USB audio interface – CustomWorks

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod xmarek 19. 1. 2014 19:34

Na webových stránkách firmy CustomWorks jsem objevil tuto informaci:

USB audio interface – Připravujeme

Připravujeme pro Vás vysoce kvalitní USB rozhraní s výstupy S/PDIF a I2S.

Na tomto místě si trošku povzdechnu.
Je to sice pěkné, že připavují něco takového, ale podobných zařízení už je na trhu víc (WaveIO, Casea Aquila apod), ale nějakých kvalitních DACů s I2S vstupem je jako šafránu. Existují sice DACy co disponují S/PDIF, ale případný zájemce který by chtěl využít I2S výstup má většinou smůlu. Před podobnou situaci jsem byl postaven před léty také já a nezbylo mi nic jiného než si takový DAC postavit doma na koleně svépomocí. :-(

Pochopitelně někdo může namítnout, že mě je to jedno. Ano mě určitě, ale znám pár lidí co si chtělo postavit doma vlastní DAC a nedisponovali potřebným know-how. A když se mě ptali tak jsem opět zjistil, že jim vlastně ani nedokáži pomoci (poradit s výběrem). :'(

Doufám, že to firma CustomWorks nevezme jako kritiku, ale spíš jako námět na nějaký nový produkt.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 19. 1. 2014 19:55

Je I2S vhodny na vedenie dlhsim kablom, hodi sa vobec na prepojovanie zariadeni? Nie je zvlast nachylny na rusenie?

Pravdepodobne toto iste bude v ich pripravovanom USB DAC, to je ten novy produkt.

Nieco taketo by podla mna malo zmysel nielen ako extra krabicka, ale aj ako volitelny modul do DACu. Takze zakaznik by si povedzme ku S/PDIF bud doobjednal USB, alebo nie. Schiit Bifrost ma takuto option.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 19. 1. 2014 20:18

@bogino: Ano, i2s je náchylné na rušení, ale pokud propojíš dva moduly uvnitř krabice krátkým několikažílovým kabelem (navíc stíněným) tak bych to jako neřešitelný problém neviděl. Kdyby to byl problém tak neexistují moduly jako je WaveIO, Casea Aquila apod. které I2S výstup mají. Stejně to vidím i u toho modulu u CustomWorks. Prostě využili možnosti čipu XMOS. Co mě vadí, že těch DACů s I2S je opravdu málo. Příkladem může být Casea Sirius. Ale mrkni se někdy na jeho cenu a zkus říct někomu ať si koupí USB modul např. za 3k a k tomu DAC za 13k vč. předělání na I2S. Asi nebude moc nadšený.
Myslím si, že např. modul postavený na PCM1794 nemusí být nepřekonatelně drahý zejména když to osadí nějakými levnějšími OPAMpy, které si může uživatel vyměnit.

Je jasné, že mě budou zastánci "pure" řešení kamenovat za to, že musí být oscilátory co nejblíže DACu, ale já to tak provozuji a vím, že to přehraje většinu komerčních věcí co mám doma.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 19. 1. 2014 20:44

V prvom rade mi nie je jasne, co CustomWorks pod nazvom 'USB Audio Interface' mysli: len modul, zabudovatelny do ineho zariadenia, alebo produkt v samostatnej krabici. Mne ako logickejsi vychadza ten modul.

Myslim, ze zariadeni v samostatnej krabici s I2S vstupmi/vystupmi vyvedenymi von je malo prave preto, ze sa I2S hodi vovnutri krabice (kratke spojenie) a nie az tak na prepojovanie zariadeni. Na to som narazal v predoslom prispevku.

Mat DAC s I2S vstupom a osobitnu krabicu USB to I2S transportu by som nechcel, radsej to mat spolu. Pouzivam oddeleny transport a DAC len preto, ze som za danu cenu 150 + 100 bazarovych lepsie riesenie nenasiel. Radsej by som mal USB DAC, vovnutri rieseny cez I2S.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 19. 1. 2014 20:54

Pod tím názvem si osobně představuji něco podobného jako má Casea (Aquila) tj. modul. Ale mohu se mýlit.
I2S zařízení je málo z jiného důvodu. DACy mají většinou spoustu různých alternativních funkcí (volume, mute atd) a pokud je chce výrobce využít tak je jednoduchší transport a DAC dohromady.
Rozhodně nemám na mysli nějaké krabice, ale dva moduly. Vnímám to jako jistou modularitu. Prostě si např. koupím transport WaveIO a k tomu např. nějaký DAC od jiného výrobce. A nechci řešit nějaké SPDIF, které je dle mého soudu už trošku za vodou. Pak si koupím (nebo vyrobím) zdroj a mám DAC s transportem, které hodím do krabice. Takové trošku DIY.

Vidím to tak, že transporty už se pomalu objevují na trhu, ale co vázne jsou DAC moduly s I2S vstupem.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 19. 1. 2014 21:08

OK, chapem tvoj pohlad. Ale Aquila je zariadenie v samostatnej krabici. A ako to chape CustomWorks, z ich 1 vetoveho popisu jasne nie je.
Naposledy upravil bogino dne 19. 1. 2014 22:31, celkově upraveno 1
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 19. 1. 2014 21:13

Casea Aquila se dá koupit také i jako modul. Upřímně výstup I2S z krabice by byl trošku nerozum, i když i toto jsem viděl.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duwenbleidd 20. 1. 2014 22:48

Marku, první problém je v tom, že jsi vlastně jediný, kdo takovou věc chce. Nikdo jiný nás s podobným požadavkem nekontaktoval/nebombardoval :-).
Další problém je, že navrhnutí té analogové části není jednoduchá záležitost a nevím o nikom, kdo by dosáhl uspokojivého výsledku jako amatér. Proč ne, každý jsme nějak začínali - ale je tu možnost, že špatně provedený převodník vrhne špatné světlo i na to rozhraní.
www.SPaudio.cz
www.CustomWorks.cz
Duwenbleidd
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 21. 1. 2014 05:53

@Duwenbleidd: Potom celkem nerozumím tomu proč ten transport když k tomu není DAC. :hm Když se podívám na konkurenci tak Casea ke svému transportu (Aquila) DAC má, tj. Syrius II. Dokonce nabízí předělání strarších modulů na použití s tímto transportem. Takže prodej jejích modulu své opodstatnění má.
To, že Vás jako výrobce nikdo nekontaktoval chápu. Jedná se o tak specifickou věc, že je tu asi hodně málo podobných šílenců jako já, kteří prahnou po takové věci. Proto jsem nakonec uznal, že vyrábět podobný DAC pro jednoho člověka moc význam nemá. Nicméně oznámili jste svůj plán dát na trh mimo kompletní modul také transport a to situaci vrhá do jiného světla. Chápu, že jste chtěli využít možnosti XMOS tj. využít jak SPDIF tak i I2S, ale jak už jsem zmínil trošku narážím na to, že k tomu nemáte produkt, který by I2S využil. Takže v současné chvíli vnímám tento produkt pouze jako alternativu k WaveIO.
Upřímně té poslední větě nerozumím. Mám to chápat tak, že nelze dosáhnout uspokojivého výsledku při použití tohoto modulu s I2S rozhraní? :-l A nebo nechcete vyrobit levný modul, který by postrádal špičkové parametry a vrhl by Vás do špatného světla? Tomu bych pak rozumněl.
Když použiji analogii z automobilového světa tak je tady sice motor se skvělými parametry, ale není moc aut co by veškerý jeho potencíál využil.
Závěrem chci upozornit, že toto celé není míněno jako útok na Vás jako výrobce a ani na vynikající produkty, které nabízíte i DIY komunitě. Pouze jsem chtěl otevřít diskuzi na téma proč zrovna tento produkt. A k čemu by měl primárně sloužit.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 21. 1. 2014 08:18

k čemu by měl primárně sloužit

xmarek,nejako to S/PDIF z tvojich uvah celkom vypadlo, akokeby tam nebolo. Ja prave S/PDIF vidim v tomto produkte ako primarne vystupne rozhranie, pretoze nim ho ide spojit "s celym svetom". V domacnostiach sluchatkovych nadsencov lezi kopec parrocnych DACov, co su vyborne cez coax, ale slabsie cez USB.

I2S, ktory jediny si si vsimol, tam je ako doplnok, ktory by niektorych specialnych zakaznikov mohol motivovat ku kupe. Takto to vidim ja. Ibazeby to Duwenbleidd vysvetlil inac.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 21. 1. 2014 08:56

@bogino: To rozhodně nevypadlo a jsem si toho vědom, ale v kontextu s tím by to I2S bylo zcela zbytečné. Když se podívám např. na WaveIO tak ten S/PDIF nemají v default verzi ani osazené. A I2S mají vyvedené jak s izolátorem tak i bez, takže nelze hovořit o nějaké funkci navíc.
Navíc XMOS je primárně navržený na I2S a to S/PDIF je pouze funkcí navíc. Nemluvě o tom, že S/PDIF je tuším omezeno na 24bit/96kHz (když tak mě opravte).

Jak už jsem uvedl např. Aquila je navržena tak, že to i2s používají pro Sirius a S/PDIF pro krabicovou verzi. Takže opět to má svůj význam.

Rozuměl bych tomu kdyby vyvedli pouze S/PDIF. Potom mají pro uživatele nynejší verzi DACu solidní transport.

Opět podotýkám, že to není myšleno zle. Nebo, že bych byl nějaký hnidopich, který by kvůli takové věci nemohl spát, ale snažím se v tom najít nějaký účel.
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 21. 1. 2014 09:07

Navíc XMOS je primárně navržený na I2S a to S/PDIF je pouze funkcí navíc.

Aj to je pravda. Tvojimi ocami je to z pohladu implementacie. Mojimi z pohladu pouzitelnosti.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xmarek 21. 1. 2014 09:10

Tak o tom žádná. :mrgreen:
xmarek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Quart 21. 1. 2014 09:20

Smyl tohoto modulu je takový abychom mohli poskytnout kvalitní USB --> S/PDIF transport pro DAC 1 pro ty, co chtějí krom USB i vstupy S/PDIF - vznikne tak možnost připojení jak USB tak tří S/PDIF vstupů. Modul USB rozhraní bude samozřejmě univerzální a bude jej možné použít s jakýmkoli převodníkem. Výstup I2S je zde spíše jako doplněk aby rozhraní proti konkurenci nic nechybělo.

Podpora S/PDIF je 24bit/192kHz.

Jelikož je proti našemu přesvědčení "tahat" výstup I2S kšandou po celé skříni a tím tak "svítit" do okolí, připravujeme produkt DAC 1 USB. Tento DAC bude pevně spojen s USB rozhraním. Celé je to navrženo jako kompaktní modul. Vzájemné propojení je přes I2S co nejkratší možnou cestou. Oscilátory na desce DACu tak jak se sluší a patří.
www.SPaudio.cz
www.CustomWorks.cz
Quart
Junior

Odeslat příspěvekod xmarek 21. 1. 2014 09:39

Díky za vyčerpávající odpověď. :-)
xmarek
Mírně pokročilý

Další stránka