.60e cez DHL vratane vyzdvihnutia u dotycneho a dorucenia ku mne domov. A ked sme uz v tom Nemecku, tak este lacnejsie je to cez ich sluzbu Hermes, maju zberne prakticky v kazdom meste, sem to pride napr. uz cez DHL. Mna takto stal balik 22kg len 18.90e. Skus si to prakticky, uvidis.
Tvoj priklad s nakladmi na jednorazove dorucovanie sukromnej zasielky je nezmysel, takto UPS a podobni nefunguju. Ziadna zasielka sa nedorucuje priamo jednym kurierom od odosielatela k prijemcovi.
Vysvetlim ti to (pripadne aj ostatnym, kto ma zaujem): V kazdom vacsom meste na Slovensku ma spedicna firma zberne, do ktorych miestni kurieri obvykle poobede do stanovenej hodiny odovzdaju zasielky, ktore zozbieraju pocas dna po svojej okruznej jazde vo svojom regione. Tie potom zo zberni putuju kamionmi do hubov, obvykle v krajskych mestach, kde sa zasielky triedia a prekladaju do kamionov bud do najblizsej zberne k miestu urcenia, alebo do dalsieho hubu najblisieho zberni, najblzsej k miestu urcenia. K prijemcovi zasielky to potom z tej cielovej zberne distribuuje miestny kurier, ktory rano nalozi do auta kopec zasielok a roznesie to v ramci svojho regionu. Takze tie naklady na jednu individualnu zasielku su minimalne, pretoze cena za palivo a naklady sa rozpocitavaju na tisicky zasielok v ramci jednej trasy. OK?