od bogino 23. 9. 2014 09:49
"a o nic nepride" je tvoj nazor, ja mam iny. Ani tvoj, ani moj nazor nie je absolutnou pravdou.
Pocuvanie hudby je individualny zazitok. Kazdy pocujeme inac, mame iny zvukovy retazec a ine posluchove skusenosti. Mieru pocutelnych rozdielov medzi komponentami audio retazca kazdy hodnoti podla seba, zhodu tu nehladaj. Ide o to, aby konkretny posluchac bol spokojny so svojim posluchovym retazcom, nie aby s nim boli spokojni ini, co mu od toho kibicuju. Ked sa jeden vyjadri v tom zmysle, co ma druhy pocut alebo nepocut, je z toho jasne, ze nechape tieto suvislosti. Trvanie na vlastnej pravde v takto subjektivnej veci nikam nevedie.
Dovody, preco je posluchove rozdiely medzi USB kablami mozne pocit, su rozne a maju samozrejme technicky charakter. Spomeniem len par bodov:
- Dodrzanie priebehu charakteristickej impedancie po celej dlzke kabla vratane konektorov. Impedancia kablov, vyhovujucich USB2.0 specifikaci, ma byt okolo 90 - 100 Ohm. Pre koaxialny S/PDIF kabel je dodrzanie charakteristickej impedancie standardna vec, pri USB kabloch sa data bezne prenasaju vacsou rychlostou. Pri danych frekvenciach ide o vplyv moznych odrazov z ukonceni kabla.
- Miera vplyvu rusenia z napajania pocitaca na datove vodice a pripojene zariadenie
- Kvalita tienenia
- Kvalita kontaktnych ploch, pajkovania, celeho vyhotovenia.
Niektore starsie USB kable mozu mat problem s rychlym USB diskom. Tak ako vsetko, aj USB kable sa mozu od seba lisit kvalitou. Pri prenose dat z USB disku su v hre aj samoopravne protokoly, moznost vypytat si data opakovane. Pri audiu, ktore je presne casovanym prudom dat, toto vo vseobecnosti neplati. USB audio sice moze byt implementovane asynchronne, buffrovane, ale nejaka retransmisia chybne prijatych dat zatial standardne riesena nie je.
Zhrniem to tak, ze rozmenene na drobne, je tema USB kablov ovela zlozitejsia, nez ako sa laikovi moze na prvy pohlad zdat. Cim lepsi posluchovy retazec mas a cim viac si das zalezat na jeho doladeni, tym skor mozes stat zoci-voci tejto realite. Kvoli roznej kvalite USB kablov je mozne aj pri nich hovorit o pomere cena/vykon.
Dam ti otazku: Preco existuju vyrobky ako iFi Micro iUSB Power alebo Schiit Wyrd?
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500