Chord Mojo

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Acher 25. 1. 2024 23:45

@lo-fi: Já jsem hlupák, myslím jedno a udělám druhé! Kondenzátory jsou samozřejmě zapojené sériově! Nevím, kde jsem nechal hlavu :D Takže zpátky ke strojům a předělat na paralelní zapojení. Když se daří, tak se daří!
DAP iBasso DX150(AMP8w, Fidelizer Enhanced)➤Lime Ears Aether (Tripowin Aurora)
Sound Blaster Z SE(Toslink)➤Chord Mojo➤DIY sluch. zes.(OPA1656/BC550C,BC560C/BD139,BD140)➤Sennheiser HD650(CNC mod/Dekoni Elite Fenestrated Sheepskin/Lunashops 16 Core 7NOCC)
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod PetrJč 25. 1. 2024 23:45

lo-fi ;-)
Přesně takto vypadá ten hadí olej :-)
Na 7,5 V DC napájení zapojit 11 kondenzátorů do série a udělat z něj v podstatě jeden, ale na 110 V, to je určitě nedopatření, takto to snad myšleno nebylo.
Acher:
Pokud ale všechny zapojíš tak, jak by měly být zapojeny, tak při výsledné celkové kapacitě jsem zvědav, co ten DC zdroj udělá (zdali to při zapnutí přežije)....
Na rozdíl od jiných se nemyslím, že čím více kapacit, tím lépe :-)

-- 25. 1. 2024 23:47 --

PS:
Acher, byl jsi o vteřinku rychlejší...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Acher 26. 1. 2024 13:48

Tak jsem právě velmi narychlo a s hrozným provedením (kondenzátory připevněny tavnou pistolí a na volno propájeny bez ochrany smrštitelnými bužírkami pouze s ověřením spojů a probíjení) upravil připojení kondenzátorů na paralelní. Jejich počet jsem zredukoval na 8ks, takže celková kapacita je nyní 80.000 µF při 10 V. Při předělání by to chtělo osadit na univerzální plošný spoj, aby to mělo trochu kulturu.
Kondenzátory zůstávají zapojeny jako filtrační ke zdroji, takže ke zpožděnému zapnutí nedochází. Zvětšená kapacita se samozřejmě ihned projevila při vypnutí napájení, kde je již Mojo schopno mnohem delší chviličku běžet napájené z kondenzátorů.
Obrázek

Děkuji za zpětnou vazbu. Vzal jsem původně kondenzátory, začal ve spěchu a přemýšlení pájet tak jak mi přišli pod ruku. No a v průběhu ani po dokončení jsem si neuvědomil, že je připojuji sériově. Tohle bylo tak na facku! :-\
Sound Blaster Z SE(Toslink)➤Chord Mojo➤DIY sluch. zes.(OPA1656/BC550C,BC560C/BD139,BD140)➤Sennheiser HD650(CNC mod/Dekoni Elite Fenestrated Sheepskin/Lunashops 16 Core 7NOCC)
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod JarinV 26. 1. 2024 13:55

A zase to má lepší zvuk?
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod Acher 26. 1. 2024 14:00

Přiznám se, že oproti předchozímu zapojení, kde jsem se posunul z hodnoty filtrace 909 µF / 110V na 80.000 µF / 10V, žádný okamžitý, skokový posun v podání zvuku dál už nevnímám. Tedy vnímám, ale zde si již opravdu nemohu být jistý, že to není psychoakustika, protože nemám možnost přepínat a porovnávat… :hm

-- 26. 1. 2024 14:07 --

A to se kapacita zvýšila 88x! Tudíž už se další zvětšení filtrační kapacity výrazně na zlepší zvuku neprojeví či jsem hluchý… :D :D :D

-- 26. 1. 2024 14:23 --

Ale jelikož zvuk nebyl vyloženě špatný ani při přímém napájení napájecím zdrojem, připojeným ne přes nabíjecí 5V micro USB vstup nabíjecí baterii, ale přímo na terminál baterie (7,5V). Mohu nyní, po přidání filtrace ke zdroji napájení, rozhodně konstatovat výrazné zpevnění zvuku a lepší dynamiku a jsem tak s výsledkem spokojen 8-)

-- 26. 1. 2024 14:50 --

Z výše uvedeného se tedy nabízí i prosté řešení s využitím jediného kondenzátoru. Například s tímto 22000µF/25V - https://www.gme.cz/v/1489856/hitano-ce- ... ondenzator
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod PetrJč 26. 1. 2024 22:14

22G kondenzátor ve zdroji cca 7V DC a s odběrem pár mA je zbytečně moc. Vsadím boty, že bys při slepém testu nepoznal rozdíl, zdali by tam byl 1 G, nebo 22G kondenzátor. Pokud chceš zlepšit rušení z napájení a napájení jako takové, dělá se to malinko jinak, komplexněji. Nejen nesmyslným přidáním velké kapacity. Navíc, ta tvoje výsledná kapacita 80G musí při zapnutí extrémně zatěžovat samotný zdroj, ten pracuje v podstatě do zkratu do té doby, než se výsledná kapacita nabije na napětí zdroje. Jsem zvědav, jak dlouho, nebo kolik zapnutí ten zdroj (trafo) vydrží. Nabíjecí proud kondenzátorů je ale naštěstí omezen vnitřní (velkou) impedancí zdroje, takže zdroj zatím žije.
Vůbec netuším, co je k tomu Chord Mojo za zdroj, zdali spínaný, nebo klasika analog...
Jen jsem reagoval na fotky toho upraveného zdroje. (To pájení těch drátů je také tragédie).
Na druhou stanu je dobře, že se snažíš něco vylepšit, sám udělat. Jen s tím nabízením nějakého řešení bys zatím měl být trochu opatrnější a chtělo by to také zapracovat na pečlivosti samotné práce... ;-)
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Acher 26. 1. 2024 23:40

@PetrJč: Byl to jen pokus, jak bude chodit varianta s 80mF, který byl tvořen ráno v rychlosti(cca 10minut+). Že to je prasárna vím a že se jedná jen o narychlo spíchnuté řešení s hrozným provedením jsem i výše psal.

Souhlasím s hodnocením dopadu vyšší kapacity. Jak jsem už psal u zvukového hodnocení výše, zda byl zvukový rozdíl a posun mezi sériově zapojenou verzí s 0,909mF a verzí zapojenou paralelně s 80mF jsem si po paměti netroufl říct. Pochyboval jsem, zda tam nějaký vůbec byl. Tedy kromě toho daného psychoakusticky :-D

Zdroj je MEAN WELL GSM36E07-P1J. Jedná se o spínaný zdroj určený pro zdravotnictví, s ochranou před přetížením, proti přepětí i ochranou proti zkratu. Výstupní napětí má 7.5V DC a maximálním proud 4.32A.

Jinak jsem naprostý amatér, ale podle specifikací vím, že zdroje s pulzně šířkovou modulací jsou konstruovány tak, aby na svém výstupu nepotřebovali velký či i vůbec žádný filtrační kondenzátor a uznávám, že to je z konstrukčního hlediska trochu boj s větrnými mlýny a jen pokus omyl.

Každopádně i s malou kapacitou filtrace byl posun zvukově znát. Takže to je asi spíš o adekvátní kapacitě a vůbec lepším přístupu k řešení filtrace asi v podobě CLC/Pí filtru.
Zatím je to u mě jen ta snaha a pokus něco sám vylepšit. Je pravda, že je u mě vidět, že bez zkušeností to hold moc nejde… :-l
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod lo-fi 27. 1. 2024 04:19

Prasárna neprasárna, nemáš se komu za co omlouvat. Byl to tvůj pokus, na tvém zařízení, ve tvém volném čase. No coment...
Filtraci PWM zdroje přidaným C neovlivníš, on je to nejen zdroj ale taky vysílač a ten humus z něj se šíří jak po kabelech, tak i vzduchem a nedá se to snadno odstranit. Amplituda rušení není u těhle mini zdrojů veliká ale při hraní si na total hifi a vyžadovaných odstupech 120dB+ to nelze úplně pominout. Spektrum je sice mimo slyšitelnou oblast, ovšem může se podílet na vzniku šumu i intermodulačního zkreslení.
Spínaný zdroj se navíc z pohledu impulsní zátěže nechová příliš gramotně a při částečném zatížení výrazně vzrůstá jeho vnitřní odpor, jenž je v podstatě určen výstupními kondenzátory, jejichž kapacita je malá.
Proto ty lineáry. De facto, jediná jeho výhoda je poměr W/kg.
Přidáním další kapacity tedy především snižuješ vnitřní odpor zdroje + zbytku řetězce - baterie - interní symetrický měnič - koncový zesilovač a vylepšuješ dynamickou / impulsní odezvu a stabilitu celého systému.
Jaká hodnota je akurátní, aniž by to byl overkill, je předmětem spekulací a zde zafunguje jedině empirika. Pokud s tím zdroj nemá problém, vyšší kapacitou nic nezkazíš. Malej kondík = malá radost, velkej kondík = velká radost... :lol:
Jestli to má nějaký efekt, na to už odpověď znáš, to ti nikdo nevezme.

Kdyby nebylo hadího oleje, hifi, jak ho známe, by neexistovalo... ;-)
lo-fi
Junior

Odeslat příspěvekod Acher 27. 1. 2024 11:00

@lo-fi: Děkuji za reakci a další podnětné informace. Pokud větší kapacitou nic nezkazím, nechám ji, jelikož tam ten zvukový posun díky snížení odporu zdroje vnímám, tak jak je. Zdroj aktuálně oněch 80mF zvládá. Může to být tím, že se nabíjí paralelně jen po 10mF?
Zdroj má ochranu proti zkratu, tak snad v nejhorším zafunguje ta O:-)
Možná to tedy hadí olej je, ale cesta ke svatému grálu Hi-Fi je spletitá a tu radost, jak píšeš, mi nikdo nevezme 8-)
Obrázek
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod Acher 29. 1. 2024 17:41

Tak jsem aktuálně ještě využil volné místo v krabičce a přidal „hadí olej“ :-) Tedy jsme si udělal větší radost, dodal další kondenzátory a celkovou jejich kapacitu navýšil na 110mF. Zdroj ji pořád ještě zvládá…

-- 29. 1. 2024 17:43 --

Fotografii vnitřního uspořádání ale raději nepřidávám, uvnitř už je hodně „těsno“ :D
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod mp45 29. 1. 2024 19:33

Zdravím.Trochu na chvilku odbočím a ptám se - mladej mi omylem propojil nabiječku s usb C
kabelem do Usb C vstupu Mojo2, nemohlo se něco poškodit? Zatím funguje vše jak před tím.
Díky za odpověď.
mp45
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Acher 29. 1. 2024 19:55

Tak USB-C na Mojo2 je čistě datový vstup a data jsou vedené na USB sběrnici na jiných vodičích a zapojena na jiných pinech v konektoru než napájení +5V. Tudíž si myslím, že napájecí pin ani není zapojen do plošného spoje Mojo2 a k žádnému poškození tak ani nemohlo dojít… ;-)
Acher
Junior

Odeslat příspěvekod mp45 9. 2. 2024 20:21

Zdravím.Chtěl bych se zeptat nebo spíš poradit jak správně nastavit formát vzorkovací frekvence na pc ve win.11. s Mojo2. Přehrávám z Deezeru,ten mám propojený v nastavení zvuku s Mojo2.V nastavení výstupů mám formát vzorkovací frekvence od 32bytů,41100 Hz až do 32bytů,384000 Hz, mám nastavit tu nejvišší? V Deezeru mám nastaveno Hifi. Nejsem v tomto moc zaběhlý, teprve se to učím.Barva tlačítka u Mojo2 se mi mění jen při výběru různé frekvence v seznamu nastavení výstupů. Myslel jsem si že se mění i dle skladby podle toho v jaké frekvenci je nahraná,nebo ne? Díky za odpověď.
mp45
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 9. 2. 2024 22:37

Máš ve Windows nainstalováno Wasapi, ASIO, nebo Kernel Streaming?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mp45 9. 2. 2024 22:45

To nemám.
mp45
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka