Ahoj,
jelikož jsem po cca třičtvrtě roce po debatě s nejmenovaným moderátorem fóra opět propadl touze experimentovat se zvukem a pořídil si nové
Heco Aurora 700, vyvstala i otázka vylepšení cesty, jak do nich ten bordel, kterému my metalisté říkáme hudba, dostat. Dostal jsem doporučení na Cocktail N15D a už jsem ho chtěl i koupit v TNT Audio, kde ho mají jako vystavený za zajímavou cenu, ale pak jsem se rozhodl, že zkusím ještě udělat streamer z RPI 4, které se mi doma válelo nevyužité. Doteď jsem používal WTX Microstreamer, do kterého jsem posílal hudbu z PC přes iTunes, případně foobar.
Upozorňuji, že nejsem žádný hifi expert, takže nedokážu vyjádřit svoje dojmy v obvyklých termínech a rozplývat se nad prostorem a podobně, obecně mám radši zábavnější zvuk, abych z toho cítil energii a živější basy.
Pořídil jsem jen tu základní HAT kartu
Hifiberry DAC2 Pro, napájím to originálním RPI zdrojem a jako knihovna slouží externí box, připojený do USB. Instalace je jednoduchá, prostě to nasadíte na příslušný konektor a větráček připojíte na stejné piny, akorát o patro výš. Zatím nemám žádnou extra krabičku, tu případně dokoupím, jestli se to rozhodnu ponechat, takže je to trochu na punk jen poskládané na sobě a přiklopené víkem z původní krabičky.
Aktuální sestava je RPI 4 + Hifiberry DAC2 Pro -> Harman Kardon HK 6500 -> Heco Aurora 700. RPI je s Harmanem propojeno vcelku obyčejným kabelem 1.5m dlouhým za 380,- Kč. Místnost má cca 27 m2 s tím, že není úplně pravidelná, protože je to starý barák, kde jsou výklenky na okna, u dveří metrový výklenek, zase to má výhodu, že přes ty cca metr silné kamenné zdi není skoro nic slyšet a můžu si tam dělat, co chci. Nemá žádné speciální úpravy, je to klasická všehochuť tady knihovna, tamhle taky, a podobně. Bedny jsou od sebe cca 320 cm, natočené do místnosti.
Předtím jsem hrál na
Castle Audio MK Severn II, ty jsou oproti Aurorám poloviční velikostí, ale hrají také velice pěkně. Aurory mají ale mnohem bohatší a plnější zvuk, máte dojem, že je hudba prostě všude a slyšíte úplně všechno (možná se mi to jenom zdá, už to nemůžu přímo porovnat, protože jsem Castle před zprovozněním RPI 4 půjčil bráchovi).
Poslouchám v drtivé většině extrémní metalové žánry jako death, black, thrash, grindcore, sem tam něco lehčího, jako třeba Tři sestry, Twisted Sister, Judas Priest... Pro vyzkoušení jsem pořídil i pár nahrávek klasické hudby, Chris Isaak a tak.
Co jsem zkoušel:
HifiBerry OS - systém přímo od výrobce HATu, neumožňuje prakticky žádné nastavení a už vůbec nic doinstalovat, dovolí Vám jen to, co výrobce pro daný HAT umožní. Neexistuje tady možnost aktivace SSH a připojení přes terminál (aspoň jsem ji nenašel a podle stránek výrobce to možné není, třeba existuje nějaký workaround, ale po tom jsem nepátral). Takže v mém případě není možnost doinstalovat nějaký DSP modul, protože bych si musel koupit kartu DAC + DSP.
Moode Audio - z mnou zkoušených systémů má nejširší možnosti nastavení, na moje znalosti možná až příliš, ale kdo se vyzná, může se opravdu vyřádit a upravit si ho dle vlastních představ. Umožňuje doinstalovat různé věci přímo přes SSH, na netu je toho k nalezení spousta, třeba doplněk pro Tidal a podobně (zmíním níže). Equalizér má rovnou v sobě, měl by být stejný, jako FusionDSP, doinstalovaný do Volumia, ale přišel mi hůř nastavitelný.
Volumio - třetí a poslední systém, který jsem zkoušel, z hlediska ovládání a možností úprav přímo v systému je asi uprostřed. Umožní nastavit základní věci, zapnout / vypnout některé rendery, a má přehlednější zobrazení knihovny. Na druhou stranu je zde spousta věcí dostupná jen v placeném režimu. Dá se to ovšem opět obejít pomocí SSH a terminálu, kdy si můžete spoustu věcí doinstalovat sami. Aktuální verze Volumia neobsahuje žádné DSP moduly a na jejich stránkách se dočtete, že jsou dočasně odstraněny z nabídky, protože způsobovaly různé problémy. Tahle informace je cca rok stará a evidentně pořád platí, protože jsem nainstaloval FusionDSP a náhodně mi vypíná přehrávání. Stačí ho sice v přehledu modulů deaktivovat a znovu aktivovat a opět to hraje, ale když Vám to udělá několikrát během odpoledne, je to otrava, takže jsem ho zatím deaktivoval a jedu čistě s tím, jak hraje Volumio samo o sobě. Možná je to tím, že používám USB disk, zkusím ještě hrát ze sítě.
Jak to hraje:HifiBerry OS – zkoušel jsem jenom pár skladeb, zvuk mi přišel celkem ok, ale takový slabší – nejenom hlasitostí, to se dá dohnat, ale prostě jakoby zatažený.
Moode Audio – zvuk je sytější, ale přišel mi trochu špinavější, jako zahuhlaný. Zkoušel jsem si hrát s vestavěným EQ, ale nepovedlo se mi ho nastavit tak, jako u Volumia, i když se tváří skoro stejně. Hrál jsem na Moodiu pár hodin, funguje na něm i Tidal Connect, který jsem zkoušel, ale jen do restartu. Našel jsem postup, jak doinstalovat celý doplněk, ale zatím jsem to netestoval, protože jsem přešel na Volumio a taky nejsem žádný linux guru, takže kdoví, jak to dopadne.
Volumio – i bez EQ má ze všech tří zkoušených systému subjektivně nejlepší zvuk, hraje to krásně čistě a přitom zněle, slyším snad i to, co v těch nahrávkách není. Možná je to jenom placebo efekt, ale zdá se mi, že je to prostě boží � Jak jsem psal výše, zlobí tady EQ, ale i bez něj to hraje velice dobře, jen mám prostě radši, když jsou basy trošku výraznější. Dohánět to přímo na zesilovači jsem zkoušel, ale to není ono, to už je zase až moc. Ale už pár dní jedu čistě bez EQ a asi jsem si zvyknul, prostě se mi to líbí. Má to vlastně jednu nevýhodu – pouštím si hudbu k usínání a teď to jde těžko, protože úplně vidím, jak tam bubeník řeže do bicích a zbytek kapely skáče po pódiu, takže se mi spát nechce �
Jak funguje Tidal:Zatím jsem zkoušel jen
doplněk pro příjem streamu a funguje to, aplikace na PC ho po doinstalování přes SSH vidí a lze na něj posílat hudbu. Po restartu ale z nějakého důvodu nefunguje, našel jsem k tomu nějaké info, ale zatím jsem se v tom nevrtal, protože jsem neměl čas a taky tomu houby rozumím. Vlákno
zde.
Ve výše odkazovaném vlákně je i další postup na instalaci
dockeru, ale na to jsem zatím nenašel odvahu.
Co mám v plánu:Zkusit použít napájení přes dokovací stanici od NTB, jestli poznám rozdíl. Viděl jsem v nabídce ty lineární zdroje, o kterých mluvil martas38, ale upřímně se mi zatím nechce za něj dávat 5k, abych si s tím hrál. Porovnat vybrané skladby, jak budou znít přes Volumio / WTX + iTunes, hned po sobě, a zprovoznit ten Tidal natrvalo, ale k tomu se dostanu nejdřív asi v neděli.
Tak to je asi v kostce všechno, na co jsem si zatím vzpomněl. Případné tipy, co kde poupravit a tak, uvítám, otázky, pokud budu vědět, zodpovím

edit: poupraveno pár překlepů a nedopsaných vět, co mi zůstaly při kopírování z wordu

edit 2: opravena vzdálenost mezi bednami, hehe, taky jsem zapomněl na ovládání - klasicky z prohlížeče na PC / mobilu, Volumio má jako jediné i vlastní oficiální aplikaci pro Android (asi i Mac). Co mě trochu zarazilo, že se ani u jednoho systému nedá nastavit nějaké heslo pro přístup z domácí sítě. Sice se asi nascvhály nepředpokládají, ale uvítal bych to.