Tidal - MQA - DAC

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod reign 11. 1. 2021 10:26

Tajník : Puntíka. PL nic kočírovat neuměl a Ganec uměl naštvat, ale nebyl schopen třídní nenávisti.
reign
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 11. 1. 2021 19:48

Yiakubou píše:Omlouvam se za OT, vim, ze by se to asi melo resit jinde. Ale neda mi to. Po precteni vsech nedavnych prispevku v tomto vlakne, bych se rad otevrene zeptal pritomnych diskutujicich, ale hlavne moderatoru, jestli vam prijde styl merhautovy komunikace prijatelny?

Mne tedy rozhodne ne. Neustale jenom utoci, manipuluje a odvadi od tematu jenom aby ukojil svou chorobnou touhu dokazat ostatnim svou udajnou nadrazenost. Vzhledem k tomu, ze jiz ma zakaz na vsech ostatnich hifi forech (proc asi?), tak tady si dava extra pozor. Zrejme zadne pravidlo explicitne neporusuje. Ale co vlakno kde je merhaut, to problem. Obcas to prolozi hodnotnym prispevkem, aby se nereklo, ale jinak je merhaut zarukou flameu a toxicity. Nijak nekritizuji jeho postoje, ktere protlacuje tolik, ze asi za chvili naprogramuji merhaut chatbota, dokonce respektuji jeho zkusenosti v teto oblasti. Ale ta komunikace, to je proste prilis. Jsem presvedceny, ze vetsina diskuteru, nebo i pasivnich ctenaru mi da zapravdu. Pokud ne, asi tohle neni forum pro me, mne tohle tady fakt dost vadi.

Tvl, že ty máš prsty i v tom, jak zabanovali Trumpa na Twitteru?
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 11. 1. 2021 20:51

Yiakubou píše:Omlouvam se za OT, vim, ze by se to asi melo resit jinde. Ale neda mi to. Po precteni vsech nedavnych prispevku v tomto vlakne, bych se rad otevrene zeptal pritomnych diskutujicich, ale hlavne moderatoru, jestli vam prijde styl merhautovy komunikace prijatelny?

Jsem tu chvilku, takže dá se říct "nestranný". Fórum je od toho, aby se diskutovalo. Přečetl jsem si tu pár vláken, kde někdo s Merhautem nesouhlasil. Jeho argumenty mi přišly rozumné, často podložené měřením a příspěvky byly k tématu. Nikde jsem si nevšiml, že by byl třeba vulgární.

@Houbickar - tvůj bonmot pobavil :-D
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 1. 2021 21:00

Duddits_cz: No já nevím. Mě přišlo, že jeho argumenty jsou podloženy řečmi o měření. Nikoliv měřením. Nevím, jestli jsi zaznamenal naši poslední debatu před pár dny, na téma upadající kvalita (nízký DR u MQA souborů) hudby na Tidalu.
Odpověď pana merhauta na moji výtku skrz nízký DR:
merhaut píše:Jestli to ale spíš nebude těma tvejma třasosloupkama s 8 decibelovým hrbem na výškách (!) a "basama" od 60 Hz:-)))

Odpověď pana merhauta na to, že repro mám k ozvučení TV a hudbu poslouchám na podle mě docela kvalitních in-earech:
merhaut píše:Tak to si akorát tak zaděláváš na brzký problém se sluchem. Sluchátka in-ear jsou to nejhorší, co svým uším můžeš udělat.

https://dvojka.rozhlas.cz/sluchatka-jedine-velka-pecky-ne-poskozeni-sluchu-jsou-nevratna-varuje-predni-7449632

A takto se ubírá naprostá většina diskuzí s dotyčným. Ještě nezapomene zmínit desetiletí praxe v oboru a rozsáhlou sbírku CD.
Mně teda takové diskuzní fauly nepřipadají úplně ok. Kdyby to byla první debata s dotyčným, přešel bych to, ale takto to dopadá naprosto vždy.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 11. 1. 2021 21:01

Yiakubou píše:... Neustale jenom utoci, manipuluje a odvadi od tematu jenom aby ukojil svou chorobnou touhu dokazat ostatnim svou udajnou nadrazenost. ...

Lepšie by som to nenapísal. Žiaľ. :-|
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Duddits_cz 11. 1. 2021 21:07

@martas38
Njn, tvoje Polk S55E i moje Elac Debut F5.2 jsou prostě low-end. S tím nic nenaděláme :-)
Yamaha R-N803D + Cabasse Jersey MC170
Duddits_cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 11. 1. 2021 21:19

Mne tedy rozhodne ne. Neustale jenom utoci, manipuluje a odvadi od tematu jenom aby ukojil svou chorobnou touhu dokazat ostatnim svou udajnou nadrazenost. Vzhledem k tomu, ze jiz ma zakaz na vsech ostatnich hifi forech (proc asi?), tak tady si dava extra pozor. Zrejme zadne pravidlo explicitne neporusuje. Ale co vlakno kde je merhaut, to problem. Obcas to prolozi hodnotnym prispevkem, aby se nereklo, ale jinak je merhaut zarukou flameu a toxicity. Nijak nekritizuji jeho postoje, ktere protlacuje tolik, ze asi za chvili naprogramuji merhaut chatbota, dokonce respektuji jeho zkusenosti v teto oblasti. Ale ta komunikace, to je proste prilis. Jsem presvedceny, ze vetsina diskuteru, nebo i pasivnich ctenaru mi da zapravdu. Pokud ne, asi tohle neni forum pro me, mne tohle tady fakt dost vadi.

Takže můj dotaz... proč, když máš takovýto problém, tak ty moderátory rovnou neoslovíš a raději to řešíš OTčkem ve vlákně? Nahlásit příspěvek - nic? SZ - nic? Prostě se Ti něco nezdá, tak to napiš, ale nemusí se to řešit ve vlákně. Pak se to tu rozjede a první co nastane začne se řvát... moderátoři to ani nepročistí. Ono se pak ale špatně čistí, když půl příspěvku je OT a půl ne. Pak na to reaguje druhý, pátý sedmnáctý. Proto vám pořád píšu, máte-li s něčím problém, oznamte to. Fórum tuto funkci má. Ale udělej to s rozumem. To není o bonzáctví, ale o tom, že se pak opravdu špatně vlákno čistí od nadbytečností a hádek.

A druhá věc... někde jinde uživatelé píšou, jak se tam zbytečně a nepochopitelně zasáhlo. Jinde se zase zasáhnout má. Hranice je prosím pěkně kde? Kdo ji určuje? Někomu vadí přílišné moderování, jinému zase, že se nemoderuje. Což takto diskutovat? Diskutovat a druhého v diskuzi správně sestaveným argumentem uvést do obrazu. Nepomáhá? No ale to přeci až tolik nevadí. Další čtenáři už vědí a chápou. I o tom diskuze a diskuzní fórum je.

My primárně neBANujeme lidi jen protože mají jiný názor. Jsou tu dokonce, a bylo jich tu více, uživatelé, kteří by BANy rozdávali už jen za to, že se někdo „hloupě“ zeptá. Je velmi málo vzdělaný. Špatně hledá na internetu. Dělá hrubky Atd. atd.

Hoši, dělám tuto robotu už dost dlouho a zažil jsem tu opravdu mnohé. Chápu, že jsem některým pro smích, jiní mě neuznávají a nesnáší atp. Ale AVmania.cz ať chcete/nechcete má pořád a stále svoji přehlednost, svůj jasný styl, a když se lidé baví slušně a rozumně, nikdo trest nedostane.

Žádám tedy všechny strany, aby se zamyslely nad možnostmi další koexistence, doladily styl komunikace a uvědomily si, že jsou, zvláště pak v dnešní době, dramatičtější záležitosti, které se rozhodně řešit musí. Tady nejde o život, tady si máte v klidu, respektive zdravém neklidu pokecat.

merhaut vzhledem k tomu, že se nejedná o první a jedinou stížnost na styl Tvého vyjadřování, musím Tě poprosit o přehodnocení vyjadřovací formy. Děkuji. Příliš mnoho ironie a sarkasmu, příliš mnoho štiplavosti a osobní hrdosti prostě může druhým vadit a být překážkou k rozumné, nekonfliktní diskuzi. Jakási forma prezentační arogance je sice dnes moderním komunikačním stylem, nicméně bych rád toto fórum udržel v rovině přátelského setkání a pokecu. Třebas i radikálnějšího, vznětlivějšího, ale v rámci fér diskuze a jasných mantinelů gentlemanství, bez příchuti pokusu druhého zesměšnit, anebo naopak ze sebe udělat „vládce vesmíru“. Neubírám Ti Tvé zkušenosti, postřehy, znalosti. Z druhé strany si také všímám jakýchsi méně vhodných výchylek, kterým se v komunikace zde oddáváš.

Tímto uzavírám OT diskuzi. Případné další poznatky zde ve vlákně nebudou tolerovány. Děkuji za pochopení. Dál už jen audio a ... Tidal - MQA - DAC

-- 11. 1. 2021 21:23 --

Ještě doplním, že po nějaké době budou tyto příspěvky odstraněny, a to jen a pouze, aby zde zůstala diskuze k příslušnému tématu. Nikoliv, protože se zde něco cenzuruje.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod merhaut 11. 1. 2021 23:11

MQA je technologie, Tidal je služba. Za zvukovou kvalitu distribuovaného hudebního díla odpovídá výhradně jeho monopolní dodavatel, rovná se vydavatel, tedy ani prodejce CD/LP/ATD, ani Tidal, ani MQA, ani nikdo jiný. K vydavateli je tedy potřeba směřovat veškeré stížnosti na zvuk toho či onoho vydání, ať již majícího podobu hudebního nosiče, anebo souboru ke stažení, či streamovaného toku dat - vše na trh dodal vydavatel = jediný oprávněný subjekt k autorizovanému šíření díla.

A co se týče Tidal/MQA. V současnosti jde o platformu (služba+technologie), nabízející v oblasti online streamingu nejvyšší dostupnou zvukovou kvalitu.

A že nějaká jiná (dřívější/novější) vydání ve formě hudebních nosičů/souborů nabízejí jinou zvukovou kvalitu (ad hoc nižší/vyšší) je sice pravda, nicméně služba Tidal ani technologie MQA s tím nic nenadělají, protože jak od vydavatelů "nakoupily", tak zákazníkům prodávají.

Za sebe proto můžu Tidal/MQA – i přes dílčí nedostatky – každému vřele doporučit.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod anonymni 11. 1. 2021 23:35

Sice sis k tomu přidal tu omáčku okolo, ale jinak jsi hezky shrnul co ti tu ostatní říkají už jakou dobu.
anonymni

Odeslat příspěvekod merhaut 11. 1. 2021 23:40

Od samého začátku tvrdím, že v současnosti jde v případě Tidal/MQA o platformu (služba+technologie), nabízející v oblasti online streamingu nejvyšší dostupnou zvukovou kvalitu = technologicky vyšší než klasický "lossless etalon": PCM 16/44, používaný u CD.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 1. 2021 00:10

To víme všichni a sice je to hezký, ale taky všichni víme, že vyšší bitová hloubka a vzorkovací frekvence nezaručujou vyšší zvukovou kvalitu. K čemu mi je celý to slavný MQA s celou tou jeho vyšší vzorkovací frekvencí a bitovou hloubkou i těma kecama okolo "master autentičnosti," když je v tom nablejskaným balení schovaná klidně třeba i ta zdaleka nejhorší a nejzmršenější verze alba, v porovnání s kterým i kdejaký to obyčejný CD 16/44.1 hraje stokrát líp? K ničemu, je to jen další formát/kodek nic víc.
anonymni

Odeslat příspěvekod merhaut 12. 1. 2021 00:35

To samé se dá napsat o PCM 24/192, DSD 512, magnetofonovém pásu, SACD, DVD-A, LP ... Ale jak píšu, s těmito nářky musí každý za vydavatelem:-)

-- 12. 1. 2021 00:48 --

Mně osobně nabízí Tidal/MQA spoustu titulů ve špičkové kvalitě, namátkově: Eagles ve verzích 2013, Deep Purple výroční verze 1995, Spring ve verzi REPUK, Uriah Heep v posledních povedených remasterech BMG, Fruupp v reedic Esoteric, Jethro Tull v několika zvukově různorodých verzích, Beatles - nové remixy Abbey Road, Sgt. Peppers, Dave Clark Five ve verzi 2019 ... atakdále, atakdále, na stovky/tisíce titulů. A téměř každý den objevuju další.

V mé encyklopedii zapomenutých kapel je překvapivě velké množství raritních titulů k dispozici na Tidalu (odkazy uvnitř hesel): https://jaromirmerhaut.blogspot.com/p/encyklopedie-zapomenutych.html
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 1. 2021 06:30

merhaut píše:To samé se dá napsat o PCM 24/192, DSD 512, magnetofonovém pásu, SACD, DVD-A, LP ... Ale jak píšu, s těmito nářky musí každý za vydavatelem

Jo jo, opakuješ se jak kafemlejnek. Vždyť říkám, že je MQA jen další formát/kodek, a proto nemá smysl dělat z něj bůh ví co a něco co není jen kvůli nějakej vyšší vzorkovací frekvenci, reklamě o jakože "master autentičnosti" atd.... Říkám ale snad, že CD, SACD, LP, Hi-res..... jsou zárukou kvality? Neříkám. Situaci dnešní Loudness War doby známe a slyšíme (snad) všichni, bohužel.
Výhodou těch nosičů ovšem je mnohdy až nepřeberný množství různých verzí a vydání a stačí si jen vybrat to nejlepší, na streamovacích službách když je jedna, dvě nebo tři verze a všechny mizerný, tak máme smůlu. A je jen logický, že na hifi a audio fórech lidi chtějí v tomhle ohledu to nejlepší a nechce se jim spokojit se nanejvýš jen s nějakým třetím, pátým nejlepším, natožpak s tím nejhorším.
anonymni

Odeslat příspěvekod merhaut 12. 1. 2021 09:52

Téma je Tidal/MQA/DAC. Takže zopakuju, že současnosti jde o platformu (služba+technologie), nabízející v oblasti online streamingu nejvyšší dostupnou zvukovou kvalitu. Nic víc, nic míň.

Že lze - ale častěji ani ne - koupit nějaké jiné, než "tidalovské" vydání, audiofilské, nejlepší možné, atd., je sice pěkné, ale častokrát drahé řešení, jež navíc není předmětem tématu Tidal/MQA. Sám mám ve sbírce MFSL, REPUK, japonská prvovydání, atakdále - o tom, co jde nejde sehnat, se můžu se sběrateli hudebních nosičů pobavit v jiném vláknu.

Co se týče MQA DAC. Léta spokojeně používám Bluesound Node 2. Za ty prachy (12k) perfektní. Zakrátko ke mně doputuje Pro-Ject Pre Box RS2 Digital. Jaké kdo používáte MQA DAC?
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 1. 2021 11:55

Nevidím důvod proč by srovnání tidalu s něčím jiným nemělo souviset s tématem. Když je téma tidal - MQA znamená to snad, že tu lze daný věci jen oslavovat a nekriticky vychvalovat a nezmínit, že to jde jinak a i líp? To přece s tématem souvisí úplně stejně. Není na škodu tu tohle zmínit.

A Já tu nemluvím o drahých a mnohdy jen jakože audiofilských vydáních apod. Ano, lze nakupovat i vzácný vydání MFSL a další, ale to už je spíš je pro nás sběratele. "Nejlepší možné" je ale velmi často (ne že "častěji ani ne") obyčejný standardní vydání na CD, nejčastěji z 80. a první ploviny 90.let, ale v menší míře i z pozdějšího období (nemyslím tím jen "prvovydání," remastery nevadí pokud hrajou dobře nebo dokonce líp), který v dnešní době není problém nakupovat už od pár desetikorun za kus.

A že je tidal nejlepší streamovací služba současnosti? To asi jo, ale to neznamená, že to nejde klidně i mnohem líp. Ani že by třeba nebylo ještě lepší místo MQA používat obyčejnej FLAC.
anonymni

Předchozí stránkaDalší stránka