Audio-gd NFB-15.32

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bogino 1. 2. 2014 23:56

Mam ho na 2 dni doma vdaka ochote Hawaii_69.

Mal som uz pozicane NFB 11 aj NFB12, viac sa mi vtedy pacil NFB12. Ale oba ma uspokojili len cez coax vstup z hiFace2.

Obrázek

Podstatny rozdiel je v tom, ze toto NFB je vyborne aj cez USB. Pocuval som z Foobar2000 cez Kernel Streaming, slapalo to bezchybne, musel som vsak najprv nainstalovat ovladac. Napriek poinstalacnej vyzve reboot na Win7 64 bit nebol potrebny. Z prveho nasluchu som nedokazal urcit, ci je lepsi interny USB transport, alebo coax vstup cez hiFace2. hiFace je troska svetlejsi a USB vstup NFB-15.32 je o nieco basovejsi a energickejsi. Uroven detailu zhruba ta ista. Po dlhsom nasluchu sa mi javi byt hiFace trocha detailnejsi a vzdusnejsi, ale energicnost NFB nedosahuje. Proste taka remiza.

Druhy kratky nasluch sa tyka porovnania zosilnovaca v NFB s HeadAmplifier HA610. Ako prevodnik je pouzity NFB-15.32 cez USB. Zosilnovac v NFB sa mi javi byt o nieco lepsi. Vo vykone, co dokaze dat neskreslene do basov - je proste silnejsi, ale aj v tonalite a odliseni zvukov nastrojov v stredoch. Zvuk zosika z NFB je o nieco teplejsi, ma o nieco viac "tela", objemu, dynamiky. Nie je to zvlast vyrazny rozdiel, ale je tam.

Zaujimave porovnanie je NFB15-32 vs moj domaci retazec hiFace2 > HK HD 970 > HA610. Az ma prekvapuje, ako je tonalita oboch retazcov podobna. V tomto pripade mi celkovo vychadza o nieco lepsi moj domaci retazec. Uz v minulom porovnani s NFB12 vysiel HK HD 970 ako lepsi DAC, tym sa to vysvetluje. Prednes mojho domaceho retazca da viac jemnych detailov, je vzdusnejsi, scena je o nieco vacsia. NFB-15.32 je o nieco menej detailny, kusok tmavsi, nastroje a hlasy su umiestnene trocha blizsie, scena je mensia.

Z poslednych dvoch porovnani mi vychadza, ze rozdiel medzi prevodnikmi je vacsi, nez rozdiel medzi zosilnovacmi a to dava celkovy vysledok.

Celkovo NFB-15.32 dava dynamicky, ale v detailoch hladky, neagresivny, neutralny prednes, jemne na teplejsej strane. Jeho charakter je relaxovany, co je vysledkom charakteru prevodnika aj zosilnovaca. Na mnohohodinove relaxovane pocuvanie je ako stvoreny. Vynika tiez silou a kvalitou diskretneho zosilnovaca, s HiFiMan HE-500 je dobry par. USB transport je implementovany velmi dobre, porovnatelne s hiFace Two. NFB15.32 je vyborne zariadenie, vo svojej cene mozno bezkonkurencne, v jeho cene som zatial nic lepsie doma nemal. Moja trojdielna DIY - bazarova zostava ma vysla na 370 EUR, co je viac, nez cena NFB15.32 a to som hodne usetril najma na bazarovom prevodniku. Zaujimave by bolo porovnat moju zostavu s NFB11.32, predpokladam, ze tam by to uz mohlo byt tesne.

Tolko z prveho nasluchu ... Filtre som este nepreskumal, zda sa, ze ich ucinok je velmi maly. Nepreskumal som zatial ani variabilny vs pevny line out (teraz ide variabilny). V NFB-12 sa to tusim prepinalo vnutri jumperom ... ak je to tak aj u NFB-15.32, otvarat ho nebudem.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 2. 2. 2014 18:52

Skusam este porovnat cisto prevodniky z coax, cize hiFace2 ako transport a HA610 ako zosilnovac.
Toto je ten hlavny rozdiel medzi NFB15.32 a mojim domacim retazcom. HK HD 970 doda jemne detaily, viac vzduchu, vacsi priestor a tiez viac dynamiky. hiFace2 sa javi byt kusok menej dynamicky nez USB transport v NFB15.32, ale chybajuci impakt doda prave HD 970.

Zaujimave je, ze HA610 nie je az tak dobry par ku NFB15.32. Neviem, ako by hral fixed level line out z NFB, to by som ho musel otvorit (inac sa to prepnut neda), ale cez tento variable output ide do HA610 zvuk s relativne mensim impaktom, dynamikou.

Obrázek

Poviem to tak: NFB15.32 ma tak dobry sluchatkovy zosilnovac, ze zapajat zan iny nema moc zmysel. To by bolo treba pouzit nieco vyssej triedy a to by zase nededelo s levelom DACu. NFB15.32 je dobre vyladeny tak, ako je a jeho uroven urcuje hlavne prevodnik.

Skoda, ze NFB nema line in, ktorym by sa dalo ist priamo na jeho vyborny zosilnovac. Bolo by zaujimave ho zapojit s HK HD 970. To sa neda.

NFB 15.32 sa da pouzit aj ako USB to S/PDIF konvertor. Bolo by to zaujimave porovnanie, ale prepnut sa to neda zvonka, bolo by potrebne zariadenie otvorit a prepojit kablik coax RCA konektora do inej svorkovnice na doske zariadenia, obrazok tu:

Obrázek

Ohladom nastaveni OS a Filter, moje zistenie je taketo:

OS znamena oversampling a mozne je prepinat medzi hodnotami 2x, 4x (pre nahravky do 96k), 8x (len pre 44.1, 48k).
Na standardnych kvalitne nahranych CD je pocut, ze najma pri 8x je zvuk zaostrenejsi, detailnejsi, zaroven s tym trosicka narasta aj dynamika. Je to po velmi malickych krocikoch, ale je to tam.

Obrázek

Filtre maju tiez urcity vplyv na zvuk, k dispozicii su 3, oznacene su 1 az 3:

poloha 1
8X oversampling: Linear phase apodising filter.
4X, 2x oversampling: Linear phase 'soft-knee' filter.

poloha 2
8X oversampling: Minimum phase apodising filter.
4X, 2x oversampling: Minimum phase 'soft-knee' filter.

poloha 3
8X oversampling: Linear phase half-band filter for backward compatibility.
4X, 2x oversampling: Linear phase 'brickwall' filter.

Nejake informacie ku tym filtrom najdete tu: http://www.head-fi.org/t/581931/audio-g ... 0se-nfb3-1

Co som pocul:

Zacinam standardnym 44.1k CD, ide o test CD s nazvom Bass sampler a porovnaval som na skladbe Come Together od Brian Bromberg.

8x oversampling - najlepsi pre standardne CD
1 - menej impaktu, menej detailu, nahravke oproti 2 chyba kusok "tela" (basy az nizsie stredy), takze vyznieva fadnejsie a relativne kusocek svetlejsie
2 - najlepsie nastavenie podla mna
3 - pribuda akysi druh pre mna nezelanej agresivity. Moze sa to javit byt konturnejsie, ale znie mi to neprirodzene.

Skusam teraz nieco HiRes, pustam 96k "Never Before" z albumu Deep Purple - Machine Head, staci uvodna pasaz. V smere od nastavenia 1 po 3 badam jemnucky narast detailu, zaostrenia, impaktu. V tomto pripade sa mi ako najelpsi filter javi 3.

Druhou HiRes ukazkou je 192k "This must be love" z albumu Face Value od Phill Collins, opat uvod. Potvrdzuje sa mi poznatok z "Come Together". Od 1 do 3 postupne narasta jednak impakt a dynamika, ale zaroven aj miera detailu - perkusie co zneju ako drievka nadobudaju konkretnejsi zvuk, jemny cinelik uvodnej pasaze sa stava lepsie prekresleny, farby nastrojov su v smere od 1 do 3 konkretnejsie.

Ludskou recou:
Pre CD nahravky mi najviac sedel 8x oversampling a Minimum phase apodising filter (poloha 2).
Pre HiRes nahravky mi najviac sedel 2x oversampling (viac sa pre 96k a 192k ani neda) a Linear phase 'brickwall' filter.

Rozdiely su samozrejme male, pocul som ich len s kvalitnymi nahravkami. Vnimal som ich najlahsie v dynamickych rychlych zvukoch s impaktom - basove nastroje, bicie, perkusie.

Rozdiely medzi prevodnikmi, zosilnovacmi, transportmi, kablami su bezne ovela vacsie, nez v pripade oversamplingu a filtrov, takze nejde o "vec zasadneho vyznamu", prave naopak. :D Slo mi skor o to, ci budem vobec nieco pocut. Nieco sa da, ale s interpretaciou mojich riadkov to neprehanajte, rozdiely som vnimal ako velmi malinkate.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod theedge 3. 2. 2014 12:12

Uvažuju tento DAC ke sluchátkům Shure SRH840 (44ohm) a DT-880 (uvažuji o 32ohm). Bude to dobrá volba?

Prosím o radu kde to nejlépe koupit. Nějak to nemůžu najít skladem.
Jaké máte zkušenosti s nákupem ?
1) Foobar2000 + WASAP event (Win 10) -> Audio GD NFB 15.32 -> Shure SRH840.
2) X-Fi Titanium HD (Foobar 2000 + ASIO) -> Toslink 10m -> Onkyo TX-8050 + Wharfedale Diamond 9.2 -> TV: Panasonic TH-42PX80
theedge
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 3. 2. 2014 12:40

Pozicany kusok mam od Hawaii_69 a ten ho kupil z http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... f=AUDIO-GD

Myslim, ze ku obidvom modelom sluchadiel by mal byt dobrou volbou.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod theedge 3. 2. 2014 12:49

Ještě se zeptám -> pokud budu chtít ten upgrade jitteru ( JZ-1 TCXO ), to mi namontují v tom obchodě a nebo mi to přijde jako zvlášť díl a musím si ho tam sám zamontovat ?

BTW: ti poláci to v anglické verzi webu nemají, tak snad to budou mít skladem. Číňani píšou že do půlky března je out of stock.
2) X-Fi Titanium HD (Foobar 2000 + ASIO) -> Toslink 10m -> Onkyo TX-8050 + Wharfedale Diamond 9.2 -> TV: Panasonic TH-42PX80
theedge
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 3. 2. 2014 13:08

TCXO upgrade ti namontuje aj polsky predajca.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 3. 2. 2014 21:42

Vyssie napisane som spracoval a doplnil o zaverecne hodnotenie, vysledok najdete ako oby na mojom webe.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod theedge 4. 2. 2014 13:28

prosímtě ten TCXO upgrade je tento díl ? ->

JZ-1 TCXO
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... 1-TCXO&x=2

nebo tento díl ? ->
USB32 TCXO Upgrade kit
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... 2-TCXO&x=2

abych to správně objednal...
theedge
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 4. 2. 2014 13:59

To prve, ale staci ti s predajcom vykomunikovat, ze chces 15.32 + TCXO upgrade. Predajca to tam sam namontuje a doplatis menej, nez je cennikova cena upgrade. Vyjasni si cenu po upgrade. Tu je kontaktny formular: http://www.interprojekt.pl/kontakt.aspx
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ricccie 4. 2. 2014 19:17

Dokaze konkurovat ODAC+C&C XO2 tomuto zariadeniu?
Ricccie
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bogino 4. 2. 2014 20:51

Musel by som ich porovnavat vedla seba, aby som si bol celkom isty a to som nemal moznost.
Odhadujem to tak, ze NFB-15.32 by mal byt o kusok lepsi, v zosikovej aj prevodnikovej casti.
Zosilnovac v NFB je podla mna prekreslenejsi, farebne vyraznejsi. Prevodnikova cast NFB ziskava vybornym USB transportom a kvalitnym napajanim.
Ale bas, ktory vedel C&C X02 vyludit z HE-500, bol ocarujuci. :)
Moj odhad je taky, ze NFB15.32 by ti bol malo vzdusny a moc temny. 11.32 by myslim mohol byt pre teba zaujimavejsi. No a maju siroku paletu modelov ... z relativne lacnejsich este Compass2, NFB-5, plne balancovany NFB-10 alebo NFB-6.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ricccie 4. 2. 2014 21:59

Diky za reakciu, momentalne nemam zaujem od nich nieco kupovat. Len som bol zvedavy, kde sa to zvukovo cca nachadza. Keby to bol velky skok, to by si dokazal hned povedat, takze tam nebude velky kvalitativny rozdiel, skor charakterovy ako si spomenul.
Inak za tie ceny to vyzeraju byt velmi podarene vyrobky, fakt neviem co im dokaze konkurovat. Rad by som si od nich vypocul 11.32, snad sa ti dostane casom do ruk, a zastavis sa na kaficko ;-)
×Auralic Aries Mini > RME Adi 2 Pro AE > Naim Nait XS2 > Dali Epicon 2
×ChordMojo | FiioM6 | ZorlooZtella> Prophile8 | ER2XR | HD660S | HD58X | K371 | DT250
×Bezdrat | Sonos Arc | WH1000XM3 | WF1000XM4 | GalaxyBuds+
Ricccie
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod theedge 9. 2. 2014 20:12

Tak NFB 15.32 je od pátku doma. Dnes jsem měl chvíli čas něco naposlouchat. Mám ho zapojeno přes USB a nainstalován driver od Audio GD dle návodu. Používám přehrávač Foobar2000 a sluchátka Shure SRH840 (44 ohm).
Poslouchám na tom hudbu jako Paul Gilbert, Joe Bonamasa, Buckethead, Dire Straits, Pink Floyd, Sting, Al Di Meola, Brian Broomberg, Dianna Krall ...
Proti zvukovce X-Fi Titanium HD na které jsem poslouchal doteď, je hudba daleko "přesnější" - na zvukovce je proti tomu taková jakoby lehce rozpatlaná se slévajícími se a ostrými výškamai s víc dunícím basem. Hudba ze zvukovky je nepatrně víc v takové jakoby kouli ...
Čím déle poslouchám přes NFB 15.32 tím víc je ten rozdíl poznám. Je tu lepší separace nástrojů a zpěvu a hudba má takovou větší vnitřní dynamiku. - takový větší drive. Bas je nepatrně míň objemný ale hlubší a pevnější Takže zatím spokojenost :-)

Mám ale pár dotazů -> Co přesně se zvukem dělá Gain ? mezi Low a High jsem si zatím všimnul hlavně jen větší hlasitosti. Je jedno na který to poslouchám ? Na High mám ovladač hlasitosti na NFB na 45min. na Low na ca 55 min. Mám upřednostnin vyšší gain nebo vyšší hlasitost zesilovače ?

Další dotaz mám k filtrům. Stává se mi že při určitém nastavení OS a Filtru mi do sluchátek začne jít velmi hlasitý šum. Stává se to jen ve Windows když není spuštěný Foobar2000. Vždy to aktivoval nějaký zvuk z Windovs -> třeba otevření složky. Zvláštní ... nenapadá vás co s tím ?
theedge
Junior

Odeslat příspěvekod bogino 9. 2. 2014 20:46

theedge píše:Tak NFB 15.32 je od pátku doma.

Blahozelam! :)

theedge píše:Co přesně se zvukem dělá Gain ? mezi Low a High jsem si zatím všimnul hlavně jen větší hlasitosti. Je jedno na který to poslouchám ? Na High mám ovladač hlasitosti na NFB na 45min. na Low na ca 55 min. Mám upřednostnin vyšší gain nebo vyšší hlasitost zesilovače ?

Ide o mieru zosilnenia a je to najma kvoli vysokocitlivym (napr. spunty) a naopak nizkocitlivym (napr. 600 ohmove) sluchadlam, tie tvoje su take dost standardne. Riad sa podla vlastnych usi. Ak ti je to jedno, pouzi skor ten nizsi (tichsi) gain a viac vytoc hlasitost, cisto teoreticky to ma byt lepsie.

theedge píše:Další dotaz mám k filtrům. Stává se mi že při určitém nastavení OS a Filtru mi do sluchátek začne jít velmi hlasitý šum. Stává se to jen ve Windows když není spuštěný Foobar2000. Vždy to aktivoval nějaký zvuk z Windovs -> třeba otevření složky. Zvláštní ... nenapadá vás co s tím ?

Predpokladam, ze to suvisi len s OS a nie s filtrami.
Pozri, co som pisal vyssie - vztah nastavenia OS a maximalnej podporovanej vzorkovacej frekvencie.
Pozri, co mas vo Windows nastavene v Control Panel | Sound | Audio gd | Advanced, mozno si tam dal tak vysoku hodnotu vzorkovacej frekvencie, ktora s kazdym nastavenim oversamplingu (OS) nefunguje.
bogino
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod theedge 9. 2. 2014 21:01

bogino dík za reakci. Ten šum jsem si napřed myslel že spíš bude nějaká nekompaibilita mých woken s Asio (KS ), protože to spouštěl zvuk z Win. Pak jsem ještě zjistil že když přepínám OS tak to nekdy začne šumět a někdy ne ...

Když ve výběru zvukového výstupu ve Win dám Vlastnosti a Upřesnit tak tam jde nastavit Výchozí formát - vzorkovací frekvence. Na co to má vliv a jak to mám nastavit. Mám tam teď nastavenou tu nejvyšší ->24/192.
Pak se stejně dá nstavit vzorkovací frekvence v tom sw Audio-gd Deck. tam mám taky 24/192.
theedge
Junior

Další stránka