tombas píše:Tak v prvé řadě je potřeba si uvědomit, že Node není JEN DAC za 14 tis, ale především síťové zařízení, streamer a to tvoří tu podstatnou část ceny
Popiš prosím, jak a podle čeho relevantního určuješ, jaký podíl ceny Node připadá na jakou část.
tombas píše:takže srovnání se samotným DACem v ceně 14 tis., nebo jiným špičkovým DACem na špičkové sestavě, je poněkud nefér.
Ohledně srovnání s čistými DACy za 14 tis. souhlas. Potíž je v tom, že třeba i DAC za 2800 Kč je objektivně i subjektivně lepší.... K němu streamer za pár tisícovek a jsi na lepší kvalitě zvuku za zlomek ceny. Ale ano, jsou to dvě zařízení a do té ložnice k pidibudkám se asi preferuje jednoduchost za cenu horší kvality zvuku. Nic proti.
Ohledně srovnání se špičkovým DACem to bylo myšleno čistě k zasazení kvality zvuku DACu v Nodu do absolutního měřítka.
A rozumím i tomu, že z pohledu tvých zkušeností a z porovnání Toppingu MX3 vs Bluesound se ti může zdát, že je Bluesound dobrý. On je ale jen méně špatný než ještě horší MX3. Je to jako bys dnes říkal, že Lada Samara je vynikající auto, protože Olcit je horší....
tombas píše:Netvrdím, že nejsou lepší DACy než má Node, jistě jsou a je jich spousta, to neznamená, že Node je šmejd a nekvalitní zařízení za danou cenu.
Ta kauzalita je tam jiná

. DAC v Bluesoundu není šmejd proto, že existují lepší DACy

. Je to šmejd proto, protože nedosahuje ani zvukové kvality záznamu na CD a že třeba i DAC v mobilním telefonu má lepší parametry (nehledě na zástup levnějších a výrazně lepších DACů)...
tombas píše:A když ti nevyhovuje, tak proč ho používáš?
Bluesound jsem si kdysi pořídil jako levnou možnost vyzkoušet Tidal. Jeho DAC jsem vyzkoušel čistě ze zvědavosti, jestli je opravdu tak špatný, jak se říkalo a jak psal Březina. Překvapivý je, že jako čistý streamer zdaleka není tak špatný, jako DAC. Po vyzkoušení jsem Bluesound prodal. Aktuálně streamuju přes Lumin U1 Mini.
tombas píše:Hodnocení podle změřených parametrů taky pokulhává, protože čísla nehrají. Stačí si porovnat parametry např. s gramofonem, ten má jaký odstup signál/šum? Standardně kolem 50dB, s použitím nejmodernějších technologií to nedosáhne ani 70dB, a přesto je to pro mnohé to zvukově nejlepší a naprostý Hi-end.
Nemůžu mluvit za anonymní "mnohé", gramec jsem nikdy neměl a mít nebudu. Řeč je o DACech. A u DACů nejde o nic jiného než o co nejlepší (=objektivně nejpřesnější) převod digitálních dat na spojitý signál. Špičkové měření je nutnou ale nikoliv dostatečnou podmínkou pro dobrý zvuk. Psal jsem o tom už výše. DAC který nezvládne ani CD kvalitu, je prostě šmejd z podstaty věci.