Audiophile Linux

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod x4ever 4. 7. 2013 22:09

Ahoj, nevím jestli to zařadit do této kategorie ale protože se domnívám ,že to souvisí umístím toto sem.Při brouzdání po internetu jsem náhodou natrefil na tento linux upravený speciálně pro přehrávání audio souborů ve vysokém rozlišení (192Khz),také Bit Perfect Audio, protože jsem v českých končinách nenašel žádnou odezvu na tento linux chci se tímto zeptat zda-li je někdo uživatelem a jaké má zkušenosti.Distribuci o které mluvím najdete tady http://www.ap-linux.com
Hezký den.
PC
NuForce U192S
Dr.DAC prime
CANOR SH-1
AKG K702
BOSE Companion 3 II
x4ever
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 5. 7. 2013 06:51

Hoci to nemaju ludia na tomto fore radi tak i napriek tomu to spravim.
Na fore hifi.slovanet sa linuxom aktivne zaobera ak sa nemylim "dustin" skus otazky a nazory smerovat tam. Mam tiez pocit ,ze distro Mint je to co i on casto spominal.....
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod xmarek 5. 7. 2013 08:58

Díky za odkaz. Určitě se na tu distribuci mrknu. Delší dobu přemýšlím jakou distribuci na ty své pokusy použiji a tak se určitě podívám i na tuto. :-) Co mě hlavně zajímá jak je na tom podpora výrobců USB DACů (UAC2) a hlavně jak je implementována podpora UAC2 což je bohužel bolest OS Windows. :-l
Naposledy upravil xmarek dne 5. 7. 2013 18:22, celkově upraveno 1
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 5. 7. 2013 16:11

Zdravím! Sice neznám toto konkrétní distro, ale od běžných distribucí se to bude lišit jen tím real time kernelem (který si samozřejmě můžeš nainstalovat v jakékoliv distribuci). Sám poslouchám na Mageia 3 linuxu s normálním kernelem 3.8.13 a to výhradně přes Alsu (Pulse Audio mám odinstalované). Používám přehrávač Audacious, který umí zvuk směrovat přímo na hw výstup karty bez jakýchkoliv úprav, takže to je bit perfect.
Ještě bych dodal, že mám DAC Audio-gd NF-B 12 a jako transport používám ESI Juli@ - digitální koaxiální výstup. Jinak DAC bez problémů fungoval i přímo přes USB (podpora protokolu přímo v jádru, nebylo třeba nic instalovat a měl by fungovat prakticky každý DAC), ale přes tu Julinu je zvuk podstatně lepší.
Jinak jak už někdo uvedl, na zvuk na linuxu je expert Dustin a několikrát mně velmi fundovaně poradil.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod x4ever 6. 7. 2013 01:54

Neodolal jsem a zkusil jsem to nainstalovat.Předem říkám ,že jsem zkoušel různé distribuce jako je Debian,Red Hat Enterprise,CentOs,Scientific Linux,Fedora,OpenSuse,mnoho dalších derivátů ani u jedné se mi nepodařilo rozchodit USB konvertor NuForce U192S tedy ne tak úplně nainstalovat šel systém ho většinou detekoval ale přehrávat ve 192Khz režimu se mi nepodařilo docílit,maximálně 48 Khz takže i skladby ve vyšším rozlišení byly vždy degradovány na 48Khz.Jak říkám zkusil jsem to distro a byl jsem mile překvapen aniž bych musel cokoliv ladit ,složitě hledat systém sám rozpoznal tento konvertor a vše funguje jak má tedy skladby se přehrávají v takovém rozlišení v jakém jsou na disku konvertor sám inteligentě přepíná podle rozlišení.Jsem tedy spokojen z toho důvodu ,že jsem nemusel složitě laborovat a googlit.Ale jsou zde zase jiné nedostatky nepodařilo se mi nahrát do real time kernelu ovladač grafiky GeForce GTX 660. Zkoušel jsem ho zkompilovat od nvidie ale také jsem zkoušel ten co je v online repozitářích bohužel s tímto jsem neměl štěstí.Jinak po audio stránce nemám co vytknout a linux je přesně takový jak udává výrobce funkční a snadný na používání.Ještě doplním při bootování linuxu máte na výběr zdali zvloíte real time kernel nebo základní.Ovladač od mé grafiky jsem sice nenainstaloval do real time kernelu ale do toho základního nainstalovat šel a linux tak běží na základním kernelu s akcelerovanou grafikou na audio nastavení se tím nic nemění a vše funguje i se základním kernelem.
PC
NuForce U192S
Dr.DAC prime
CANOR SH-1
AKG K702
BOSE Companion 3 II
x4ever
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 7. 2013 13:34

x4ever: Ten real time kernel bych řekl využijí především muzikanti, pokud toto distro využijí pro nahrávací studio.
Neúspěch u výše uvedených distribucí bych viděl jednak v tom, že šel zvuk přes Pulse Audio, proto to převzorkování na 48kHz a pokud nešel přes Pulse, tak i v Alse se defaultně převzorkovává na 48kHz pokud zvuk pošleš na zařízení default a nebo jen obecně na zvukové zařízení. V mém případě pokud pošlu zvuk na ESI Juli@ (IEC 958) tak to resampluje na 48kHz, ale pokud zvuk pošlu na hw:1,1 , což je přímý hardware SPDIF výstup zvukovky, tak to neresampluje a hraje jak má.
Druhá věc je, že podpora asynchronního USB přenosu pod linuxem (např. tvůj konvertor)funguje pro některé chipy jen pár týdnů.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 6. 7. 2013 16:38

to znamena ,ze esi juli@ nevie byt cez analog vystup bitperfect? Ci som to zle pochopil?
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod x4ever 6. 7. 2013 16:42

Ahoj souhlasím s Tebou ve všech bodech co říkáš jest pravdou.Sám mám za sebou několik probdělých nocí,plných laborování a googlení.U některých distribucí je odinstalace PULSE snadná stačí zadat dva příkazy do terminálů u jiných toho lze docílit velmi těžko.Taktéž správně nainstalovat a skonfigurovat ALSA nebo JACK není nic jednoduchého vyžaduje to trpělivost spoustu tápání,googlení,laborování.Což může některé lidi odradit,protože výsledek je nejistý.A proto s radostí výtám distribuci kde je vše vyřešeno a nastaveno je to snadné jako například ve windows.
Hezký den
PC
NuForce U192S
Dr.DAC prime
CANOR SH-1
AKG K702
BOSE Companion 3 II
x4ever
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 7. 2013 20:36

armaman: To znamená, že alsa automaticky převzorkovává na 48kHz pokud jí neřekneš aby to nedělala a nebo ten zvuk nepošleš přímo na hw výstup. Máš možnost to poslat na analog dvěma způsoby. První je ESI Juli@ (ICE 1724) a v tomto případě převzorkovává, druhý je hw:1,0 a tady je to bitperfect. Pokud chceš posílat na SPDIF, tak ESI Juli@ (IEC 958) převzorkuje, hw:1,1 je bitperfect. Je to vlastnost alsy a ve windows pokud vím je to nastaveno úplně stejně. Je to z toho důvodu, že pokud pustíš víc zvukových zdrojů současně (např. hudbu a film, či youtube současně), dohromady se to převzorkuje a smíchá a hraje to současně. Pustit víc zvukových zdrojů na jeden hw výstup nelze, hraje vždy jen jeden zdroj signálu.
Naposledy upravil martas38 dne 6. 7. 2013 23:58, celkově upraveno 1
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod x4ever 6. 7. 2013 23:24

Ano to co říká kolega je pravda platí ,že pokud přehráváš nějakou skladbu třeba v 96Khz a při tom si otevřeš youtube tak to youtube neuslyšíš dokud nevypneš tu skladbu co přehráváš.
PC
NuForce U192S
Dr.DAC prime
CANOR SH-1
AKG K702
BOSE Companion 3 II
x4ever
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 7. 7. 2013 04:35

Ok. Vcera som to skusal no okrem hdmi sa mi v Jack Audio Connection Kit nepodarilo spustit ziaden iny audio vystup..... viem ,ze dakde robim chybu ni nemam na to cas patrat potom aspon zatial kde
Ci uz Ubuntu alebo PC LinuxOS mi v zaklade po spusteni live cd "ponukli" startovaci zvuk no A Linux nie...
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod martas38 7. 7. 2013 14:19

A je nutno používat Jack? To je zvukový server s nízkou latencí, určený právě pro potřeby nahrávání, mixování hudby a podobně.
Pro normální poslech přínos nulový.
Je možné, že je zvukový výstup už obsazen nějakým jiným zařízením a proto nepřehraje startovní zvuk. Možná A linux žádný úvodní tón nemá. Tu distribuci neznám.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod armaman 7. 7. 2013 14:23

No to som sa hral s nastavenim tak ako nastavenie odporuca server v prvom prispevku.
Ale... Problem je ,ze ani standartne mi zvuk z esi cez spdif v zaklade nesiel a dokonca som ho nevedel dostat ani do hdmi. Nech som v nastaveniach zvuku skusil cokolvek tak mi to neslo...
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod martas38 7. 7. 2013 19:50

armaman: ono to bude dost možná tím, kam ten zvuk směruješ. Zkus polaborovat s položkou interface v Setup Jack Audio Kit. Záleží kolik máš v PC zvukovek, nebo zvukových zařízení připojených přes USB (např. DAC)
Pokud máš jednu, bude to číslo začínat nulou. Např. analog bude hw:0,0 SPDIF hw:0,1
Dívám se jen na doporučené nastavení na jejich webu, nainstalovaný Audiophile linux nemám, ani nemám důvod ho instalovat.
martas38
Pokročilý