od bogino 23. 9. 2014 19:32
Mozny vplyv USB kabla vnimam zhruba na urovni vplyvu nenakladnej filtracie napajania. Dokazem ho jasnejsie vnimat az na mojej aktualnej zostave, ktoru mam slusne vyladenu, nie je v nej nejaka zasadna chyba, co by "rozmazavala" zvuk.
Na moje pocudovanie (a musel som to stravit) coax kabel moze mat na zvuk podobne vyrazny vplyv, ako analogova RCA kabelaz. Rozne kable dokazu zmenit tonalitu (miera svetlosti, objem basov) a aj dynamiku. Kedze kabel nedokaze nic ine len skreslovat, ide o rozdiely v charaktere skreslenia, prip. mozny vplyv odrazov (nemam 75 Ohm RCA konektory). Moje poucenie je, ze na coax, ak sa pouziva S/PDIF, si uz treba davat vacsi pozor, podobne ako na analogovu kabelaz. Za nevyhodu USB to S/PDIF prevodnikov a DACov bez USB vstupu povazujem prave nutnost riesit S/PDIF kabelaz. Nemal som tak dobry kabel, ktory by som v podstate "nepocul" a z tohoto pohladu som nebol celkom spokojny.
Na figu RCA kabelaz, ale v podstate aj coax, dokaze podla mojho nazoru zvuk degradovat na uroven rozdielu medzi slabsim a lepsim sluchatkovym zosilnovacom / predzosilnovacom. Z tohoto pohladu sa mi investicia do dobrej kabelaze javi byt dokonca financne efektivna, lebo cenovy rozdiel medzi zosikmi na urovni 100€ vela neznamena. Cez leto som organizoval Group Buy (slo to hlavne na vedlajsom fore) a takto ziskany Andrew Heliax FSJ1-50A vysiel pri kratsich dlzkach cca 20€ vratane velmi slusnych konektorov.
Urcite nie som za to, aby ludia kupovali kable za trojciferne € sumy. Sam som za kabel viac ako nejakych 30€ nikdy nezaplatil, najma preto, ze si ich viem zhotovit. Tym padom som mal moznost viac porovnavat, par ludi mi kabel pozicalo a nejake som si pozical z jedneho highendoveho studia. Ked som si trufol niekomu poradit, bol som si isty, ze radim cenovo vyhodne. Vyssie spomenuty Belkin USB kabel som na Yulong DA8 dokazal spolahlivo rozlisit voci kablu, co ku tomuto DACu dodava sam Yulong, Zvuk bol zivsi, cistejsi vo vyjadreni farieb nastrojov, proste priznaky efektu, ked sa zjavi o nieco viac detailu v dosledku precistenia, cize mensej urovne skreslenia. Ten Supra USB moze byt dobry (rad by som ho porovnal), ale mnou doporuceny Belkin za $19 je lacnejsi a podla mna staci na to, aby si si bol isty, ze si chybu nespravil.
Linka na moje testy v mojom profile
HQPlayer Desktop ► Gustard DAC-X10 ► SPX2010TA ► HiFiMan HE-500